Криза с газа, очаква ли ни режим на тока?

Добра цена е невъзможно да се договори при липса на дългосрочен договор
3 авг 2022 18:09, Петя Славова
58

 Шоково поскъпване от 60% на цената на газа поиска "Булгаргаз". Според специалисти при липса на дългосрочни договори е невъзможно да се постигне добра цена.

"През август би следвало да бъдат гарантирани достигащи количества по какъвто и да е начин и на каквато и да е цена. При скокообразно покачване на цената с 60% трябва да има подкрепа, така че икономиката да остане конкурентоспособна и домакинствата да имат сигурност през новия отоплителен сезон", коментира икономически съветник към БСК Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

Той подчерта основният проблем с доставките на американски втечнен газ - трудно ще стигне до България.

"Гръцките терминали са резервирани, а терминалите през Турция оскъпяват газа. Но след като нямаме дългосрочни договори, август месец е най-подходящият за доставки на количества на каквото и да е цена и условия. Това е задача на служебното правителство. После ще стане сложно, има криза в много държави", подчерта пред Bulgaria ON AIR Ножаров.

Още по темата

При липса на доставки и адекватна държавна помощ той прогнозира трудно оцеляване за много бизнеси. Най-засегнати са химията неметалните минерали като гипс и стъкло.

"Там производството не може да бъде спряно, предприятието трябва да бъде закрито. В сегашната ситуация се очертава много тежка, зима. Ако през август не бъдат гарантирани доставки, ще има фалити на предприятия. Дали ще бъдат освободени 225 000 работници или 25 000, това е шокова ситуация и за домакинствата", заяви още Щерьо Ножаров.

Според икономическия експерт към КТ "Подкрепа"  Ваня Григорова е недопустим призивът от ЕК за ограничаване на потреблението на гадз с 15%.

"В началото на годината българските граждани не осъзнаваха как въобще ползват газ и позволиха на европейските елити с лека ръка да затворят крана на основния си доставчик. Да кажеш на едни хора, че трябва да ограничат да ползват нещо - ще им струва много по-скъпо. В България проблемът е основно отоплението в София. 1/3 от газа се потребява от "Топлофикация София". Вариантите са увеличение на цената на парното или "Топлофикация" да продължава да трупа загуби. Това ще доведе до фалит на дружеството, в един момент ще трябва да го спасим с държавни средства", посочи Григорова пред Bulgaria ON AIR.

А като алтернатива посочи преминаването на потребителите към отопление на ток, на което електропреносната мрежа няма да издържи.

"Хвърлени сме в порочен, затворен кръг, който няма решение. Ще ограничим топлата вода, осветлението на публични сгради, но не можем да спрем да се отопляваме. В България не е като във Франция, където вратите на големите магазини стоят отворени, а вътре бумкат климатици. Ние имаме малко делимости, които можем да ограничим безболезнено. В Швейцария вече се обсъжда 4-часов режим на тока. Това, че у нас не се обмисля, не означава, че няма такъв риск. Политиците не желаят да проведат реален разговор. Василев на Съвет по социално сътрудничество, каза че нашите хранилища ще бъдат запълнени на 100% преди есента, това е хипноза. Борбите не бива да стават за сметка на българския гражданин и бизнес", коментира Григорова.

Тя е категорична, че газът, който се доставя, не е по-евтин от "Газпром".

"Никога газ, за чиято доставка е нужно да бъде втечнен, транспортиран и докаран регазифициран, няма как да е по-евтин. Гарантирането на газ не може да стане през път, който не съществува", добави Григорова.

А икономически съветник към БСК изрази оптимизъм за следващия отоплителен сезон 2023/24.

"Европа беше зависима дълги години, ударно започнаха да се строят терминали за газ. Европа ще диверсифицира доставките си. Тази зима трябва издържим по някакъв начин. Правителство и държавата за следващата година трябва да дадат повече средства за подпомагане на домакинствата и бизнеса. Социалните партньори сме единни - нужна е държавна подкрепа. Рядко сме единодушни, когато е така, значи ситуацията е много сложна и тежка. Ние трябва да направим всичко възможно, за да получим тези 7 кораба, трите кораба до Нова година и да се намерят допълнителни доставки", каза Ножаров.

Григорова призова за ограничаване на износа на ток, за да може да се компенсира предстоящото увеличение на потреблението на вътршния пазар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
4
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Другата година няма да има икономика, която да се диверсифицира. Всичко ще е фалирало. Ама карай, важното е да му е гадно на Путин.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Щерьо няма ли си друга работа ,та и той седнал да ни плаши с призраците на миналото?! Бай Щерьо , няма ли да ти е по-лесно да си признаеш , че всичките некадърници заедно с тебе ,дето сте назначени само за пари по шуробаджанашката схема , не можещи нищо друго , освен лаене колко са виновни другите и разтягане на локуми без покритие , сте виновни за това състояние на газовите доставки , независимо кой е на власт - вие сте несменяемите "светила" ,ръсещи мозък т.е. оправдания ?!
35
2
 
6
 
! Отговори
ДА ПРИПОМНЯ преди 1 година
Социализма и комунизма идват и си отиват с купонна система и режим на тока , с липса на почти всички стоки ! Преживяно , доказано !
34
3
 
