"Газпром" можела да гарантира ниски цени и сигурност у нас

За Вигенин това била алтернативата българите да не стоят на тъмно
78
"Газпром" можела да гарантира ниски цени и сигурност у нас
Снимка: БГНЕС

Кристиан Вигенин от БСП определи доставките от "Газпром" като алтернатива, която може да гарантира ниски цени и сигурност у нас.

"Има риск българите да стоят на тъмно, на студено и предприятия да спрат работата си. Ако не искаме това да се случи, започваме да търсим стъпки да избегнем такова развитие. Очевидно към момента единствената реалистична възможност пред нас е да направим така, че "Газпром" да може да изпълни ангажиментите си по дългосрочния договор, който имаме, който изтича в края на тази година и да намерим подходящия механизъм, по който тези договорени количества да влязат в България", заяви Вигенин пред БНТ.

Той отхвърли обвиненията към кабинета "Петков" за завещан хаос с газовите доставки.

"В момента няма друга реалистична алтернатива, която да гарантира относителна по-ниска цена и сигурност в доставките. Възразявам срещу постоянното говорене как предишното правителство оставило някакъв хаос в енергетиката. Да, извънредна обстановка, да, според нас неправилни решения, но чак за хаос е трудно да говорим. В момента имаме правителство, чиято задача е да намери решения за природния газ, ако беше останало предишното, то щеше да намери някакво решение, сега е отговорност на това", изтъкна Вигенин.
Според него няма нищо укоримо в това, България да внася газ по механизмите, по които редица европейски страни продължават да внасят газ от "Газпром".

"Ние нямаме възможността да допълним цялото количество, което ни е необходимо. Да, ние ще можем да вкараме допълнителни количества, но не и всички, които са си необходими. Това, което трябва да уточним, е как се реализират плащанията към "Газпром", поясни Вигенин.

Според него решения са се намирали до момента и България не е останала без газ. Той смята, че диверсификация не означава да бъде изключен един от най-големите доставчици.

"Когато имаш повече доставчици, включително "Газпром", когато има повече трасета, тогава може да преговаряш за по-ниски цени и сигурност на доставките", смята той.

Според него политиците трябва да намерят формата под която да работят заедно, за да се решават проблемите в държавата.

"Не сме щастливи от коалицията с "Демократична България", но намирахме начини да намираме компромисните решения", заяви Вигенин.

Коментира и напрежението между БСП и президента Румен Радев.

"Смятам, че социалистите ясно разбират кое е БСП, кое е президента. Беше направен един необоснован опит да се намери под някаква форма служебния кабинет във вътрешните работи на БСП, но мисля, че реакцията на хората и нашата беше ясна. Въпросът е приключен, изборът е ясен, социалистите са за БСП", завърши Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
F-off преди 1 година
Продажни ***!!!Остава да си татуирате Gazprom Forever на задниците и да ги връткате русофилистично еротично, тъкмо по вашите рашистки стандарти!!!
65
0
 
2
 
! Отговори
До вигенин преди 1 година
Абе *** що не го направихте това когато Корни беше при продажните пидери,сега приди избори ви доде в празните тикви.Ей ще сте последни на тия избори.
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което трябва да уточним, е как се реализират плащанията към "Газпром", поясни Вигенин. --------- можем да те изпратим да плащаш в натура на чеченците :)
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром е надежден доставчик. Турция и Украйна плащат на Газпром както е договорено и получават. ЕС каза 10000 пъти, че не ще руска газ, не плаща на Газпром, не си ремонтира тръбиге и затова няма газ.
62
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за съжаление - Газпром не може да гарантира нищо. Ако не целуваш Путин където трябва-имаш едно нищо.И понеже у нас има много хора които получават заплати от там, парламента наложи вето за разработването на шистовите находища на газ.Пък САЩ понеже са прости-станаха най-големия производител на нефт в света и втори по добив на природен газ.А представете Русия с такива природни ресурси и едно всъщност малко население-140 млн./по-малко от Германия и Великобритания взети заедно/ къде щеше да е сега ,
61
1
 
3
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Някой пише, че само 2,3 процента са на газ. А парното в София с какво работи, а другите ТЕЦове в страната. Да не говорим , че цената на парното в София изобщо не е реална. При 300 процента завишена цена на газа, цената на парното не се е вдигнала и със 100 процента. А се знае, че 70 процента от разходите на ТЕЦ София са за газ. А като сложим и увеличените разходи за ток, заплати, консумативи нещо сметките не излизат.
60
3
 
