Кой плаща при 60% поскъпване на газта?

Има ли алтернатива за отопление...
12 авг 2022 22:21, Петя Славова
37

КЕВР реши синьото гориво да поскъпне с 60% и така Булгаргаз получи "зелена светлина" за рекордното поскъпване на газа за август.  В същото време от компанията съобщиха, че успели да осигурят в петък през Българската газова борса всички търсени количества за септември на изгодна цена.

Работодателски организации определиха търга като скандален, а министърът на енергетиката заяви, че решението дали България ще поднови преговорите с "Газпром" ще зависи от разчети, които се изготвят в момента.

"Всички трябва да си помислят добре какво е по-добре - да имаме скъп или евтин газ. Защото, когато договаряме количества, гледаме и цената, ако договорим цена три пъти по-висока, готови ли ще са всички училища, болници, хора по градовете и селата да купуват по-скъпия газ. Ако договорим скъп газ, можем да го осигурим в неограничени количества. Колкото по-ниска цена искаме да постигнем, толкова по-трудни стават преговорите", уточни Росен Христов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

В същото време топлофикациите, които са най-големите потребители на природен газ, са притеснени, тъй като до края на септември е ниското потребление на природен газ.

"Плашещо е, че има газ само до септември. Ако всички радиатори са отворени и "Топлофикация" намали топлоподаването, няма да сгрее никого, ще срине системата и ще похарчи газ, което вече е обратното на икономия", уточни Кремен Георгиев.

В същото време клиентите на най-голямата топлофикация - столичната - казват, че колкото и да се вдигне цената заради по-скъпия газ не биха се отказали от услугите, тъй като нямат друг вариант за отопление.

"Пенсионерите са много зле, няма да могат да си плащат сметките. Аз живея в блок, където има сградна инсталация -и да се откажеш, пак трябва да плащаш", казва Георги.

"Сметките ще скочат. Но няма как да се откажем от парното. Просто нашите сгради не са пригодени да се отопляват по друг начин", добавя Мартин.

От "Булгаргаз" вече внесоха искането с цената на природния газ за октомври, но все още не са обявили както показват разчетите на дружеството за септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
21
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Трябва да проверите колко процента е необходимо да се откажат, за да изключат инсталацията. Вероятно не са необходими 100%. Логиката казва, че при 80% би трябвало да Ви изключат. В Пловдив дори нарязохме радиаторите. Организирахме се и събрахме подписи. За съжаление не помня колко подписа бяха необходими. Мнението на хората беше, че няма да плащат за минаващите тръби. Ако иска ТЕЦ-а да си ги изкара извън частната собственост.Те трябва да ни плащат наем, че минават тръбите им в частните жилища.
10
0
 
27
 
! Отговори
Ето кой, ние преди 1 година
***, видяхте ли фактурата от МЕТ към Булгаргаз? МЕТ продава на Булгаргаз на цена от 323.6273 лв за МВч без ДДС. ДДС-то е 9%. Фактурата е за малко над 44 млн. лв. Интересно за колко ли са го купили. Ей така от две фактури за месец се правят 7 млн. Честито аборигени!
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бензиностанцията с ракети отвръща на удара. Ей сега ще видим хубаво ли е без Русия?!
8
14
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
То това е идеята на руските *** - да ви накарат да се молите за руски газ. Еми бяма да стане! Къде ги намерихте тези потребители на Топлофикация, които да искат да се греят на парно? Всички до един искаме да се откажем особено заради сградната инсталация! Има модерни начини на отопление, а не изостанали комунистически кръвопийци. Топлата вода е единственото смислено нещо. В моя блок парното е с една тръба - няма отказване ако някой *** е в чужбина и не подпише!!!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който няма акъл..
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди повече от 20 г. в Пловдив масово хората се отказаха от парното. Така цели блокове се изключиха от парно и топла вода. Моите родители живеят в един от най-големите блокове в Пловдив с 5 входа и 500 семейства. До един се отказаха още преди да започнат да поставят топломери. Причината беше огромни сметки поради злоупотреба от съседи със скрити допълнителни радиатори. Данните от общия топломер се разпределяха на квадратурата на жилището. От тогава хората живеят по-спокойно без монополиста ТЕЦ.
5
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските служби рекетират Българската държава-ако има такава.президентино заедно с цялата кохорта около него са проруски мекерета и продажници.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геноцид...Всички отговорни пред трибунал, за да се научат и бъдещите управляващи
3
2
 
20
 
! Отговори
Абдал преди 1 година
Грейте са сега с на Кире гъзевият газ. Може и дедо някъв танкер пак да изпрати с лично неговият гъзев газ.
2
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Благодаря,че най- сетне един-единствен "журналист" от еврейо-турски произход написа правилното ГАЗТА, А НЕ НЕПРАВИЛНОТО ГАЗЪТ.
1
3
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Благодаря,че най- сетне един-единствен "журналист" от еврейо-турски произход написа правилното ГАЗТА, А НЕ НЕПРАВИЛНОТО ГАЗТА.