При арбитраж с "Газпром" можело да загубим многоцифрена сума

Дългосрочният договор гарантирал евтини доставки
93
При арбитраж с "Газпром" можело да загубим многоцифрена сума
Снимка: БГНЕС

Ситуацията е ясна: имаме договор с "Газпром експорт" за доставка на 3 млрд. куб. м природен газ и задължение да използваме поне 80% от това количество. Ако не го направим, сме длъжни да го платим, независимо дали сме го използвали или не. До момента по този договор ние сме употребили 1 млрд. куб. м., а трябва да са 2.4 млрд.

Така че, ако не се възползваме от останалото количество, вероятно ще отидем на арбитраж с потенциална възможност да загубим многоцифрена сума. Това обясни министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти, след като проведе работна среща за проверка на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция – България. В срещата участваха фирмата-строител „Авакс“, ICGB, „Булгартрансгаз“, МОСВ и ДНСК.   

Министър Христов подчерта, че последното, от което има нужда страната в момента, е да се водят дела, потенциалният изход от които би бил негативен за нас.

Преди дни синдикални и работодателски организации ни увериха, че ключова необходимост за тях е да получават природния газ на приемливи цени. Правителството твърдо ще работи за запазване на техния интерес и конкурентоспособност, подчерта енергийният министър. По неговите думи, след направена симулация по формулата за ценообразуване в сегашния договор с „Газпром експорт“ се вижда, че този газ е следващият най-евтин след азербайджанския. Министърът посочи за сравнение двата танкера, договорени от предишното правителство, чието разтоварване предстои в Ревитуса през септември – цената по тях е с 50% по-висока спрямо доставките от "Газпром".

По дългосрочния ни договор можем да получим евтин газ, който ни е нужен, колкото повече смесваме предизборната кампания с икономиката, толкова по-зле ще се отразява това на крайния потребител – независимо дали става въпрос за битовите клиенти или бизнеса, изтъкна министърът на енергетиката. Той не изключи възможността да се договаря газ и с други доставчици, стига да е на конкурентна цена. Преговори се водят с Турция, Саудитска Арабия и други страни. Ако правителството успее да договори природен газ на приемливи цени от други източници, такива доставки ще бъдат договорени, стана ясно още от думите на енергийния министър.

По отношение на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция – България, инспекцията констатира силна мобилизация и добра координация между екипите, отговорни за цялостното завършване на обекта. Няма изоставане спрямо графика, представен преди дни. През следващата седмица по покана на министър Христов се очаква у нас да пристигнат министрите на енергетиката на Гърция и Румъния. С тях също предстои да бъде обсъдено цялостното развитие на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
8
 
! Отговори
Ханс преди 1 година
До dsadsasdaбрюкселска логика: ние ви блокираме банковите сметки и не можете да си вземете парите, а вие продължавайте да пращате газ
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе спрете им транзита за Сърбия и Унгария да видите как ще клекнат от Газпром
17
3
 
8
 
! Отговори
Софиянка преди 1 година
Е и реактора платихме, ама никой не знае къде е. Русия спря едностранно газта и сега трябва така да направят, че ние пак да плащаме. Е затова махнаха Киро за да плащаме ние. Ама някой ще взимат. За съжаление голяма част сме от плащащите. А тия, които не са наясно пращат в затвора не, който трябва.
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив ние не спазваме договора понеже не искаме да плащаме. Трябва да открием сметка в газпром банк и можем да платим в евро, както е по договор, после те се превалутират в рубли, Русия прибира парите, а ние си получаваме газът. Обаче не ни дават за да не сме заобикаляли измислените брюкселски санкции, тоест брюкселските санкции са проблема.
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
подобни приказки могат да бъдат квалифицирани само като безотговорно поведение на министър
14
7
 
9
 
! Отговори
777 преди 1 година
Кирчо и Кокорчо на съд. Какво ги маете още?
13
14
 
16
 
! Отговори
Измамници преди 1 година
Какъв арбитраж, какви пет лева. Гну.ни комунисти, стига лъжи, стига манипулации. Кой наруши едностранно договора. Ние ли?! Стига сте ни бутали към путиновата пропаст. Днеска ще ни приеме, утре ще ни изхвърли, никаква сигурност, никаква почтеност. На пазара, кото всички останали, оферта, договор, плащане, доставка. Без червени фирми, без посредници.
12
9
 
10
 
! Отговори
dsadsasda преди 1 година
Руска логика: Ние ви спираме газа, вие обаче да ползвате поне 2.4млрд куб метра тая година.
11
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за Белене дадохме 1 млрд лв на арбитраж, сега някой си мисли, че ще е по-различно. Парите по договора по-скоро ги дирете от дълновидния ЕС и продажните ни политици.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е като онази статия в която пишеше че Газрпом няма да ни спре газта защото ще фалира Русия.
9
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
T.e. те ни спират газа и после може да ни съдят, че не го използваме, муахахааа
8
1
 
0
 
! Отговори
но преди 1 година
пьки проваляващата маикана любовницата праща парите в друга сметка ако се усети6 усети6
7
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо, уж българи, са се наели като първи амбразурчици да бранят Газпром? Кой спря газа с едностранна промяна на условията за плащане? Или радев и компания са всичките държавни изменници в полза на Кремъл, също като копейката и възбуждане.
6
6
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 1 година
Има си факти и няма значение кой ти ги поднася. Руснаците нарушиха договора и ако ще и цялата руска клоака да си пусне пипалата и да плюе фактите са си факти.
5
6
 
5
 
! Отговори
перко преди 1 година
Тоа одавна се знае, но защо мисирките удобно не задават този въпрос на Киро? Да плащат Киррчо и Кокорчо!
4
2
 
6
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 година
А евроатлантическите ценности? За някакви неустойки ли да мислим? Или да останем без ценности за зимата?
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ххахах единственият начин да изгубим е ако някой от нашите ни предаде. Иначе нямат никакъв шанс.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, що ние да губим? Асен и Киро рекоха, че Газпром нарушил договора и не щял да дава газ.
1
2
 
2
 
! Отговори
Пришълеца преди 1 година
Ботокса че оправи положението:)))