Росен Христов обяви, че България вече преговаря с "Газпром"

За момента не мога да споделям много детайли, заяви той
31 авг 2022 19:15, Нели Христова
136
Росен Христов обяви, че България вече преговаря с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Ние не разчитаме изцяло на Газпром, ние разчитаме на диверсификация, водим преговори с редица компании - Шел, Cheniere, Турция и Азербайджан за допълнителни количества.

Това заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката пред БНТ.

Христов отказа да даде детайли дали ще бъде открита сметка в рубли, за да се плаща на "Газпром" и обясни, че това е конфиденциална информация. "Не мога да дискутирам детайли, но изцяло работим по схемата, по която работят другите европейски държави. Няма да се делим от другите европейски държави", подчерта той.

Христов заяви, че ако предишното правителство си беше свършило работата, те нямаше да са в позиция за кратко време да търсят решение. "Обсъждаме стратегии, които биха осигурили количества, както на тръбен газ, така и на LNG", подчерта Христов.

Служебният министър обясни, че са проверили дали има свободни слотове в Гърция. "Гърция е пазарна икономика, това не е държава, където правителството може да влияе на търговските предложения", посочи Христов. Той заяви, че е много наивно да се вярва, че министър може да се разпорежда с търговските взаимоотношения и добави, че слотовете в Гърция са продадени и Булгаргаз не си е свършил работата с резервиране на слотове.

Христов заяви, че още от поемането на властта са работили по възстановяването на Булгаргаз и припомни за средствата, които са отпуснали за заздравяване на дружеството. Той обяви, че вероятно скоро отново ще отпуснат още допълнителни средства.

Служебният министър посочи, че за да помогнат на гражданите и бизнеса, единственото, което могат да направят, е да осигурят газ.

Христов каза, че със сигурност руски газ влиза в страната през посредници, но заяви, че няма информация относно количеството. "Ако осигурим доставки директно от Газпром, ще е на по-ниска цена", категоричен е той. Христов напомни, че работят по осигуряване на газ за идните месеци и не разговарят само с "Газпром" и призова партиите, които водят предизборна кампания да не заблуждават с обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
каква Русия преди 1 година
кой точно спря газа и простото не преведе рубли , цяла западна европа се запаси с газ срещу рубли , тука простото отказа в рубли и стана милярдер от посредниците за такива схеми има НПК ПОЗОР ЗАТВОР за нац предатели и крадци
108
1
 
1
 
! Отговори
Тотал преди 1 година
Русия ни обяви за враг Газпром ни спря газа Рубладжийте пълзят по корем да не им секне далаверата
107
3
 
4
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ИНВАЛИД(ЧОВЕК БЕЗ ОРГАН В СЛУЧЕЯ МОЗЪК) ГАЗПРОМ ВЕЧЕ ПОБЛИКУВАХА - "ГАЗ ПО СТАРИЯ ДОГОВОР НЯМА ДА ИМА - БЪЛГАРИЯ СЪС СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ Е ПРЕКРАТИЛА ДОГОВОРА ЕДНОСТРАННО. ДА СЕ ПОЗДРАВИМ С ПЕСЕНТА - "ТАНЦУВАЙ РУСИЯ, ПЛАЧИ ЕВРОПА" - АБЕ В КОЙ СВЯТ ЖИВЕЯТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ - 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ ПОЛЗВАТ ПОНЕ 3/4 ЧУЖДИ ЕЗИКА И ГЛЕДАТ НОВИНИ НА ПОНЕ ДВА ОТ ТЯХ.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гад пъпчивааааааа.....
105
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е агресор и води война.Трябва да се прекратят всякакви договори с нея, сваляне от власт на правителство което подържа отношение с нея.Залавяне и арестуване на поддръжници на което и ниво в правителство и управление.Без значение дали президент или министър.Нсй вече такива с доказано антибългарски минало като политкомисари и русофили.с генералски чин..Незабавно отстраняване от властта.Те са предавали страната и пак ще предават.
104
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само така мой човек не ги слушайте тез ***!!! Служебното правителство е номер 1
103
8
 
6
 
! Отговори
Народе ???? преди 1 година
Какъв е този случайник да решава съдбата на България като след няколко месеца ще се скрие да си харчи рублите на спокойствие Вижте му мазнишката самодоволна мутра
102
5
 
3
 
! Отговори
Закъсняваме преди 1 година
Още Кирчо умното трябваше да прекрати дипломатическите отношения с агресора Путин.
101
1
 
5
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 година
Газ, маз, Белене, мелене.....ИДВА 01.01.2023г. ЗАЩО БЕ ЛЕЛИЦАТА ВИ НЕ ГОВОРИТЕ, ЧЕ ЗАПОЧВАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ПО 0,65 ст киловат/час за ток???????? 1000кв/ч.=650 лв!!!! СЕЩАТЕ ЛИ СЕ КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА?
100
4
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ама "началниците ти"не спазват договори...обслужваш ги за да не можем ги осъдим за неспазване на договор...схемата АЕЦ Белене на борисов играеш,хората не са ...да играеш против Народа си...не е ок,ще те обесим бъди сигурен!!!законно и морално ще е!!!Българите се уморихме да плащаме сметките на предатели като теб,да ни държат зависими и бедни!приятели ограбват ни и ни предават,правят ни зависими рАдев и компания!
99
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Нациионален предател си!имаме договор който не спазват!като с АЕЦ Белене работиш за да не можем ги осъдим!ще те обесим бъди сигурен!!!законно и морално като предател,какъвто си!
98
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предател
97
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Газпром имаме договаор за доставка.Този ,,Конфуций" щом се прави на голем мъдрец , нека каже ,.Веднъж сключил договор кой , или коя страна подновява договорености.Ами този който иска промяна на договора.А ако този умник точно това цели , знае ли какво ще губим.Арбитража...
96
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойдоха видяха казаха ще свършат мръсната работа на Радев и ще си тръгнат но кой ще плати сметката ??? Газпром им е нужен неистово нали ги храни с милиони една групичка родни привърженици на Русия Американските танкери са скъпи защото не плащат комисиони всичко е за едни пари но това няма как да се обясни на бедната публика нали за нея работят да са по бедни и да се радват на евтиния си живот
95
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да преговаряш с Газпром е все едно да вярвяш на гаджето ти което ти е изневерило 5 пъти, че няма да го направи пак.
94
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марионетките на Митрофана Газпром коалицията начело с позорния зелен чорап не заслужава да му изричам името и поста
93
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой си ти бее марионетка газпромска съучастници на убиеца Путин колко ви платиха да ни продавате заедно с пилота кървави пари кървава газ ще си платите за греховете
92
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е национално предателство. Кой позволи на Гумен Гадев да употребява България така?!
91
11
 
12
 
! Отговори
Деган преди 1 година
Гади ми се от тоя!
90
15
 
10
 
! Отговори
Путин е пътник... преди 1 година
Щом и Орбан заклейми Путин, нещата при Путин са много зле...