Няма идеално решение за газа, трябва да се търсят алтернативи

Експерт: Ако сега започват преговори, със сигурност сме закъснели
1 авг 2022 09:00, Елка Василева
64
Няма идеално решение за газа, трябва да се търсят алтернативи
Снимка: архив, БГНЕС

Със задълбочаването на газовата криза в Европа капацитетите на терминалите за регазификация на втечнен газ изчезнаха, защото всички търговци се ориентираха натам. Това обясни пред БНР Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Още по темата
Възможностите тези кораби (седемте танкера, анонсирани от премиера – бел. ред. ) да се разтоварят на някой от трите терминала – двата в Турция и единия в Гърция, вече са твърде ограничени, каза той.

Според експерта страната ни е трябвало да реагира по-рано.

Преговори трябваше да са започнали още с началото на войната в Украйна или през април, когато "Газпром" спря доставките за България. Ако сега започват преговори, със сигурност сме закъснели, изтъкна Стайков.

"Няма да вземем идеалното решение, защото го няма и трябва да се търсят алтернативи," каза той.

Дебатът е доминиран от политически изказвания, експертните са изключение. Има постоянни нападки, трупа се политически капитал, но това не помага да разрешаване на ситуацията, посочи Калоян Стайков.

Никой не е казал, че един дългосрочен договор трябва да покрива пълните количества, които са ни необходими, коментира икономистът. По думите му има много варианти, но "Булгаргаз" трябва да излезе от този навик да осигурява над 90% от количествата от един доставчик", защото така се превръща в пощенска кутия, а ситуацията вече е различна.

Стайков е на мнение, че "Булгаргаз" има доста пасивно поведение и не са направени достатъчно решителни стъпки.

Относно газовата връзка с Гърция икономистът смята, че "нямаше нужда да се залагат нереалистични срокове", които след това да не се изпълнят, но изрази надежда възможно най-скоро да влезе в експлоатация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, има! Просто сте наг.ъзени всички на американците! Решението е дългосрочен договор с Газпром. Когато имахме такъв цената на газа беше 27 лв MWh. В момента с всички въртеници и суканици отиваме към 286 лв MWh (1000% увеличение!!!) ако се приеме последното искане от КЕВР.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе аман от експерти, които казват какво е трябвало да се направи като е минало време. ако бяха започнали да преговарят така в март месец същите тези "експерти" щяха да скочат, че било скъпо и трябва да се изчака
15
2
 
9
 
! Отговори
Йух Пслескан преди 1 година
Спрях да се къпя, за да накажа Русия.
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекаляват путинистите с тази газ, България от всичката енергия която ползва само 10% е газ, с не като Германия и Австрия по 80%!А да попитам путинистите, ако все пак решим и платим на Газпром с рубли ,кой от тях ще гарантира че през декември Путин няма да врътне кранчето, както Москва е правила и преди ,както прави и в момента с Германия нищо че там частните компании плащат в рубли,и тогава кой ще поема отговорността а? Така че никакъв договор с несигуния Газпром и Москва.
13
5
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Сещам се за една алтернатива - изгонване на дипллматите на САЩ и напускане на ЕС.
12
0
 
5
 
! Отговори
Вчера имаше преди 1 година
Хорът трябва да се подреди и да ходят да попеят на Ердоган.
11
3
 
15
 
! Отговори
Хъм... преди 1 година
Има определени обстоятелства, с които трябва да се съобразяваме. Имаме тръба, нямаме терминал за разтоварване. Плюс това, абсолютно цяла Европа е зависима от Руската газ, защо нямат алтернативи? Защото просто няма от къде да се взима газ, това е, точка, особенно и на добра цена. Сега въпроса е, след като няма кой да доставя, има изградена инфраструктура, защо наш *** Кирчо изпълни безогледно нареждането на САЩ? Неговия народ Български ли е или Канадски? И какво по дяволите стана с газта от САЩ
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и по-зле ще става, като сме американска п
9
3
 
2
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 1 година
Демиурга Виктор показа пътя на простокиру...
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алтернативи много - кеф ти дърва, кеф ти въглища, в краен случай гуми.
7
1
 
22
 
! Отговори
Колония на САЩ преди 1 година
ли сме или сме независима държава - защо да не можем да купуваме Руска газ !?
6
10
 
5
 
! Отговори
Елин Пелин преди 1 година
Ако бяхте помислили за ,,алтернативи" след ,,10-ти" сега нямаше да се налага да клякаме отново на Червения Площад.Бог да пази България от комунисти предатели.
5
2
 
9
 
! Отговори
САЩ ти държи съдбата преди 1 година
До стана ясно Освен че ще мръзнеш, може и скоро да те загреят с някоя тактическа атомна бомба.
4
0
 
1
 
! Отговори
избиха над 39хил преди 1 година
Алтернативата ви я показват вече втора година, ама вие не можете да се усетиха.
3
0
 
20
 
! Отговори
защо бе гадино преди 1 година
пр0-западна България да не може да купува Руска газ !? Ние държава ли сме или сме слуги на САЩ !!!???
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах е вие се отказахте от идеалното решение убедени, че има алтернативи и сега с наближаването на есента почнахте да кършите пръсти.
1
6
 
9
 
! Отговори
черния преди 1 година
Има решение за газта и тое много просто! Трябва пълно подчинение пред исканията на Кремъл и Митрофонова да я направим Министър Председател и газ ще има, и нафта ще има и всичко ще си дойде на местата. Русофобията ни унищожи!