7
 
! Отговори
Да попитам... преди 1 година
А защо не сключим споразумение с Газпром за газ срещу бъдещи 10год. транзитни такси на Балкански поток? Вярно е, че е кризисно като предложение и се лишаваме от бъдещи приходи, но се решава създадения от ***'ил Киро прецедент и отказ от договорен газ. В случая няма да има плащане в рубли,$,? и прочие, а доставка с бъдещо прихващане на задълженията по сделката с такси за транзитиране на газ през България. И вълкът ще е сит, и агнето цяло, само да има желание и съгласие по сделката .
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кирчо ще топли Лена: Лена е млад човек и оправна, не й берете грижа, ще има кой да я топли. Да му мислят старите министърки, депутатки, чиновнички и тези от НС, че има опасност да им опадат носовете и ушите. Мисля, че Четворната коалиция и опозицията на Боко-Карадайъ-ДПС и неконтролируемите на Копейкин отписаха пенсионерите. Дай боже възрастните хора да отпишат на 2 октомври зложелателите си и тогава ще стане интересно. Киро,Кокорчо,вие власт няма да видите!
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онези от ПъПъ, ИТН, болшевиките на Нинова и хитреците от ДБ цели 7 месеци се кикерчиха, Киро тичаше по Украйна и ЕК и където минеше само золуми правеше! Нинова сума ти снаряди, РПГ-та, ракети за РСЗО продаде на Украйна през Полша, мълча като ремсист за отказа да се заплаща с рубли газа и сетне се оказа, че само БГ и Полша отказаха, другите държави купуват руски газ.Ние купуваме с 50% по-скъп! Сега депутатите от ГЕРБ,ДПС,Възраждане,ПП, БСП,ДБ отиват на море,а сл.кабинет ще им бърше задните части.
31
5
 
11
 
! Отговори
Кирчо ще топли Лена преди 1 година
Поне Ленчето има кой да я топли в кревата, пък нас кучета ни яли ...
30
6
 
17
 
! Отговори
Кирчо Изневерителя преди 1 година
Аз нямам никакъв морал и съвест, 3 деца имам ама поря секретарката като скумрия и я пълня като шаран за Никулден.Със снежни топки ме посрещат, а с павета ще ме изпращат ...
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария обяви 4 часа има.4 часа няма
28
4
 
29
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Няма ли най-накрая някой да излезе и да каже "царят е гол"? Имаме дългосрочен договор с Газпром. Почти всички продължиха да плащат към тях и си имат надежден и доста по-евтин газ. Стига медийни манипулации - става въпрос за оцеляването на родината ни.
27
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проруската пропаганда не спира с провокациите...
26
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че беше Киро да направи левче газта, ама недоволни дето не знаят защо са недоволни е пълно.
25
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитват се да създадат изкуствена криза. И ток ще има и газ ще има.
24
6
 
26
 
! Отговори
просто решение преди 1 година
Сложно е само за политици! Плащане на газа в рубли и спиране на износа от АЕЦ Козлодуй. И всичко ще се реши, но не от клоуни и харвардияни.
23
4
 
23
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
младите не знаят но след а и по време на управление на бкп ( бсп ) настъпва криза и режим , само че този път помогнаха и харвардци .
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен ЧИСТА АМЕРИКАНАКА ПРОПАГАНДА - НИЕ В ТОВА ВРЕМЕ ЖИВЯХМЕ НАЙ ДОБРЕ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ - ИМАХМЕ МЕСО А ЗНАЧИ И КОЛБАСИ И МЛЕКО И МЛЕЧНИ ХРАНИ ,КОЖА И КОЖАНИ ИЗДЕЛИЯ ! ИМАХМЕ УРАНЖЕРИЯ !!! И ВСИЧКО ТОВА БЕШЕ ЗАЩОТО ТОКА БЕШЕ 2 СТОТИНКИ !НАФТАТА 10 СТОТИНКИ ВОДАТА ПОЧТИ БЕШЕ БЕСПЛАТНА ! ИЛИ ЕНЕРГОРЕСУРСИТЕ КОЙТО ПРАВЯТ ПРОИЗВОДСВОТО И РАБОТНИ МЕСТА ББЯХА ЕВТИНИ ! А СЕГА СА В СТО ПЪТИ ПО СКЪПИ - ЗНАЧИ ГЛАД СТУД И МИЗЕРИЯ
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Киро верно ли в последния ден е закрил Лукойл?Сега очаквайте страшни цени на бензина.Беше държавна и влизаха пари...унищожи тоя България.
20
0
 
19
 
! Отговори
дръж ме за ръката преди 1 година
е кирчу и лена нали се разхождаха до Азербайджан и уредиха газ , танкери уредиха и то четири пъти по евтин газ , кран въртяха , как така криза и режим ?
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не купуваме газ от Газпром
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българите както и особенно немците са свикнали да не се мият и това си е гордост ! Немците за да не миръшът на арист- те вечери измислят парфюма а и перуките са също измислени именно и за липсата на топлата вода която я няма в цяла европа ! Сега е същото и сигурно ще имисът нещо което да не дава мирис на задницата и на мъжете и жените пои полова вечер !!!!!!! А ТОВА Е ВЕЧЕ 19 ВЕК ВЕЗ ВОДА И ТОПЛО И ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ САМО БУРЖУАТА ! И КАНАДА ЗАЩО НЕ ДАВА ТУРБИНАТА ? УБИРА КОНКУРЕНТА