Големи промени в партийните листи

Търсят се варианти за вота
25 авг 2022 21:20, Росен Стойчев
9

Знакови лица напускат политиката, показва бърз преглед на депутатските листи за 48-ото Народно събрание.

Пет седмици преди вота повечето партии и коалиции са готови с изборните листи. Макар и без сензационни размествания, се откроява една тенденция – повече знакови лица напускат "кораба", по-малко са тези, които се качват на него отново. От редиците на "Продължаваме промяната" излизат доскорошният началник на кабинета "Петков" - Лена Бориславова и друг близък техен сътрудник - Яна Балникова.

Още по темата
25 авг 2022 17:57
87
И двете са сред най-доверените хора на бившия премиер, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Продължаваме промяната" може да опита да направи от дефекта ефект. При тях голямото предизвикателство са твърдите гласоподаватели. Понякога това втвърдяване минава през такива жертви. Като с Никола Минчев, когато една чаша преля. Вместо да ги свалят – те ги вдигнаха", коментира политологът Първан Симеонов.

Промени има и в БСП. Логично, служебният министър на правосъдието Крум Зарков не попадна в листите на левицата. Възпитаникът на "Сорбоната" се счита за лидер на вътрешната опозиция. Съвсем неочаквано обаче в редиците на БСП се оказа доскорошният депутат от "Възраждане" Цвета Галунова. Поради разногласия с лидера Костадин Костадинов тя отпадна от селекцията на националистите. По-рано това се случи и с "нежното острие" на "Възраждане" - Елена Гунчева.

"Много често партийното членство се използва като удобна причина за отстраняване на неудобните", смята Галунова.

ГЕРБ също се разделя с две известни лица - Николина Ангелкова, която беше министър на туризма в последния кабинет на Борисов и Дани Каназирева, бивш областен управител на Пловдив. Решението си и двете обявиха във Facebook. Ангелкова преминава на работа в международна организация, а за Каназирева неофициално се говори, че ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив на местните избори догодина. Знакови лица от ГЕРБ излизат от листите, но известни фигури се и завръщат. Бившият министър на културата акад. Вежди Рашидов този път ще бъде на избираемо място в пловдивската листа на партията.


Вече е ясно, че и на тези избори голямата битка ще бъде в 25-и многомандатен избирателен район в София. От бунтар в творчеството си до депутат в 47-ия парламент, Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, се изправя срещу Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов и Елисавета Белобрадова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: новиизборилисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.