След заседанието на кризисния щаб: Газ за септември има, за октомври - не

Нещата около интерконектора България - Гърция са овладяни
Обновена: 22 авг 2022 13:53 | 22 авг 2022 13:42, Нели Христова
485

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Нещата около интерконектора България - Гърция са овладяни. Трябва да осигурим газ на поносими цени. За октомври нямаме осигурени количества газ, за септември има. В момента не са възможни компенсации, защото няма действащ парламент.

Това заяви служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на брифинг в Министерски съвет след заседанието на Кризисния щаб по енергетика, предаде репортер на БГНЕС.

От своя страна енергийният министър Росен Христов припомни и съобщеното от самия него в края на миналата седмица, че един танкер с газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от нуждите за октомври.

Ноември и декември месец не са обезпечени.

Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената. "Булгаргаз" не беше способно да се разплаща за доставките на газ, дори ако намерим такива. Интерконекторът беше оставен без надзор. Никакъв контрол не е осъществяван, пълен хаос с ръководство, което не съдействаше за решаване на проблема. Компенсации за газ и ток са предвидени в бюджета, но без да бъдат осигурени средства. Първите две-три седмици работихме, за да разрешим тези проблеми. Количествата газ са осигурени за септември. От тук нататък спираме да гоним топката и започваме да оптимизираме. Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври, заяви още енергийният министър Росен Христов.

Той подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерният газ неизгоден. Христов съобщи, че правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ.

Надявам се в следващите две седмици да постигнем успех в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще започнат преговори и с тези компании, каза още служебният енергиен министър.

Той  съобщи още, че започва кардинална реструктуризация на Топлофикация София, определяйки работата ѝ към момента като изцяло неефективна.

200 лева за мегаватчас са постижими цени за природния газ, а 250 лева е пределната цена, над която трябва да се търси компенсация за бизнеса. Това е, ако се реактивира договора с „Газпром”. Няма как да получиш по-добра цена от тази по-дългосрочен договор.

Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев по време на брифинга.

Нямаме алтернатива на дългосрочния договор с „Газпром”, заяви Велев и подчерта, че в противен случай ще губим стотици милиони месечно.

Той пресметна, че може да икономисаме по 180 млн. лева месечно.

Служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев предложи променяна на клаузата „тейк ор пей”, подчертавайки: Защото сме в друга ситуация и бизнесът трябва да има възможност да избира. Над цената от 250 лева нашият бизнес ще изпадне в неконкурентоспособност и ще има социално напрежение, каза Алексиев.

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова каза от своя страна, че цена над 250 лева за газа ще доведе до затваряне на предприятия и безработица.

България е с най-високо ниво на енергийна бедност. Трудно могат вече да се намерят пари дори за компенсация на бизнеса. Настояваме да се гарантира доставка на най-евтиния газ. Всички алтернативи на „Газпром” са много по-скъпи, заяви още Григорова.

Тя призова да се остави геополитиката настрана и да гледаме собствените си интереси.

Добри Митрев от Българска стопанска камара също отбеляза, че България трябва да отстояват своя стратегически интерес – доставяйки най-евтин тръбен газ, тогава ще говорим за растеж, а не за безработица и компенсации.

Ако тръбният газ е руски, да го доставяме него, предложи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


485
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От слънцето ли или от злоба, но нашите "политици" и "експерти" имат проблеми с главите. Искат диверсификация на доставките на газ и са готови да удавят нашето производство и да ни държат на студено през зимата. Не разбраха, че газ има, но пари няма да я плащаме.
409
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Всички бг политици Само Костадин Костадинов не е продажник -- той е близач на руски *** :)
408
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 месеца, вече, ако не и повече, все някакви разбирачи ни плашат, че няма да има газ, че света свършва. Е, има си газ и за зимата ще има. Някои хора, просто здраво са стиснали кокала и не искат да пускат, но и това ше се случи.
407
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
газовото лоби на ГАзпром е толкова силно ,че никога няма да се измъкнем от рашкия ботуш.Много продажници в политиката
406
3
 
7
 
! Отговори
МУРЗИЛКА преди 1 година
Беше ясно,че това правителство ще бъде свалено-Радев и Йотова още от самото начало започнаха да го критикуват,защото се видя че няма да играе по мутренско-русофилско-олигархични интереси.Радев искаше за 6м.Петков да направи това,което мутрите съсипваха 12 г.Така и не намери сили да критикува ГЕРБ за наследството в енергетиката,за интересите на ДПС-да не говорим.Служебното правителство даде знак,че ще играе по свирката на т.нар.бизнес и руските интереси.Колко плати ББ на Русия покрай АЕЦ?
405
4
 
