Радев към ПП: Очакваме да се оползотвори последната надежда - третия мандат

Петков отбеляза, че правителството се справяло добре въпреки кризите
Обновена: 15 юли 2022 09:30 | 15 юли 2022 09:16, Нели Христова
113

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Както знаете, провеждам консултации с всички парламентарно представени политически сили в търсене на обединенине около отговорни национални цели и приоритети. Очакваме да се оползотвори последната надежда - третия мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашния парламент.

Това заяви президентът Румен Радев по време на първите консултации от днешния ден с партията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната".

"Явно след прокараните нови червени линии това не е лека задача", каза още Радев. "Но и политиците и в парламента, и в правителството са там по волята на българските граждани, които очакват диалог, компромиси и разбирателство, така че да се решат техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден. Инфлацията и цените, особено на горивата, правят живота все по труден.

Още по темата
"Вие знаете, че липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Лихвите растат, много от законите по плана за възстановяване и устойчивост не са внесени в парламента. Можем да изброяваме още много, много резултати от тези кризи и тяхното влияние върху българите. Но за да се справим с всичко това ни трябва работещ парламент. Необходимо ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да изпълни необходимите реформи", допълни президентът.

И добави, че е много важно да се чуе мнението на всички партии от парламента и запита представителите на ПП: "Има ли според вас потенциал 47-мото Народно събрание да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности? Готова ли е Продължаваме промяната да участва и подкрепи правителство с мандата на друга политическа сила?"

Радев отбеляза, че мнението на ПП е важно, тъй като тя е най-голямата партия в парламента.

"Искам да заявя, че ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме", отговори лидерът на ПП Кирил Петков.

"Искам да ви уверя, че част от най-страшните сценарии, които се вещаят от политическите анализатори, са вкарване на допълнителен страх в обществото, защото знаете, че азерския газ потече на 1/3 от цената на предишните ни доставчици, а индустриалното ни производство бележи рекорд. Да, инфлацията е там, но реално правителството до този момент, въпреки всичките кризи, се справя много добре."

"Осъзнаваме, че политическа криза в този момент трябва да се избегне на 100%", категоричен бе Петков."Осъзнаваме, че единственото нещо, което не трябва да се направи, е политики от сорта на 2 млрд., които дадохме на хората под формата на пенсии и намаляване на цени на основни стоки, да не отиде в ръцете на 8-10 човека."

"Ние сме тук да заявим цялата си готовност да сме максимално диалогични. Да направим всичко възможно да има България работеш парламент и правителство. Единственото, което не сме готови да направим, е да дадем всички обществени средства на шепа хора, които реално да ограбят населението", заяви премиерът в оставка.

Той добави, че много зависи при кого ще отиде третия мандат.

На въпрос на президента дали ПП са готови на диалог с всички партии от сегашната коалиция, Петков отговори: с абсолютно всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента. Ако изберете наш коалиционен партньор, сме готови да подкрепим тези разговори, допълни Петков.

 Какво каза още президентът Радев вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-вярно е да им рече: Очакваме да опозорите и последната надежда - пореден мандат за вас...
68
8
 
22
 
! Отговори
До Shark преди 1 година
Това, че ГРОБ са мошеници, изобщо не оневинява настоящите предатели, дозагробили България окончателно с продажните си актове и решения.
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подвеждащ въпрос: "Има ли според вас потенциал 47-мото Народно събрание да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности?". Не евро-, не евроатлантически, а споделени. Т.е. национален интерес. Ами сега?
66
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям страх от Възраждане ги гони всички
65
2
 
21
 
! Отговори
Малкото Слънце преди 1 година
Звездите ми го говорят, че нямате никакви шансове този парламент да излъчи правителство. Обречени сте :)
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, защо ги викаш тези и да се намирате на приказки. Нали каза вчера че даваш 3-тия мандат на БСП? Какъв е смисълът от тези консултации? Кой направи "червените линии"? Не е ли само един човек?
63
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52 Зареждам газ на 95 стотинки, пенсиите на родителите ми се ....Първо-пенсиите се вдигнаха с пари от кредити. Тоест Петков закопава теб,мен и децата ни. И второ-с вдигнатите заплати и пенсии сега можеш да си купиш по-малко неща отколкото при Борисов с по-ниските такива.
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Херото да не е в пакета от седемдесетимата.
61
2
 
5
 
! Отговори
Зaпознат преди 1 година
До септември е тук Херо, тогава идва новия посланик ***, инфото е от 24 часа и те ли са ***
60
4
 
15
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
Писна ми от политици. 2-3 партии са достатъчни. Избори до дупка. Все ще улучим на пария, която да държи за България, а не за чужбина.
59
16
 
8
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
Стига лъга хората бе *** такъв! Руските *** сте готови на всичко, за да угодите на Путин, дори и да ограбите и предадете собствения си народ! И рублата и руската икономика не я чака нищо хубаво от тук нататък, така че се надявам българите да не се подвеждат от такива ***, като въпросния и да не си прахосват парите!
58
5
 
10
 
! Отговори
Зaпознат преди 1 година
Тази сутрин, в 9 часа покана за закуска от Херо Мустафа са получили всички партньори от доскоро управлявалата коалиция, плюс Даниел Митов от ГЕРБ. Христо Иванов е изпратил представител. Не е ясно дали на поканата се е отзовал човек от "Продължаваме промяната", които по това време влязоха ори Румен Радев. Това са били истинските консултации
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората по ги интересуват въобще тези карикатури а защо петрола падна с 20% от над 120 долара за барал на под 100 долара за барел, а горивата не са мръднали с една стотинка.
56
3
 
13
 
! Отговори
Разединителят Радев преди 1 година
Радев, оставка!
55
2
 
9
 
! Отговори
До 53 от Ямб.цървул преди 1 година
Ами кога? Седем месеца ги чакам да ги изчегъртат...Някакъв резултат? НИКАКЪВ!
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП вече ги видяхме кате беше техен мандата какво могат - връщайте третият и избори на есен
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 - нали разбираш че бюджетният сектор е нещо което не увеличава БВП и съответно богатството на страната ? За тези уж (с оглед на инфлацията) увеличения пари са взети от увеличените ми осигуровки и аз не съм съгласен парите ми да отиват за раздаване на калпак от което полза няма НИКОЙ дори хората които ги получават нямат полза защото така се насърчава потреблението и в последствие - инфлацията
52
11
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
ГЕРБ е най-голямото зло.Ако не бъдат изчегъртани още дълго ще тровят живота ни.
51
3
 
8
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Възраждане ще ви излекува всички.Просто Киро и Кокорч ги виждам в сливенският.Само,че в отделни килии,за да не си правят федерки.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пи цаааа.