Няма идеално решение за газа, трябва да се търсят алтернативи

Експерт: Ако сега започват преговори, със сигурност сме закъснели
1 авг 2022 09:00, Елка Василева
64
Няма идеално решение за газа, трябва да се търсят алтернативи
Снимка: архив, БГНЕС

Със задълбочаването на газовата криза в Европа капацитетите на терминалите за регазификация на втечнен газ изчезнаха, защото всички търговци се ориентираха натам. Това обясни пред БНР Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Още по темата
Възможностите тези кораби (седемте танкера, анонсирани от премиера – бел. ред. ) да се разтоварят на някой от трите терминала – двата в Турция и единия в Гърция, вече са твърде ограничени, каза той.

Според експерта страната ни е трябвало да реагира по-рано.

Преговори трябваше да са започнали още с началото на войната в Украйна или през април, когато "Газпром" спря доставките за България. Ако сега започват преговори, със сигурност сме закъснели, изтъкна Стайков.

"Няма да вземем идеалното решение, защото го няма и трябва да се търсят алтернативи," каза той.

Дебатът е доминиран от политически изказвания, експертните са изключение. Има постоянни нападки, трупа се политически капитал, но това не помага да разрешаване на ситуацията, посочи Калоян Стайков.

Никой не е казал, че един дългосрочен договор трябва да покрива пълните количества, които са ни необходими, коментира икономистът. По думите му има много варианти, но "Булгаргаз" трябва да излезе от този навик да осигурява над 90% от количествата от един доставчик", защото така се превръща в пощенска кутия, а ситуацията вече е различна.

Стайков е на мнение, че "Булгаргаз" има доста пасивно поведение и не са направени достатъчно решителни стъпки.

Относно газовата връзка с Гърция икономистът смята, че "нямаше нужда да се залагат нереалистични срокове", които след това да не се изпълнят, но изрази надежда възможно най-скоро да влезе в експлоатация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
9
 
! Отговори
0.88 лв преди 1 година
Експерт. От къде го извадихте този анонимник?
36
0
 
6
 
! Отговори
Левчев преди 1 година
Буци рече какво е решението, избираме го , той отива с ибричето при ердоган, пдомива го и газ ще има за всички от сърце.
35
3
 
7
 
! Отговори
Кирилов преди 1 година
Част от решението е топлофикация София да вдигне цените до реални пазарни цени на топлинната енергия, не може най-богатата част от населението да лежи на гърба на останалите и да ползва държавни дотации за ниски цени, а топлинния оператор да тъне в невиждани дългове.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ има в излишък Цената е спекулативна Някой клати държавата Народа е уплашен ДА СЕ ВНИМАВА НА ИЗБОРИТЕ Както гласуваш така ще живееш Ако не гласуваш ще живееш така като са избрали гласувалите
33
6
 
6
 
! Отговори
Герб ни закопа преди 1 година
Боко подпомогнат с пачки и кюлчета ни постави в пълна зависимост от руския газ. 10години Боко саботира връзката с Гърция.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ама трябва да плащате както искат от Москва. Просто и ясно....като Киро.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕксперДе, късно било да се търсят алтернативи, но трябвало да се търсят алтернативи
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се само за стрел яш никой не ти е виновен. Полша си напълниха газохранилищата, а ние сме на 40 % и сега лежим на една кълка: Трай България за евтин газ. Да, да, ама не! - казваше Петко Бочаров.
29
4
 
3
 
! Отговори
Как няма решение?! преди 1 година
Нали Буци вчера каза: Кирца и Кокорца ако искат да излязат от кризата с газа - да го наемат. С такъв капацитет като енергитика Буци, няма как да сме в криза никога.
28
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До путинистите Ами вижте Германия и Италия там частните компании платиха 100% по начина който иска джуджето и какво няма газ няма нищо.А путинистите ще направят добро на България, ако вместо за някакви си рубли да продават родината си е напуснат в посока Москва и вземат и Митрофанова с тях.
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До путинистите Ами вижте Германия и Италия там частните компании пратиха 100% по начина който иска джуджето и какво няма газ няма нищо.А путинистите ще направят добро на България, ако вместо за някакви си рубли да продават родината си е напуснат в посока Москва и вземат и Митрофанова с тях.
26
4
 
3
 
! Отговори
Влахо Сончо преди 1 година
Еее гущерите на Гаспеом налазиха медиите с опорки, за да разчистят пътя на служебното правителство.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма и ток да има май. Вода тоже.
24
1
 
12
 
! Отговори
gergi преди 1 година
До Анонимен А кой ще гарантира, че корабите ще има къде да се разтоварят? То така е яко, има кораби Вие намерете къде да се разтоварят. Да не е консерви :) Заради истерията с газа, май излиза че всички терминали са заети, каква е логиката тогава да взимаме танкери, които ще дойдат когато няма капацитет на терминалите ???
23
1
 
7
 
! Отговори
HELL преди 1 година
До Анонимен 27Кой ти каза на теб за гаранциите от американците, че като платиш на 100 процента авансово рисунка на Ф-16 ще го получиш. Америка изполва руски израз "Ще видим"
22
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще гарантира че ако клекнем на руснаците както искат путинистите в България и платим по руския безу мен начин, през декември лудия Путин нема да реши да накаже България и спре газта,а?!А копейките в България ще си получат рублите че отново са набутали българите под руска зависимост, всеки знае че така ще стане!
21
4
 
16
 
! Отговори
Пръц преди 1 година
Така е при глобализицията. Ще търсят газ, откъдето им разрешат. Спряха руския газ, за да слушкат и да им отпускат парички за техните олигарси.
20
4
 
21
 
! Отговори
Иван-чай преди 1 година
Идеалното беше Южен поток, които герб прецакаха по нареждане на кравария. Ако беше Южен поток с договор, газа ни сега щеше да е 150 долара за 1000 куба, а сега е над 2500 долара за 1000 куба. След като пропуснахме Южен поток, може да разчитаме на Турски поток. Всичко друго, танкери-манкери е гола вода и мижи да те лъже.
19
2
 
11
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Е ,защо да няма идеално решение,като ,,умните и красивите" ни управляваха ,,идеално" и продължават да твърдя,че газ има! Ха,ха,ха,вдигате пушилки и плашите електората дето много ги обича и пак ще си ги избере.Това е България бе ейййй
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има идеално решение! Внасяме газ от Русия и търсим начини да ги заменим. Докато не можем си купуваме от тях. Ако в квартала имаш 1 търговец на хляб, който е безподобен *** ама е само той какво ще правиш? Ами ще ходиш при него за хляб или няма да ядеш хляб. Като намериш някъде другаде да ходиш за хляб можеш колкото искаш да обясняваш на всички какъв е оня предишния. До тогава обаче си седиш и си чакаш!