Депутатите забраниха продажбата на райски газ на деца

Глобата при нарушения може да достигне 12 000 лева
Обновена: 29 юли 2022 12:37 | 29 юли 2022 12:05, Камелия Цветанова
28
Депутатите забраниха продажбата на райски газ на деца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание, предаде БТА.
 
Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.
По предложение на Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) бяха приети изменения, с които се прави изключение за продажбата и употребата за медицински цели и за хранително вкусовата промишленост в закрити обществени места.
 
Въвежда се и административнонаказателна разпоредба при нарушение на забраната за продажба - глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: парламентрайски газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, ама какво изведнъж се пресетиха за тоя райски газ? Неотложен проблем ли е, който е изскочил внезапно?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пффф ми то и цигарите и алкохола уж са забранени... Да не говорим за масури, амфети и друга дрога... Едно голямо нищо е това. Контрол няма.
17
0
 
14
 
! Отговори
Руди преди 1 година
Парламента трябва да приеме закон, с който да забрани на лица под 18г. да посещават дискотеки и питейни заведения, да купуват цигари и алкохол и контролните органи да си вършат работата.
16
0
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
То и цигари е забранено да се продават на лица под 18 години, ама никои не го спазва. И алкохол е забранен да се продава на лица под 18 години, в ден за размисъл и тн. ама пак никои не го спазва. Та и тази промяна ще се спазва само на хартия. И защо този газ се продава свободно? Каква ежедневна полезна употреба има, че да се продава като бонбони в магазина? Пак някои е спал десетилетия и се сещат с хилядолетие по късно! Какво налага продажбата на упойващи вещества свободно?
15
0
 
7
 
! Отговори
Райски Газ преди 1 година
Диазотен оксид (N2O) 2 атома азот и 1 кислород. Негорим газ със сладникава миризма и вкус. Получава се чрез загряване и изпаряване на амониев нитрат (амониева селитра). Използва се в медицината като упойка, в хранителната индустрия, в спрей опаковки, също може да се ползва и за повишаване на мощността на всички видове двигатели с вътрешно горене(например при състезателни автомобили) и също за военни и други цели в ракетни двигатели и и др.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно някъде е станала тежка производствена авария или друг голям caкатлък и сега ни отвличат вниманието с райския газ.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и той ли е на райски газ, че си ги халюцинираше за някакви хора хвърлени под автобуси директно по ТВ-то?
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли е най-важното в държавата?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на 32 съм и цял живот не съм пушил освен на шега, но нещо ми се пропушва. може да е ген
10
4
 
7
 
! Отговори
Новинар преди 1 година
Писаха, че Мата Хари (със снимките от спалнята на Борисов ) била на плаж на о-в Миконос. А какво ли е правила в спалнята на Борисов , освен снимки? Представете си как е "поглъщала" маркуча на Борисов !!! Еха !!! Яко я е тъпкал Борисов , я каква е шавлива , еротична !!!
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро някой да ви е казвал, че сте прости. Скоро някой да ви е казвал, че сте прости.Скоро някой да ви е казвал, че сте прости.Скоро някой да ви е казвал, че сте прости.Скоро някой да ви е казвал, че сте прости.Скоро някой да ви е казвал, че сте прости.Скоро някой да ви е казвал, че сте прости.Скоро някой да ви е казвал, че сте прости.Скоро някой да ви е казвал, че сте прости.Скоро някой да ви е казвал, че сте прости.Скоро някой да ви е казвал, че сте прости.Скоро някой да ви е казвал, че сте пр
8
1
 
5
 
! Отговори
айде бе преди 1 година
а пици може , А ?
7
0
 
10
 
! Отговори
факт преди 1 година
добре че Омбудсмана обърна внимание та сега депутатите особено импексова да си направят предизборно изказване :)
6
1
 
15
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Значи това, че е консумирал алкохол не е проблем, а проблема е райският газ. Да направят и проверка от къде тоя пикльo е взел алкохол.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А райският газ какво точно е? Някой е ходил до рая и е напълнил бурканче от въздуха там или е газ, който като се вдиша и отиваш в рая? Ако е 2то го раздайте на хората в България, че май много от тях са се насочили в обратната посока ^_^
4
2
 
9
 
! Отговори
ааааа преди 1 година
значи на мен може да се продава , на 63г. съм :)
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па то и наркотиците са забранени, ама хлапетата нямат проблеми най-много цената да скочи.
2
6
 
4
 
! Отговори
Жертва на терор преди 1 година
Психично болният Главен Прокурор Иван Гешев е изпаднал до състоянието на Рамзан Кадиров(Чечения) ни да изтезава и убива гейове чрез служители на МВР и негова банда от град Перник и негова банда от Перник !Депутатите дали някога ще гласуват забрана за изтезания и убийства по поръчка на политици, магистрати и висши полицаи! Приятен ден!
1
1
 
22
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
15 годишно беше в токсикологията след консумиран алкохол и райски газ в дискотека в Перник, собственост на кмета.