Овчаров: Не сме в състояние да се пазарим с "Газпром"

Имаме газ до октомври, посочи бившият енергиен министър
Обновена: 26 авг 2022 21:24 | 26 авг 2022 21:20, Красимир Ангелов
65

Държавата възнамерява да възобнови преговорите с "Газпром", но при нови условия. Икономистът и бивш енергиен министър Румен Овчаров е убеден, че руснаците няма да се съгласят, тъй като на тях проблемът им са плащанията.

"Опитват се да го правят от гледна точка на предстоящия арбитраж. Не мисля, че "Газпром" ще се съгласи на промяна. Не мисля, че сме в състояние да поставяме условия и да се пазарим. По-скоро трябва да се мисли за започване на преговори веднага, приемане на условия и коригиране на схемата на плащане", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Договорите с банкови гаранции бяха една от причини, поради които Русия промени начина на плащане, защото банковите гаранции са в долари и евро - тези валути се контролират от ЕС и SWIFT, разясни гостът на Ганиела Ангелова.

"С Ердоган трябва да се разговаря, с Азербайджан също. 4 месеца минаха от момента, в който беше прекратен договорът. Нищо не беше направено. Един месец новото правителство също не прави нищичко", подчерта Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че ако пуснем новата газова връзка с Гърция, тогава може би ще можем да получаваме цялото количество по цената, свързана с петролните продукти. Но сега не е така.

Овчаров алармира, че хранилището ни е пълно на почти 60%, а газ за октомври има, но не за целия месец. По думите му по-умно е да опитаме да вземем част от количествата газ в началото на следващата година. Това с промяната на договора и плащанията е кауза пердута, убеден е Овчаров.

Вижте видеото с целия разговор
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човеко е на хранилка при падушките, и комисионна, и %%%, и $$$
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не беше ли свързан с договорите на американските тецове? Щото по негово време се подписаха когато той беше енергиен министър и му дойде прякора "дългият инкасатор"
47
5
 
2
 
! Отговори
Дари преди 1 година
Този другар заради "братска Русия" би продал и майка си и България!
46
2
 
4
 
! Отговори
коптор преди 1 година
До Анонимен Така е Овчаров не е от вчера в тез неща! Много години смука тоя кърлеж и сега все се опитва пак да се докопа до яслата !И като се знае че много смотани БГ потури все още се кокорат по комунизма нищо чудно пак да се облажи!
45
0
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До ЧервенитеКхмери: Ти си си изкормил мозъка. Непиши г'лупости. Бат'ти Бойко е този, който окраде държавата.
44
0
 
2
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Анонимен 51: Да се пазарим и да се договорим с Газпром не е едно и също. За начина на плащане Газпром не е готов да преговаря. Но за възстановяване на доставките ако плащаме по тяхната схема - да.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Р. О-в. ли ще дава съвети.Докато не си оправи е правосъдната система така Борко Разбойко и Доган Сокол ще дават акъли ползващи свободата на либерално демократичната ни държавица от трети свят
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя стар хитрец.....трябвало да коригираме плащането?.Ние ли трябва да коригираме нещо.Ние изпълняваме договора както в писан Ако има нещо или някой който трябва да преговаря е Газпром.Ние трябва незабавно да ги съди е , а не да търси е пътища
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя още ли е на свобода а и плямпа. Не беше ли този на заплата при тях. От името на кой говори. Тоя който му дава трибуна е неговото си котило.
40
18
 
18
 
! Отговори
Ей, лу.пе.и преди 1 година
Забравете го тоя газпром вече. Свирено. Край. С това управление в Кремъл и тая война преговори с Русия не може да има. Вие Европейци ли сте или евроазиятци?! Реставрация на комунизма ли искате или демократично общество. Защо предавате доброволно и политическата власт в ръцете на червените олигарси?!
39
11
 
23
 
! Отговори
Идиота от Банкя преди 1 година
Значи тия две рус. и мекерета Румен Петков и Румен Овчаров трябва да бъдат осъдени за шпионаж в полза на друга държава
38
11
 
11
 
! Отговори
Точно преди 1 година
С тез по *** ни *** на къде? Голямата грешка на повечето медии и *** пишещи тук е,че обвиняват нащо правителсво за това,че козируват на ЕВРОБАРДАКА да то е така но реално проблема идва от ЕС, а не от тук.Сега те да ни поемат доставките и да платят разликата,каквато беше от преди *** им санкции.ЗАЩО ТЕ КАКВОТО КАЖАТ? МРЪСНИТЕ МУ ***.ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО.КОВИД, ИМА КОВИД НЕМА.ЧЕСТИТО НА НАБОДЕНИТЕ КЪДЕТО ЩЕ КАРАТ С ДИНОЗАВРИТЕ.АПСОЛЮТНАТА ИЗМАМА НА ЛАЙНЕР И МЪЖА Й
37
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Иван Костов няма ли да каже нещо по въпроса?Или Главният хидроинженер на България?Скука...
36
5
 
4
 
! Отговори
gosho преди 1 година
petokolonnitcite, kato tozi nasajdat strah za da kleknem na rusiya.
35
8
 
15
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
Тоя заедно с другия Руменчо само че Гечев отдавна трябваше да са окачени на въжето и краката им да се полюшкват за назидание на всички които си помислят да крадат от народа!!! Само че вместо това тоя хубостник сега ръси акъл по сайтове и телевизия.
34
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюете или бе го плюете, Овчаров не от вчера в тези неща. Виж, Асен и Кирчо са не от вчера, а от днес. Просто не им в ясно как се управлява училище, камо ли държава.
33
11
 
14
 
! Отговори
void преди 1 година
Румен Овчаров е лъжец и ни има за аборигени - ЕС и SWIFT не контролират доларите и еврото а плащанията по принцип, т.е. SWIFT осъществява междубанкови трансфери за плащане към руски банки независимо от избраната валута. Това което Румен Овчаров твърди е все едно че телефонните разговори на български се контролират от Виваком, а видиш ли тези на руски език - не. Какви ли лъжи няма да чуем само и само пак да клекне държавата и руските рушвети да потекат отново към нечии джобове.
32
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия все още си е на руска газ.Наскоро Шолц ходи да го хипнотизирват в Киев и затова сега почна да работи против страната си .Ще го свалят.Намаля му подкрепата.
31
1
 
6
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
" борба за хляб "
30
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли каква е разликата с газовата криза между България и Германия. Разликата е че Германия прави всичко възможно да се откачи от руската газова зависимост, а България и управляващият гълъбарник правят всичко възможно отново да ни вкарат в руско газово робство. Затова и руските глашатаи като Р.Овч агитират с такъв комсомолски патос и устрем България отново да се нагъ3и на любимия на русофилите Газпром.