"Газпром" можела да гарантира ниски цени и сигурност у нас

За Вигенин това била алтернативата българите да не стоят на тъмно
78
"Газпром" можела да гарантира ниски цени и сигурност у нас
Снимка: БГНЕС

Кристиан Вигенин от БСП определи доставките от "Газпром" като алтернатива, която може да гарантира ниски цени и сигурност у нас.

"Има риск българите да стоят на тъмно, на студено и предприятия да спрат работата си. Ако не искаме това да се случи, започваме да търсим стъпки да избегнем такова развитие. Очевидно към момента единствената реалистична възможност пред нас е да направим така, че "Газпром" да може да изпълни ангажиментите си по дългосрочния договор, който имаме, който изтича в края на тази година и да намерим подходящия механизъм, по който тези договорени количества да влязат в България", заяви Вигенин пред БНТ.

Той отхвърли обвиненията към кабинета "Петков" за завещан хаос с газовите доставки.

"В момента няма друга реалистична алтернатива, която да гарантира относителна по-ниска цена и сигурност в доставките. Възразявам срещу постоянното говорене как предишното правителство оставило някакъв хаос в енергетиката. Да, извънредна обстановка, да, според нас неправилни решения, но чак за хаос е трудно да говорим. В момента имаме правителство, чиято задача е да намери решения за природния газ, ако беше останало предишното, то щеше да намери някакво решение, сега е отговорност на това", изтъкна Вигенин.
Според него няма нищо укоримо в това, България да внася газ по механизмите, по които редица европейски страни продължават да внасят газ от "Газпром".

"Ние нямаме възможността да допълним цялото количество, което ни е необходимо. Да, ние ще можем да вкараме допълнителни количества, но не и всички, които са си необходими. Това, което трябва да уточним, е как се реализират плащанията към "Газпром", поясни Вигенин.

Според него решения са се намирали до момента и България не е останала без газ. Той смята, че диверсификация не означава да бъде изключен един от най-големите доставчици.

"Когато имаш повече доставчици, включително "Газпром", когато има повече трасета, тогава може да преговаряш за по-ниски цени и сигурност на доставките", смята той.

Според него политиците трябва да намерят формата под която да работят заедно, за да се решават проблемите в държавата.

"Не сме щастливи от коалицията с "Демократична България", но намирахме начини да намираме компромисните решения", заяви Вигенин.

Коментира и напрежението между БСП и президента Румен Радев.

"Смятам, че социалистите ясно разбират кое е БСП, кое е президента. Беше направен един необоснован опит да се намери под някаква форма служебния кабинет във вътрешните работи на БСП, но мисля, че реакцията на хората и нашата беше ясна. Въпросът е приключен, изборът е ясен, социалистите са за БСП", завърши Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия всичките се изказват толкова еднотипно и механично по темата "Газпром", все едно че реагират на промяна в цвета на светофара. Нямат ли глави и не виждат ли, че от Газпром не сме получили нищо, че подава под 30% от договорения газ на Европа, и че като цяло си пуска и спира газа, както му се прище?! Как това ни създава спокойствие за зимата, тогава? Защо бръщолевят тъпоумия по цял ден, и ни занимават от месеци с тях?
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
tazi partia koga shte ia zabranim?
44
2
 
16
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 година
Докато не изчезнат политиците с руски имена от българския парламент, няма да се оправим
43
3
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Не знам защо БСП-то очаква ниски цени на газта от Русия.Газовата политика на Русия е да надува цената.БСП-то предлагат да си плюем на достойнството и да приемем руския рекет.Така мислят робите и шушумигите.
42
1
 
10
 
! Отговори
Вагенин преди 1 година
Не разбра ли, че какво мислите, желаете и вършите комунистите е ВРЕДНО за България!!! Просто се махнете! Провалихте демокрацията, промяната, Слави. До каквото се докоснете е провал. Спрете, край, няма ви вече.
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска ново обвързване с рашняците освен пенсиите путинисти и копейките. От заглавието се разбира, че газпром е в женски род. :)
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От БСП по принцип са си обгазени с руска газ. Те са се пръкнали от московската тръба още през 1919 г. и винаги са или били майцепродавци и поцелуйковци!
39
3
 
10
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
поправка единствената причина е, че русия още има имперски амбиции водени от едно джудже диктатор, които не съответстват с 21 век и възможността на хората да комуникират и да си говорят открито.
38
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мартин Димитров предлага да си отрежем сами газопровода, за да нямаме никаква връзка с Газпром и Москва. Предлагаше да не строим АЕЦ Белене, за да нямаме руски ток в нашите шнайдерски контакти и да не минава руския ток през нашите евроатлантически бушони. Всяка стока в България за Запада е направена с руски ток и руски газ. Това е омърсена стока за мартин Димитров. По-добре да живеем без руски ток и газ като Африка. Мартин Димитров няма да живее там, но с кеф ще гледа как народа живее така.
37
2
 
3
 
! Отговори
Язе преди 1 година
До 34 А пак си помисли дали е без причина ;-)) А че рашките са по-корумпета, това е ясно. Следващите след тях са укрите :-)))
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром можела да гарантира?На думи и аз мога да гарантирам много неща. То е всезаен факт какви лъжци са руснаците и/или руското правителство
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква гаранция от газпром. Гарантират тези, на които може да им се има доверие.
34
3
 
13
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
хаха Кирил Петков е направил повече за независимостта ни от руското КГБ джудже от колкото борисов направи за 12 години
33
2
 
19
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
ако Украйна е корумпирана, то русия е бездънна яма от корупция тогава. В русия управлява едно джудже бивш КГБ от 20 години, а в Украйна демократично избран президент. русия нападна Украйна без причина.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуваш за Кирил Петков, получаваш БСП и Газпром.
31
10
 
3
 
! Отговори
Язе преди 1 година
До Анонимен 23 "около 3% се отопляват с газ" и още около 45% на ТЕЦ, които също са на газ...."Бизнесмените ще плащат по високи сметки и разходи -това е." - само че тези по-високи сметки ще се прехвърлят на потребителите, тоест на всеки човек и едва ли ще може да плащаш 30%-50% по-високи цени за всичко. Аз не искам да плащам двойно по-високи сметки заради една от най-корумпираните държави УКР.
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме предани към евролунатизма и нашия евролунатически цивилизационен избор. Нека гърците да печелят.
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Русия никой не е видял добро даже и самите крепостни руснаци- само една група клика олигарси начело с *** цицат благата на тази обширна територия
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве , Батка , нали бяхте на власт , ЗАЩО НЕ ГО ГАРАНТИРАХТЕ ???Само КОЗУНАЦИ ви бяха в главурите !
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Има риск българите да стоят на тъмно, на студено.." Е нали имаме излишък от ток ,изнасяме за милиард на година ,как така на тъмно ,да не си светим с газ ?