Росен Христов обяви, че България вече преговаря с "Газпром"

За момента не мога да споделям много детайли, заяви той
31 авг 2022 19:15, Нели Христова
136
Росен Христов обяви, че България вече преговаря с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Ние не разчитаме изцяло на Газпром, ние разчитаме на диверсификация, водим преговори с редица компании - Шел, Cheniere, Турция и Азербайджан за допълнителни количества.

Това заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката пред БНТ.

Христов отказа да даде детайли дали ще бъде открита сметка в рубли, за да се плаща на "Газпром" и обясни, че това е конфиденциална информация. "Не мога да дискутирам детайли, но изцяло работим по схемата, по която работят другите европейски държави. Няма да се делим от другите европейски държави", подчерта той.

Христов заяви, че ако предишното правителство си беше свършило работата, те нямаше да са в позиция за кратко време да търсят решение. "Обсъждаме стратегии, които биха осигурили количества, както на тръбен газ, така и на LNG", подчерта Христов.

Служебният министър обясни, че са проверили дали има свободни слотове в Гърция. "Гърция е пазарна икономика, това не е държава, където правителството може да влияе на търговските предложения", посочи Христов. Той заяви, че е много наивно да се вярва, че министър може да се разпорежда с търговските взаимоотношения и добави, че слотовете в Гърция са продадени и Булгаргаз не си е свършил работата с резервиране на слотове.

Христов заяви, че още от поемането на властта са работили по възстановяването на Булгаргаз и припомни за средствата, които са отпуснали за заздравяване на дружеството. Той обяви, че вероятно скоро отново ще отпуснат още допълнителни средства.

Служебният министър посочи, че за да помогнат на гражданите и бизнеса, единственото, което могат да направят, е да осигурят газ.

Христов каза, че със сигурност руски газ влиза в страната през посредници, но заяви, че няма информация относно количеството. "Ако осигурим доставки директно от Газпром, ще е на по-ниска цена", категоричен е той. Христов напомни, че работят по осигуряване на газ за идните месеци и не разговарят само с "Газпром" и призова партиите, които водят предизборна кампания да не заблуждават с обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
17
 
15
 
! Отговори
Долен предател преди 1 година
А българският народ, нищожество долно, кремълски лакей и национален предател обявява, че ще те изрита от правителството като въшливо улично псе! Мерзавец, продажник и наглец! С две думи - запъртък от Гълъбарника на селяндурина от Славяново!
68
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо цензурирате под ло га, като мутрафонова я използва за нас
67
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рашистка ***
66
11
 
15
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Айде, бе! Докога ще чакаме! Сключвай сделката и да приключваме тази агония.
65
18
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Росеньееееееееее, даже и да лъжеш не можеш. В студиото по БНТ приклепваше като мишok в трици. Оставка!!! Психопата на Франция и Германия спря газа, че на теб ли ще го пусне?!? Резил си.
64
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно да резервираш почивка при туроператор, той да ти провали почивката и отпуската но все пак да ти върне парите, и ти после пак да му се молиш да ти организира почивка.
63
17
 
20
 
! Отговори
Милена преди 1 година
Измекярите на льотчика следват указанията на Кремъл.
62
17
 
11
 
! Отговори
urt преди 1 година
Tози ще излезе по-голям лъжец от Корнела!
61
10
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Абе щото водите преговори, за това ли Рундю оня днен при търка, вчера с туркинята, днес при шейховете? нещо му припари под газа :))))))))))))))))))))))))))))))))))
60
19
 
14
 
! Отговори
К преди 1 година
РУСИЯ е Велика страна и ще помогне макар че не заслужаваме
59
15
 
11
 
! Отговори
Аман Заман преди 1 година
РУСИЯ пак ще ни спасява
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОСЛЕ ЩЕ ПРЕГОВАРЯ СЪС САДАМ
57
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам постовете тук освен министъра изглежда и част от българския народ няма никакво достойнство. Tъпи прoдaжни сeляни, какво пречи на Газпром да спрат газа ден или седмица след като си помислите че сте се договорили с тях.
56
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски газоблизци!
55
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 55 Че те го бяха заменили с американски газ, но от руското посолство заповядаха на Радев да откаже втечнения американски газ и да го замени с руски от Газпром. Радев съвестно изпърни заповедта от руското посолство и тогава дойде удара от братска Русия по нашите русофилски кратуни преговори няма да има и точка. Прелъстения и излъган Радев трескаво се раззвъня в Азебайджан, Гърция и Турция само че битият си е бит а излъганият си остана излъган.
54
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвратителни пиари имат от ПП.Някакви чужденци са и само клевети пишат.Твърдят някакви неща без доказателства.От време на време почват целия български народ да обиждат.Ами няма да гласувам за тях...
53
15
 
8
 
! Отговори
Разумен преди 1 година
***, ПП, Киро, Асен, хРистю Иванов и ББ да поемат ангажимент зимата да ви плащат сметките за тока и отоплението. Пращайте си сметките в централите им!
52
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с какво ще замените руската газ бе господа плюещи??? Аман от американски слугинаж.
51
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука май един и същи плюе по Газпром и има поне 20 поста, като гледам стила. Няма ли ограничение за троловете!!!
50
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президента и неговите гугутки отново се нагъ3иха на Газпром и Русия, но явно че руснаците вече не харесват български русофилски 3адници.