6
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Комунистите станаха по големи лъжци и от Киро. Нямало хаос с доставките на газ и те не били съгласни със спирането на доставките и предупреждавали. Интересно кого? Нали вие бяхте във властта и защо не направихте нищо. Едно е да говориш, друго да действаш. Вас ви интересуваха само далаверите с оръжието и горите. И там далавери. Миналата есен тон дърва нарязани и нацепени бяха 195 лева, началото на годината 230лв.и след като се намесихте сега са по 280 лв. тона. Голяма "полза" от вашата намеса.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън,дрън,нигерийски принц е предлагал по договор без ограничения за дълъг срок на по- ниски цени от директния Газпром дори да му е бил посредник както обикновено може да се случи понеже принцовете с туй се занимават понеже са още принцове и се обучават как да въртят търговията с високодоходни продукти с дългосрочна широка употреба за използване в различните сектори на стопанството и икономиката в някои други географски освен тяхната.
58
1
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Едно си червените джихадисти от Бузлуджа знаят, едно си баят ... тези престъпни антибългарски елементи, чиито наследници и отрочета са в Щатите и Западна Европа но искат да ни водят путинова РАША тука, не спират с пропутинските си напъни ... електората им състоящ се от зомбита витаещи във времената на Тошовия СОЦ и "Нерушимата българосъвеЦка дружба", продължава да подхранва старческата си деменция с обещанията на акционерите от РеМеДето на "Позитано 20" за "светло комунистическо бъдеще" ... !!!
57
2
 
12
 
! Отговори
Док преди 1 година
Газ, та газ. Брей, 2-3% от домакинствата са на газ. С тая цена в момента на ток излиза 2(два) пъти по-евтино от газа. И аз се отоплявах 5 години на газ, ама тая есен стягам електрическото котле.
56
0
 
7
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До До 42, не обиждай... И аз да не те обидя, обаче си прибрахте четворният размер на инфлацията и още искате.
55
1
 
18
 
! Отговори
7777 преди 1 година
Кристиянчо вие два пъти едно и също нещо не казвате. Като не ставате и за 9-ти коридор, що се бутате в 1-ви? Който разбира от плуване знае за какво говоря. Ербапи бяхте, барабар с лелята дето е начело на вашата партия. Ако аз си управлявам моя бизнес така, да съм фалирал. Негатива си е само за мен. От вашите некомпетентност страда цялото общество. Дали си заслужава да ви плащаме? Май не, Криянчо!
54
2
 
12
 
! Отговори
Пенсилвания преди 1 година
Вигенин,ти колко си мръсееен маймун!Със Корни двамката ще лапате проценти
53
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Газпром не гарантира НИЩО!!! Разбрахме го!!! Тъй че...БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГАЗПРОМ!!!
52
2
 
14
 
! Отговори
Ехоооо преди 1 година
Алоууууу другарееее не бъркайте зависимостта със сигурността!!!
51
3
 
17
 
! Отговори
Моллов преди 1 година
Още едно руско отроче - тия без Русия не могат и на тоалетна да отидат ! Пфу ! Долна работа !!!
50
3
 
14
 
! Отговори
До 42, не обиждай преди 1 година
И аз и всички трезвомислещи пенсионери ненавиждаме комунистите. Ще го разберете на 02.10.
49
3
 
13
 
! Отговори
! преди 1 година
Сигурност? Шегувате се нали? Тази дума и Русия не са съвместими в едно изречение!
48
2
 
13
 
! Отговори
Лицемери преди 1 година
Защо не питам бай Орбан, в момента Унгария плаща най-скъпата газ в Европа.А относно сигурността--тя е само в плащането на комисионните...
47
4
 
14
 
! Отговори
Спиро преди 1 година
Тия какво реват в един глас всички,ще останем на тъмно , какво значи на тъмно ,в България токът се произвежда от газ ли ? не мога да разбера ТЕЦ вете и АЕЦ-а и те ли са на газ ? Да ,който ползва газ в момента ще му се види нагорно ама ,чак пък апокалипсис да го изкарват *** пропагандата.