Лорер предупреждава: Рискуваме да загубим 2,5 млрд. евро

България трябва да приеме редица закони
12 юли 2022 17:37, Нели Христова
52
Лорер предупреждава: Рискуваме да загубим 2,5 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Има реална опасност България да загуби плащането за тази година по плана за възстановяване на стойност 2,5 милиарда евро, ако не приеме необходимите законодателни промени. Това предупреди в Брюксел министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер след срещите си със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и българския еврокомисар Мария Габриел, предаде БНТ.

Лорер каза, че Вестагер се вълнува изключително много от напредъка на България по отношение на правовата държава и реформите, свързани със съдебната система и обществени поръчки. Според него Еврокомисията не взима страна по вътрешнополитическата ситуация, но Вестагер е изразила увереност, че България или ще формира правителство в рамките на този парламент, или ще успее да го сформира максимално бързо след изборите, за да може да направи необходимите реформи и да се възползва от европейските средства. Министърът в оставка не очаква изненади в доклада за правосъдие, който Европейската комисия ще представи утре.

"Реформите в КПКОНПИ, реформите в обществените поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а са задължителни по график, месец по месец, как трябва да се случват. В Европейската комисия са съвършено наясно с това и са изключително доволни, че България предприема активни стъпки това да се случи".

"Тази година плащането е 2 милиарда и половина на края на годината. То е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година".

"За мен въпрос на изключителна политическа безотговорност на опозицията - ГЕРБ, ДПС, ИТН, които свалиха правителството в един такъв момент, защото не бяха доволни от бюджетното разпределение. На практика това се оказа причината, защото икономическите аргументи не бяха реални. След това изключително безотговорно поведение въпросът е има ли начин да бъде възстановено доверието в парламента, така че да се сформира отново правителство и да не губим парламентарно време. Ако няма такова, каквото третият мандатоносител ще трябва да намери и укрепи, въпросът е има ли начин, както президентът предложи да се удържи за малко работното време на парламента, така че първите най-критични и сравнително готови реформи да бъдат приети. Това вероятно е възможно и ще реши краткосрочно проблема, но планът изисква приемането на много закони по график, т.е ние ще си решим първата стъпка, но тепърва трябва да се приемат закони - октомври, ноември, декември, март", заяви Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа в оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
24
 
! Отговори
Литмуса преди 1 година
По добре да ги загубим, отколкото да отидат у брадчедите на лорер и жена му.
23
0
 
10
 
! Отговори
V.R.Dimitrov1971 преди 1 година
Нещата са прости за разбиране. Лорер е ч.и.ф.у.т.,тоест той не е Българин. Първо! Що дири Лорер сред Българите и кой е имал наглостта да снабди еврейският му. к.а.т.у.н. с Български паспорти? Второ! Тоя с.е.р.с.е.м казва:"рискуваме да загубим",с което,имайки се предвид,че евреите и турците управляват Майка България,твърди,че тъкмо евреите,а не Българите рискуват да загубят два и половина милярдс евро.Нали не е толкова сложно да се разбере?
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарююю Лорер, що така? Нали всичко беше ток и жица, не че мен ме интересува. Бедните българи не ни бърка, щотуу някой друг прави лапалома на тези кинти.
21
0
 
14
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Рискува България, а вие от ПП ни докарахте тези рискове.Вас не ви мисля, знаем за какво се влиза във властта и знаем защо толкова драпате да останете там.Също както за Нинова и другите "дрипи" от ДБ,това е последна "гара" за всички вас от Пос.раната Промяна!
20
0
 
16
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Лорер стига говори безсмислици горкият прокопи щял да загуби аз нищо няма да получа така че мен ме интересуват други работи Европа ясно ви вижда пъпъ бкп дб чалгари че не може на вас да ви се дават пари
19
0
 
15
 
! Отговори
Никакви пари преди 1 година
Европейците много добре виждат, че не трябва да Ви дават пари. И не само парите са проблем. Нашето правителство и Президента са в пълна изолация.
18
0
 
14
 
! Отговори
Кариеристи преди 1 година
Безкрайно ми е безразлично.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреите вече ви дадоха вашите милиарди на Украйна и Зеленски, нищо няма да загубите.
16
0
 
15
 
! Отговори
Сори! преди 1 година
Ние много лесно си преброяваме малкото пари в портмонето. Кахъри за еврофондове са ми сюрреалистични. Толкова съм съпричастен, колкото като гледам някой детски комикс. Сори!
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте ни плашили!!! Изтеглихте 20 милиарда заеми, актуализирвахте бюджета на всеки три месеца, окрадахте парите за магистралите и сега продължавате да ни плашите. Да идва Бойко некадърници!
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Офф тоя намери с какво да ме плаши един евроцент не съм видял от тези еврофондове.
13
2
 
26
 
! Отговори
Борисчо преди 1 година
Стига с тоя план бе, всички останали държави забравиха вече за него, само ние още не сме взели нито едно евро заради ВАШАТА НЕКАДЪРНОСТ и схемите ви и заводите на Прокопи
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така поне могат на власт да дойдат хора, които да работят за нашите интереси, а не да крадат еврофондове.
11
0
 
22
 
! Отговори
ЧалгаПитек преди 1 година
После ти и женати в обща килия. Бандити мръсни
10
0
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Този кърлеж точи лиги за милиардите на България ! Ако отново мъдурковците го овластят заедно с Про100 Киро и останалите ***, значи България не заслужава да е държава !
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако вие останете на власт ще нанесете щети за много повече, а тия милиарди няма да стигнат до обикновените хора. За 6 месеца нанесохте щети не за 2.5 милиарда, а за поне 5.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми Данчо, прав си. Имате голям проблем. Но понеже ние така или иначе нямаше да видим нищо от тях, дреме ни на фара!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма бе!! Ще се намери кой да ги сложи в чекмеджето си. Не могат още да се разберат, ама бъди сигурен, че ще се намери кой да ги открадне.
6
10
 
3
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 1 Ам`чи не зависи от тях. И накога не е зависило. Зависи от парламента. Само че там, партиите на мафията, вместо да се приемат закони, решиха да свалят правителството, защото им беше отрязан достапът до тези пари и секна лапачката.
5
1
 
17
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Асан нищо нема да загуби само мошениците дето гушат еврофондовете :)))