"Булгаргаз" купили руски газ чрез посредник и го препродават с 20 евро по-скъпо

Засега цената на парното ще е без промяна, може да поскъпне от 1 януари
3 авг 2022 09:13, Елка Василева
205
"Булгаргаз" купили руски газ чрез посредник и го препродават с 20 евро по-скъпо
Кадър: БНТ

Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка, тъй като по време на висяща процедура за избор на председател промениха закона за енергетиката. Това заяви пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Още по темата
"Заявих пред депутатите, че мога да се върна само при едно категорично условие - ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност като председател на КЕВР", категоричен бе той.

Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна, заяви Иванов. КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия, защото не определя, а единствено утвърждава цените.

"При цена от почти 300 лв. за мегаватчас започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик "Булгаргаз" до регулирания пазар, където са топлофикациите и газоразпределителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи," каза Иванов.

Иванов съобщи, че "Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи. По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е изпаднало в 500 млн. лв. загуба.

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли, остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина.

От думите на председателя на КЕВР стана ясно, че регулаторът вероятно ще утвърди предложената от "Булгаргаз" цена на газа за август.

"Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. "Топлофикация София" употребява почти 30% - почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за юли 120 лв./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за месец август е почти 300 лв.", коментира Иван Иванов.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, "Булгаргаз" и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ.

Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора.

"Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените", заяви Иванов.

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 г., тъй като България участва в него с 20%.

"Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация," обясни Иванов.

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките. КЕВР още днес ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези хора нямат ли страх от Господ? Да питат някой преживял клинична смърт какъв ад със светкавици и души на умрели е от другата страна. Халал да са му двата месеца заплата на Иванов, после бабите ни и дядовците ни ще му изядат жалката душа. Същото се отнася и за Борисов и Доган
119
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Иван Иванов в любимецът на Иван Костов и никога не е бил от ГЕРБ! Тия които натвориха Л.ната и далаверите в енергетиката , искат друг да опере пешкира вместо тях!
118
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лена е млада, не е обвързана и е в правото си да прави каквото поиска, Не е работа, обратно - грозно е фотографи на ГЕРБ да тичат зад нея и да правят снимки. Ако от МВР се свържат с ИТ специалисти, ще установят, че от около 20-на години от няколко снимки може да се направи клип, в който набелязания за жертва човек може да се озове в несъвсем прилични пози. Това е подсъдно и авторът на клипа ще тича по съдилища доста време.Да се надяваме, че дотам няма да се стигне.Тя може да се свърже с адвок
117
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко ясно, само не мога да разбера обяснението за загубата на Булгаргаз. Натрупали са загуба защото са ни препродавали само с 20 евро по-скъпо ли? Трябвало е по-скъпо да ни го препродават за да не натрупат загуба ли? Това са някакви брътвежи от които нищо не се разбира.
116
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата да финансира връщането на Лена Бориславова в Харвърд за второ образование по Право, понеже по време на първото нещо не са си свършили работата и са я изпуснали. Грешка на образователната система, а навсякъде казваше, че оцените и били най-високите.
115
2
 
6
 
! Отговори
лена преди 1 година
аз съм много възмутена от такива изказвания за газа , и разберете , не съм държала киро за ръката !
114
2
 
11
 
! Отговори
ПП=БСП= КОРУПЦИЯТА.. преди 1 година
КОРУПЦИЯТА в България.....
113
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва дедо боци на бялата кобила и газа ще е без пари и нафтата и тока!
112
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Иванов, вие сте умен и опитен човек,не се казвате нито Киро Петков,нито Николов, нито сте забъркан като шефа на Булгаргаз в машинации.Смятате ли,че природен газ, втечнен и пътувал хиляди км от САЩ до Гърция,с отказана там ревапоризация, сетне транспортиран до Турция и там ревапоризиран, ще бъде по-евтин от този на Газпром? И че постъпката на Киро - отказ от руски газ без да има зад себе си друг източник на газ, е коректна или е едно изхвърляне на неопитен в нещата и несмислен пишман премиер?
111
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върна се слугата на вожда и газът ще скочи с 60%
110
4
 
7
 
! Отговори
СЪСИПИЯ НА БГ преди 1 година
ПРОСТО КИРЕ БОРИЛ КОРУПЦИЯТА С ОЩЕ ПО ОГРОМНА КОРУПЦИЯ- БРАВО КИРЕ, БРАВО- А БОЖКОВ ЧЕРЕПЧЕТО НАЛИВАЛО МИЛИОНИ В ПАРТИЯТА НА СЛАВЧУ- БРАВО ЧЕРЕПЧЕТА- ЧЕСТНИ КРАДЦИ И ОБИРДЖИИ- ИЗГАВРИХТЕ СЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ С НАРОДА СИ- МРАЗИМ ВИ ОЛИГАРСИ ГНУСНИ- СЪДРАХТЕ ДЪРЖАВАТА И ПРЕДАДОХТЕ НАРОДА СИ И ТОВА ЗА КАКВО ЗА ДА НЕ НИ ПРИЕМАТ В ЕВРОЗОНАТА ДА НИ ЗАКАРАТЕ В ЕВРАЗИЯ- АМИ НЕ ИСКАМЕ В ЕВРАЗИЯ.
109
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е кировата дивертификация да купиш пак от газпром но по скъпо и чрез посредник тази елементарна схема са приложили наглеците да забогатеят с едни милиарди набързо
108
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ало днес, стига руски партенки! газът е докаран с кораби от саш!
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Връщал се да изпълнява дълг? След решение на НС? Този вярва ли си? Натискале за решение за да не ми се прекрати мандата по общ ред, а дълговете е ясно какви са. Що за невестулка е този дядо, изкарал на държавни службички целия си живот. Пълна пародия
106
16
 
2
 
! Отговори
коко преди 1 година
"По добре да обеднявам и децата ми да гладуват и да студуват отколокото да бъда роб на Путин и на Русия. Децата може да са ми скъпи, но свобдата е безценна." Ти си горд роб на Путин, и като гледам и децата ти ще ги научиш да са и те такива. Впрочем, нали в Просия газа е евтин и слушат Путин, защо тогава мизерстват? Нещо не се връзва с представената от теб алтернатива, или евтин газ, или си беден: в случая там имат и двете, как така?-свободен си да бъдеш каквто искащ само не ми се натрапвай
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 109:Ти си украинец,а не българин.Ние си бяхме свободни и преди да спрем газа.По-скоро сега робуваме на някакви посредници,които си слагат в джоба по 20 евро и повече даже.
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, ми смени си котлето, газта беше неизгодна още миналата година, а и преди си беше неизгодно, то затова много малко хора ползват газ, ама кой се прецакал, прецакал
103
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром искаха те да платят газопровода както направиха в Сърбия, но ние не искахме, защото искахме той да е 100 българска собственост и 100 % от транзитните такси да са за България. Ако не спрат да купуват от него Унгария, Сърбия, Черна гора и плащат транзитни такси за 10 години ще се изплати. Големия проблем е че не се възползваме от възможността да получаваме по новия газопровод евтин газ както правят Орбан , Вучич и Ердоган.
102
9
 
11
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Нулева корупция с Корнела, Ристе и Кире
101
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е незаконен шеф на КЕВР, голяма работа, той Конституционния съд реши, че Кирчо е бил незаконно служебен министър, не помните ли