Росен Христов обяви, че България вече преговаря с "Газпром"

За момента не мога да споделям много детайли, заяви той
31 авг 2022 19:15, Нели Христова
136
Росен Христов обяви, че България вече преговаря с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Ние не разчитаме изцяло на Газпром, ние разчитаме на диверсификация, водим преговори с редица компании - Шел, Cheniere, Турция и Азербайджан за допълнителни количества.

Това заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката пред БНТ.

Христов отказа да даде детайли дали ще бъде открита сметка в рубли, за да се плаща на "Газпром" и обясни, че това е конфиденциална информация. "Не мога да дискутирам детайли, но изцяло работим по схемата, по която работят другите европейски държави. Няма да се делим от другите европейски държави", подчерта той.

Христов заяви, че ако предишното правителство си беше свършило работата, те нямаше да са в позиция за кратко време да търсят решение. "Обсъждаме стратегии, които биха осигурили количества, както на тръбен газ, така и на LNG", подчерта Христов.

Служебният министър обясни, че са проверили дали има свободни слотове в Гърция. "Гърция е пазарна икономика, това не е държава, където правителството може да влияе на търговските предложения", посочи Христов. Той заяви, че е много наивно да се вярва, че министър може да се разпорежда с търговските взаимоотношения и добави, че слотовете в Гърция са продадени и Булгаргаз не си е свършил работата с резервиране на слотове.

Христов заяви, че още от поемането на властта са работили по възстановяването на Булгаргаз и припомни за средствата, които са отпуснали за заздравяване на дружеството. Той обяви, че вероятно скоро отново ще отпуснат още допълнителни средства.

Служебният министър посочи, че за да помогнат на гражданите и бизнеса, единственото, което могат да направят, е да осигурят газ.

Христов каза, че със сигурност руски газ влиза в страната през посредници, но заяви, че няма информация относно количеството. "Ако осигурим доставки директно от Газпром, ще е на по-ниска цена", категоричен е той. Христов напомни, че работят по осигуряване на газ за идните месеци и не разговарят само с "Газпром" и призова партиите, които водят предизборна кампания да не заблуждават с обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Льотчика и това руско прокси ще ликвидират България, за тях Масква и Путин са над всичко, готови са да продадат българския интерес,като не казват в момента, днес, по формулата колко струва газа от Газпром, а цента днес е 170 Евро, или 340 лв. А от танкерите които отказаха са 30 евро по евтини, или 280лв.
8
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господи, каква мазна селска физиономия вади тоя, пълен аграр - селски тарикат.
7
6
 
18
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Бил завършил Калифорнийския университет хаха тоя не знае бъкел английски.
6
10
 
12
 
! Отговори
Карагеоргиев преди 1 година
Както се казва в една наша народна песен:"Късно е либе за китка "!Рашъните трябва да са *** ако направят "реверанс"на тези неблагодарници татаро-печенеги, които набързозабравиха огромната помощ която са получавали от Русияпрез . . . вековете !За това е по-добре за да им дойде акъла да ги оставят да постодувати погладуват през настоящата зима, а пък и за в бъдеще: https://disk.yandex.ru/i/VxRuzpOTnkSNNw
5
10
 
17
 
! Отговори
А!?? преди 1 година
Как преговаря? Изпращат писма, на които никой не отговаря ли? Да не са объркали адреса?
4
17
 
13
 
! Отговори
Зъл Глобалист преди 1 година
Преговаряй колкото си искаш чиче, след месец идва ЕВРОКОАЛИЦИЯТА и адиoс, ГъZпром! ;)
3
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Росенчо я кажи какво точно си завършил,че май си с фалшива диплома?
2
8
 
18
 
! Отговори
Кекял преди 1 година
100% нищо не са му отговорили и за това ся вика че преговаряли с всички буахахахга нали довчера беше неизбежно с Газпром бе ?
1
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом изпаднахме на тоя *** да преговаря с газпром...Леле, леле...Те всъщност знаят ли?