Съвместната комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Препоръчва се съвместно честване и на св.св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски
15 авг 2022 18:00, Елка Василева
63
Съвместната комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство
Снимка: архив, БГНЕС

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център на територията на днешната Република Северна Македония. Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история, предаде БНТ.

Още по темата
След като въпросът за цар Самуил беше един от трудно решимите между двете страни и след две години преговори, комисията посочва, че средновековната държава на цар Самуил, която се счита за Българско царство, обхваща по-голямата част от земите и населението на Балканския полуостров и препоръчва на двете страни да честват заедно Самуил.

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия, съставена от български и македонски историци, посочва, че "делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа". Това, посочват историците, дава основание на съвременните страни да отбелязват деня на Кирил и Методий заедно.

За Свети Климент Охридски - че след Великоморавската мисия на Св. Климент той е потърсен от "средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа". През 893 г. "по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ".

Историците отбелязват, че "Свети Наум Охридски след Великоморавската мисия пристига в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Офф , това е една измислена страна като Украйна,страна без история,без държавници,защо се правят *** комисии и се опитват да изопачат историята?
48
3
 
12
 
! Отговори
Петко преди 1 година
То и преди си беше Цар Български, поне той така е твърдял...добре ,че и тези *** са го установили по някое време!!!!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо откритие. Да се чудиш историците в тази комисия къде са учили история. В СССР ли, в Югославия ли...
46
4
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
"средновековната държава на цар Самуил, която се счита за Българско царство" -- това е ниско нarъ3вaнe пред истериците-македоновци, пак срамното българско повечение..
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е за Екатерина.Но пък и аз си мисля,че ако опитат с такива хватки може да им се каже- да ама и Екатерина и Наполеон доказано пристигат отвън, а Самуил и братята му са доказано синове на високопоставен български държавен мъж.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега очаквам следващия проблясък на македонистката научна мисъл - света възприемал царството като българско, ама Самуил е чист македонец.Както чистокръвната немкиня Екатерина е владяла Руската империя, или корсиканеца Наполеон е Френската.Само стойте и гледайте......
43
5
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Хан Аспарух македонец ли е или татарин :)))
42
2
 
12
 
! Отговори
Истерик преди 1 година
Бравус. В замяна няма да предявяваме претенции към цар Александър и баща му Филип - да си ги празнуват макетата само.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Царете Борис и Симеон са били мизийци,също Никола брат на Борис и чичо на Симеон,който бил управител на Охрид и онези части от българското царство,а Симеон е бил известен с неговия твърд характер взискателен и непрестъпен,че от него се бояли като чуели името му и го споменавали като мизиец безкомпромисен в битки.
40
7
 
8
 
! Отговори
А преди 1 година
Къде са тогава българските царски родове или само тях османците избиха, та трябваше да се вкарва чужд цар, който монархистите припознават като свой. Хора, империите и царствата са в миналото. Републиката е настояще. На никой не му трябват царе.
39
15
 
7
 
! Отговори
Ееее преди 1 година
Нищо де...мислете се за императори. Аз не се мисля. Интересуват ме по-хубави неща от това дали Бг била империя или не. Ако е била, толкоз по-жалко. Бившите империи са запазили авторитета си, за разлика от т. нар. от вас Българска империя. И....ако е била Българска империя, защо оспорвате правото на македонците или който и да е. Много се ядосвате за глупости:-))
38
3
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Ами Александър Македонски :)))
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за да си император, трябва да си признат за император от друг император! отделно трябва да управляваш много етноси, така е. това само ние сме го правили от сегашните балкански държави - гърците възникват като държава през 1928г., създадени от великобритания, а византия е била източната част на изчезналата вече римска империя. Затова във всички исторически източници се говори за Цардом на сърби, банство на бошняци и хървати, провинции на влахи.албанците нямат държава,а мънкедоните не са измислени
36
1
 
17
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
таранкоолуу..отвори енциклопедия британика, не мънкедонско-сръбската версия на уикипедия. ако случайно четеш англисйки език, ето първото изречение там за Цар Самуил от България: Samuel (died October 6, 1014, Prilep, Bulgaria, [now in Macedonia]), tsar (9971014) of the first Bulgarian empire.викаш нямало две български империи? дето цял свят ги прознава и учи като империи? и да, като сложиш днешните власи, гърци,сърби, албанци,босненци, аромани, ромеи, варяги, маджари, печенеги колко етноса са?
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В империите няма еднонационалност. В империите живеят много народи, които спазват едни закони. Нещо като САЩ и ЕС сега. В Османската империя не са живели само турци. Османската империя, в никакъв случай не е турска империя. То е все едно, като част от нея да кажем, че сме били владетели на Османската империя. И без това бая българи са били на висши постове там, а бая християни са воювали за тази империя. Нашите български боляри са правили сделки за пари и имоти, за да станат част от империята.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е леее, мед ми капе от душата.
33
7
 
7
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Най великия българин е тиквата,след него назад остава цар самуил
32
2
 
23
 
! Отговори
Подуене блус бенд преди 1 година
Македонизма си отива, спете спокойно деца!
31
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонска империя, Българска империя, Руска империя, Римска империя.........Ееее.......много императори, много нещо. Ама ба малка Европа как? За да си бил император е трябвало да владееш десетки територии с много народи. В този смисъл има Римска империя /част от която са и сегашните ни територии/, Монголска империя и прочее, но не и Българска империя уважаеми дами господа императори:-))
30
11
 
10
 
! Отговори
Петров преди 1 година
И французите да признаят че Наполеон в българин от Банкя, рода на гениалния лидер на ГЕРП, стига са отричали очевидното.