Шишков: Газовата връзка Гърция-България e с приоритет

Трябва да бъде въведена в най-скоро време в експлоатация
8 авг 2022 13:41, Петя Славова
14
Шишков: Газовата връзка Гърция-България e с приоритет
Снимка: БГНЕС

Цялата държава е в помощ на строителя на българо-гръцката газова връзка, за да може обектът да бъде завършен. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в началото на среща с участниците в строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България. Разговорът е с цел оптимизиране и приключване на строежа в изпълними срокове.

Поканили сме проектанти, надзорници, строители, за да уточним график за завършване на обекта. Имаме идеи за улесняване на процедурата, която обаче трябва да е по законов ред и без пропуски в строителството и нормативните изисквания, за да може да се въведе газовата връзка в експлоатация, допълни той, цитиран от БТА .

Още по темата
Министър Шишков определи обекта като изключително важен и допълни, че той трябва да бъде завършен максимално бързо, защото е от жизнена необходимост за страната. Той увери, че от първия си работен ден служебното правителство работи активно по проблема докъде е стигнало строителството на връзката и как то най-бързо да бъде завършено. Той съобщи, че към момента е установено, че е имало възражения от различни институции – противопожарна охрана, напоителни системи, МОСВ.  Шишков допълни, че за това са информирани всички ресорни министри, като се работи за бързото отстраняване на всички проблеми.

Министърът изтъкна, че на днешната работна среща трябва да бъдат уточнени сроковете, в които строителят ще се ангажира да отстрани тези забележки и да довърши строежа. По думите му има недовършени неща по обекта, но и да има забавяне от обявените преди това срокове, със сигурност то няма да е голямо. Шишков подчерта, че строителят ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България, като ще може да разчита на подкрепа на държавната администрация.

В срещата участва и началникът на кабинета на служебния министър на енергетиката.

Министърът съобщи, че довечера ще има среща на щаба по енергийните въпроси, на която ще бъдат докладвани решенията от днешната среща.

Газовата връзка с Гърция се изгражда повече от 12 години, като проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България) е съфинансиран от Европейската комисия. Трасето между Комотини и Стара Загора е с дължина 183 километра и капацитет от 3 млрд. куб. м. Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. С осъществяването на проекта става възможен преносът на природен газ между двете страни чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, която е в близост до Стара Загора, и газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. – Гърция, в района на Комотини. Проектът се осъществява от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери "Български енергиен холдинг" ЕАД (50 на сто) и гръцкото инвестиционно дружество "Ай Джи Ай - Посейдон" (IGI Poseidon), което също държи 50 на сто. Акционери с равни дялове в "Ай Джи Ай - Посейдон"  са ДЕПА (DEPA), Гърция и "Едисън" (Edison), Италия.

"Завъртяхме крана, вече има газ в тези тръби, налягането е високо, очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол, както и самият акт 16. Актът, подготвен от всички институции, който трябва да стане в следващите седмици", заяви бившият премиер Кирил Петков пред журналисти на 8 юли, след като с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис обявиха край Комотини официалния край строителството на газовата връзка между двете страни.

В медиите българският директор на дружеството "Ай Си Джи Би", което ще е оператор на газопровода – Теодора Георгиева, каза, че се очаква обектът да бъде въведен в експлоатация през септември-октомври, като допълни, че се работи по ускоряване на административните процедури по разрешителни за пускането на съоръжението. Интерконекторът с Гърция ще бъде въведен в търговска експлоатация след приключване на задължителните административни процедури, напомниха от пресслужбата на кабинета "Петков". Технически е необходимо обектът да получи от ДНСК Акт 15 и Акт 16. Пред медии  Георгиева изрази надежда до края на юли да получи акт 16, както и да приключи пълната автоматизация на газопровода от гръцкия изпълнител на строежа "Авакс", без която не може да се получи Акт 15.

Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.  По интерконектора, след като получи съответните строителни разрешения, ще постъпва цялото количество, което "Булгаргаз" договори от азерското находище "Шах Дениз ІІ". Предвижда се по дългосрочния договор, който според експерти е на цени много по-ниски от тези на свободния пазар, да получаваме годишно 1 млрд. кубически метра газ. До 1 юли България получаваше близо една трета от тези количества, а след тази дата в страната вече постъпва изцяло количествата природен газ през точката Кулата-Сидирокастро. След като бъде пусната в търговска експлоатация газовата връзка, тези количества газ ще преминават през нея.

"Пускането на връзката ще освободи капацитет на връзката Кулата-Сидирокастро и ще даде възможност за допълнителни решения за внос на газ след октомври", каза през медиите бившият премиер Кирил Петков.

Тези дни Агенцията по вписванията отказа да впише промените в управата на дружеството и избора на надзорен орган, които са съществен елемент от въвеждането в експлоатация на газопровода. Причината за отказа е сгрешени имена. В документите от общото събрание за избора на управа и надзор за техни членове е посочено, че са избрани Георгиос Полихрониу и Джордж Сатлас, а при заявлението за вписване посочените имена са Джордж Полихрониу и Георгиос Сатлас. От Агенцията по вписванията посочват, че не разполагат с доказателства, че става въпрос за един и същи хора.

От служебното Министерство на енергетиката съобщиха, че предписанията на Агенцията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Другите предписания са свързани с неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения.  От енергийното ведомството подчертаха, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29 юли 2022 г. – един ден преди крайния срок и три дни преди встъпването на служебното правителство.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зозо Зозо,сега на новия министър не София, а България му е тясна.Ако вие,софиянците,не искате руски газ,намерете си по-евтин ако щете от Арктика,САЩ, Австралия и си го купувайте на воля.Съмнявам се,че столичани ще споделят твоята закана. Съмнявам се,че при такава цена на газа провинцията ще заплаща централизираната топлофикация на София.Гответе климатиците!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Г-н Шишков, а газ откъде? Има ли сключен договор за редовна доставка на LNG поне за една година с фиксирана цена на ревапоризирания втечнен газ? Няма и до края на зимата 2022/23 няма да има.Ще продължим да купуваме руски газ с посредници при надценка 30-50%.Онзи ден 20-30 привърженици на ДБ се пенявиха в никакъв случай да не купуваме руски газ. Ама ние го купуваме, защото няма друг! И Германия, Франция, Италия купуват такъв
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руски агенти, защо спряхте процедурите, сега лъжете по новините. Радеф е национален предател!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прилича на наг*зова връзка...щото отказахме ефтината газ.
9
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 1 месец
абе тая връзка я приказвате от 14 години дано да дойде време да я пуснете
8
6
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Шишков да гледа да не ни навърже пак с Газпром, че ще му се види тясна София!
7
2
 
7
 
! Отговори
Този Шишков преди 1 месец
Е архитект,а няма нито една проектирана сграда.Цял живот на държавна хранилка -разрешителни,срещу пликчета с пари.
6
8
 
7
 
! Отговори
Стоянов преди 1 месец
Думата диверсификация ПП я разбират като купуване на руска газ през през три държави и седем фирми посредници. Бойко поне купуваше директно от Газпром
5
4
 
4
 
! Отговори
перко преди 1 месец
С едно изречение за Киро Тъпото и "А" отбора: Млади, красиви и почти толкова "УМНИ"!!! !
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей ся зимата чичо Дарвин ще се оправи с всички, които решат въпреки всичко да си останат с централно отопление и въпреки нон стоп онождането от Топлофикация
3
2
 
10
 
! Отговори
Брей преди 1 месец
Ами довършете я, барем, вместо да приказвате врели-некипели пред медиите! Та белким нещо различно от Газпром се появи най-накрая и у нас.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хавата е да имаме слотове наши да има къде да разтоварваме втечнен газ, цената ще падне бая така а и слотовете може да се дават под наем.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Гърция откъде купува газ? От Марс, да не би? Аз лично предпочитам да купувам стока от производителя, а не от прекупвачи. А ти?

Спонсорирани публикации