При арбитраж с "Газпром" можело да загубим многоцифрена сума

Дългосрочният договор гарантирал евтини доставки
93
При арбитраж с "Газпром" можело да загубим многоцифрена сума
Снимка: БГНЕС

Ситуацията е ясна: имаме договор с "Газпром експорт" за доставка на 3 млрд. куб. м природен газ и задължение да използваме поне 80% от това количество. Ако не го направим, сме длъжни да го платим, независимо дали сме го използвали или не. До момента по този договор ние сме употребили 1 млрд. куб. м., а трябва да са 2.4 млрд.

Така че, ако не се възползваме от останалото количество, вероятно ще отидем на арбитраж с потенциална възможност да загубим многоцифрена сума. Това обясни министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти, след като проведе работна среща за проверка на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция – България. В срещата участваха фирмата-строител „Авакс“, ICGB, „Булгартрансгаз“, МОСВ и ДНСК.   

Министър Христов подчерта, че последното, от което има нужда страната в момента, е да се водят дела, потенциалният изход от които би бил негативен за нас.

Преди дни синдикални и работодателски организации ни увериха, че ключова необходимост за тях е да получават природния газ на приемливи цени. Правителството твърдо ще работи за запазване на техния интерес и конкурентоспособност, подчерта енергийният министър. По неговите думи, след направена симулация по формулата за ценообразуване в сегашния договор с „Газпром експорт“ се вижда, че този газ е следващият най-евтин след азербайджанския. Министърът посочи за сравнение двата танкера, договорени от предишното правителство, чието разтоварване предстои в Ревитуса през септември – цената по тях е с 50% по-висока спрямо доставките от "Газпром".

По дългосрочния ни договор можем да получим евтин газ, който ни е нужен, колкото повече смесваме предизборната кампания с икономиката, толкова по-зле ще се отразява това на крайния потребител – независимо дали става въпрос за битовите клиенти или бизнеса, изтъкна министърът на енергетиката. Той не изключи възможността да се договаря газ и с други доставчици, стига да е на конкурентна цена. Преговори се водят с Турция, Саудитска Арабия и други страни. Ако правителството успее да договори природен газ на приемливи цени от други източници, такива доставки ще бъдат договорени, стана ясно още от думите на енергийния министър.

По отношение на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция – България, инспекцията констатира силна мобилизация и добра координация между екипите, отговорни за цялостното завършване на обекта. Няма изоставане спрямо графика, представен преди дни. През следващата седмица по покана на министър Христов се очаква у нас да пристигнат министрите на енергетиката на Гърция и Румъния. С тях също предстои да бъде обсъдено цялостното развитие на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
1
 
! Отговори
void преди 1 година
Стига с тези глупости че едва ли не Газпром били принудени да поискат плащане в рубли защото нямали достъп до сметката си. Това си го измисли Путин за да извива ръце. С Газпром си имаме договор за количество, цена и валута, който те не изпълняват. Никъде не пише, че трябва условията му да са гъвкави за да могат да си водят войните в Европа. Арбитраж ще загубят със сигурност. А ние сме овце, щото още не сме изгонили и Радев и служебното му правителство с камъни...
78
1
 
1
 
! Отговори
Бай Геле преди 1 година
Тоя министър по-*** от руски ***, Радев, от къде го намери бе ?
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не е спряла да подава заявки за количества газ. Газпром не ги пуска ===>>> Не пуска, щото не сте си платили. Пратили сте едни пари, в една замразена сметка, до която те нямат достъп. Тоест - не е постъпило реално плащане. Фактически какво излиза? Не плащате, не получавате. И арбитража какво ще отсъди според теб? Газпром сама ли си е блокирала сметките и от нея ли зависи да ги отблокира? Май не, а? Ще ядете хурката - сега плащате 2 пъти по-скъпа газ, а с неустойките - ще стане 3 пъти!
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми ако сме виновни ще загубим,ако сме прави ще спечелим,но ако загубим,е необходима персонална отговорност,стига с това размиване на вина,време е за пандиз
75
2
 
2
 
! Отговори
Гладиатор преди 1 година
Всички разбираме от право и станахме енергиини експерти! Когато продаваш нещо и не получаваш финанси за него, се спира продажбата! Арбитражът е това, че няма значение външни или какви, фактори са тези, че аз не мога да получа парите си! Това е като при банките, те могат едностранно да променят лихвата! Аз не съм нуждаещ, тези са нуждаещи, които са теглили кредити! Банките имат пари- дават, но не насила!!!
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, коя е твоята родина - майка?
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При сегашната ситуация, при дело ще е в наша полза, ама някой добре заработили руски пари, на високи постове, искат да отърват Путин от загуба на делото и съответно пари.
72
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правно неграмотни са писали това. България не е спряла да подава заявки за количества газ. Газпром не ги пуска. Не може да ни съдят за неизползвани количества, когато заради тях не ги получаваме
71
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четете и други източници, защото тук само руското знаме липсва на челната страница :))))
70
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щот Киро и Кокоро не щЪт руски газ по съществуващия договор. Ама по други договори с посредници, може руски газ, на по-висока цена, обаче.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ?!? .......... Нищо няма да подписват, договорът е подписан и го има, по него не си получаваме договорените количества.
68
7
 
7
 
! Отговори
?!? преди 1 година
При арбитраж можело да загубим, ама при сделка със скрити от обществото клаузи ще загубим много повече. Така че внимавайте какво договаряте и какво подписвате, защото на мнги хора им писна да ставате богати на наш гръб русофили недни
67
2
 
4
 
! Отговори
Гогич преди 1 година
До АНОНИМЕН 57 Нали тояно това казвам и аз - другите си плащат и получават газ от рашките, само за нас е проблем арбитража .......или май не е проблема в арбитража ;)
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук коментиращите русофоби са чели и изучили договора в детайли а и са юристи специлизирали във фирмено право - до един .
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо Асен Василев от февруари месец взе да се репчи, че повече газ от Русия няма да се взема, нито договори ще се подновяват. Второ, санкциите и конфискацията на руско имущество, финанси включително. наложи отварянето на тия сметки в рубли. Т.е. ние ще си плащаме в евро, следва превалутиране в рубли и руснаците така могат да си получат парите. Ако сте вие какво правите, продължавате да си държите парите в сметки до които нямате достъп? Така че не се знае арбитражът какво ще реши.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, всички сме демократични и чест и, арбитража е н азапад, все ще се измисли "нещо", санкция, ново правило. Компромис като с Абрамович, да продава но да не взима пари хахаха
63
3
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
В дотовора имаме ли задължение руснацити и Путин да ни заповядат да плащаме в рубли ? Арбитража какво ще каже на Путин по въпроса ?
62
8
 
11
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
Това са пълни глупости ... муахахах ... Ние сме длъжни да вземем тези количества само че никой не ги изпраща .. муахахах ... Това е извратено ... Стратията е абсурдна и защитава русофилистичните интереси ...
61
3
 
8
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
АМА КИРО ЛИ ЩЕ ГИ ПЛАТИ?
60
4
 
9
 
! Отговори
без коментар преди 1 година
" Министърът посочи за сравнение двата танкера, договорени от предишното правителство, чието разтоварване предстои в Ревитуса през септември цената по тях е с 50% по-висока спрямо доставките от "Газпром"." ---- Гешеееев, пак спиш, пак те е страх да вземеш да поработиш поне малко, че да се спре ограбването на народа. Киро и Лена може в една килия да ги сложиш, че да се топлят.