10
 
! Отговори
Живял-видял преди 1 година
Време е и младите да разберат какво е това студ, режим на тока 2:2, дефицити за стоки от първа необходимост. Така беше като бяхме с СССР. Сега като се задава СССР 2 нека и новите поколения да усещят благините на империята злото.
404
7
 
5
 
! Отговори
А бе, боклуци, защо преди 1 година
се наляга толкова милиони за строежи на тръби за газ, като нагло прекратихте договора с Газпром? Европа се моли на Русия за газ, Европа строи нови тръби за газ, българите пък правят обратното - затварят и не искат евтина руска газ! Масата скапаняци в БГ Парламента обрекоха на студ, глад, безводие и без ток народа!
403
3
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Отказахте танкерите, не договорихте спотовете, защото искате отново да завиете към Русия! Вън всички, отивайте при Путин!Българите ще гласуваме за ЕС,НАТО, тоест за ПП и ДБ, Вие вървете ако щете в Северна Корея, където ви е мястото.
402
5
 
4
 
! Отговори
Всички бг политици преди 1 година
за бесилото!!! Долни продажници, за евра и долари превърнахте България в бедна, мизерна африканска примитивна държава, репчихте се на Русия и прекратихте договора с Газпром! Така обрекохте милиони българи в България на студ и без ток! Оставихте няколко български градове без вода. Само Костадин Костадинов не е продажник
401
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЛАГОДАРИМ ТИ ПАРТИЙО ЛЮБИМА/БСП/ ЧЕ ПАК НИ ЗАБАТАЧИ И ИКОНОМИКАТА НИ РАЗРУШИ ОТНОВО ТИ- АМАН ОТ ЧЕРВЕНИ ЦИРКОВЕ И УЙДУРМИ. И НА ДЕЦАТА СТАНА ЯСНО ЧЕ ПРОСТО КИРЕ БЕШЕ СЛОЖЕН ПО ПОДОБИЕ НА ВИДЕНОВ- ТОЙ ОТНАСЯ КРИТИКИТЕ А ЧЕРВЕНИТЕ ПАРТИЗАНИ РАЗСИПВА, ТРОШАТ, ЧУПЯТ, КРАДАТ И ГРАБЯТ.
400
0
 
5
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ЗАЩО МИ ИЗТРИХТЕ КОМЕНТАРА - ПИСМАТА ДО БУЛГАРГАЗ И МС ГИ ИМА НА САЙТА НА ГАЗПРОМ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГИ ПРОЧЕТЕ ИМАТ СИ ИЗХОДЯЩИ НОМЕРА И Т.Н. ПЛАТЕНИ ЖУРНАЛИСТИ ОТНАСЯТЕ СЕ С НАРОДА КАТО С ГЪБИ ДЪРЖИТЕ ГИ НА ТЪМНО И ГИ ХРАНИТЕ С Л******.
399
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАме-то ви....продажници,отказахме танкерите, ся се чудиме от де газ, само и само да се наресеме на ГАЗПРОМ....
398
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТВ: Така е за съжаление :( Да събуват гащите ! Освен това газ от фашистка русия ще бъде на още по голяма цена ! Тя вече се покачи на борсите :))) - Solar Power
397
4
 
12
 
! Отговори
ТВ преди 1 година
Няма газ за октомври, защото отказахте договорените 6 кораба. Предатели и некадъ*ници!
396
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две дузини поцелуйковци стоят при тръбата на Газпром и чакат нова порция обгазяване, въпреки, че още ги държи здраво от предишната. Наркомани!
395
6
 
11
 
! Отговори
имаше договорени преди 1 година
имаше договорени танкери. Това смешни правителство ги отказа и се оплете. Май ще трябва да се гласува за ПП - те поне успяха да намерят някакъв газ.
394
5
 
9
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Русия иска да строи "Южен поток". България щеше да получава пари за транзит на газ, а цените на газа бяха добри. Защо отказахте?
393
2
 
4
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
И ДА СЕ ПОЗДРАВИМ С ПЕСЕНТА - "ТАНЦУВАЙ РУСИЯ, ПЛАЧИ ЕВРОПА"
392
2
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Той Овчаря погледна нагоре... погледа му се спря върху застиналата усмивка на Луната, която с жалост отразяваще лъчите на Слънцето... Земята се кикoтеше от радос под кpaката му пълнейки с живот неговите кocмати гъpди. Прoзя се, клепaчите му натежаха и сън изпълни нeчовешкaта му дyша. Утре ще прoдаде oвцe, за да му прoкарат газ за нощно правене на кисело мляко. Да но като ги продаде за Газ да му свети, от къде ще взeме млякo! Помисли и рeче: Не на Гаста Човече!
391
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КПСС БКП ВЕЧНА ДРУЖБА!!!