Василев: Смислена е идеята на служебния кабинет за нов заем

Той не предполага настъпване на финансов апокалипсис
31 авг 2022 15:38, Петя Славова
83
Василев: Смислена е идеята на служебния кабинет за нов заем
Снимка: БГНЕС

Принципно идеята на служебното правителство да изтегли нов заем е смислена, тъй като има голям падеж и трябва да върнем голям заем през март месец догодина, коментира във Велико Търново бившият министър на финансите Асен Василев. При условие, че този заем се изтегли сега, лихвите ще са по-ниски отколкото догодина, допълни той и подчерта, че ако заемът се тегли с такава цел – това е напълно разумно.

По думите му икономиката в държавата не предполага настъпване на финансов апокалипсис, а бизнесът в България е подготвен за промените и новите логистични потоци във финансовата карта на света. Според Василев българският бизнес печели много добре от това, което става на европейските пазари. Самите предприемачи признават, че електроенергията у нас е най-евтина в цяла Европа, което им дава конкурентно предимство.

Още по темата

На макро ниво печалбите на българския бизнес за първата половина на тази година спрямо същия период миналата година са се повишили с 42 процента след отчисленията. В някои от случаите печалбата е била 100-процентова, каза бившият финансов министър.

"Лошата новина за бизнеса е, че за следващата година сме заложили минималната работна заплата да бъде 50 процента от средната, което към текущите данни означава да се качи до към 860- 870 лева от първи януари", каза той, цитиран от БТА.

Това ще доведе до покачване на заплатите и пенсиите, а цените ще вървят към средноевропейските. По думите му няма как да станем средноевропейска държава, ако държим заплатите и пенсиите ниски, те трябва да се движат изпреварващо спрямо увеличението на цените.

Според него при задържане на цената на елекроенергията на текущите нива, бизнесът ще може да си позволи допълнителните печалби да започнат да стигат до работниците. По думите му през първата половина на годината заявените чуждестранни инвестиции са били от порядъка на 700 милиона евро. "Чуждестранните инвестиции са измерител, но също толкова важно е какво се случва с инвестициите на българския бизнес", каза Василев.

Той посочи, че има голям ръст на промишленото производство и ръст от 5 процента на брутния вътрешен продукт в няколко основни сфери – машиностроенето, производството на авточасти, леката промишленост и енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
15
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
По време на ПП се разкриха схемите на Капитан Андреево, по времето на ГЕРБ крадене.
47
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП предизвикаха инфлация от над 50%, някой стоки са увеличени и 100%, а в другите държави на ЕС е около 8%.
46
11
 
4
 
! Отговори
Г557дт преди 1 година
По време на ПП за пръв път Лукойл отчете печалба и плати данъци, по времето на ГЕРБ нищо не плащаше.
45
2
 
18
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
10 Милиарда Заем - После Народа - доене с Данъци, че парите трябва да се връщат! ПП - Фалираха България!!
44
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искате заплатите ни да достигнат европейските - ПП, ако искате ниски заплати - ГЕРБ.
43
13
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 година
До 40 Состин. Повиши се заплатата ми, повиши се с голям процент пенсията на майка ми при ПП, детската градина на детето ми стана безплатна. Не съм гласувал за ПП никога, но този път ме спечелиха и няма да ме разубедят никакви лъжливи герберски опорки.
42
8
 
2
 
! Отговори
Дид преди 1 година
Двата торови завода отчита неочаквано високи печалби от парядъка на над 75 млн лева всяко ,въпреки високите цени на тока и убийствените цени на газ.Това обаче не им е достатъчно да доближат заплатите на служителите си и работниците до европейските.Така е и с хиляди други фирми в страната.Типично български работодатели.
41
12
 
4
 
! Отговори
Размисли преди 1 година
ФАЩ преди 2 години взеха дълг за рекордните 3 трилиона долара, ние тук за някакво мижаво заемче си чешем езиците, не си струва. За Бокича пък да не се сещаме колко милиарди заеми взе за цялато си управление.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този измамник от много акъл фалирал собствената си фирма и завлякъл сътружниците си и не знам защо беше назначен за финансов министър този дебелак?
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е вярно, какво направиха ПП - 18.3 млрд допълнителен външен дълг за 7 месеца. 47 млрд неизвестно как похарчени, нужда от актуализация на 29 милиардния бюджет защото не стигна за никъде. На кредит се управлява лесно, а после другите да се оправят как ще го плащат! Не може БВП да е нарастнал при нисък икономически ръст и дефицит в бюджета, това е лъжа.
38
1
 
13
 
! Отговори
Состин преди 1 година
Пак да питам. Един поне от феновете на тия двамата да сподели с какво живота му се подобри последната година и половина???
37
0
 
12
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Ами затова и колкота заеми да вземат пак ще си мизерстваме......
36
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо, каква активност само от тролчетата на ГРОБ-ДПС. Ахахахахахахахахахаха.
35
0
 
14
 
! Отговори
Sostin преди 1 година
Кокорчо нали по десет магистрали и двайсе тунела на година без заеми се лебечеше бе, щу стана така че теглите заем след завм а държавата се срути???
34
0
 
13
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 година
кои си ти та ще даваш оценки бе индиец .вие сте пълен провал.единия си поръча пици на кристали другия си организира гей парад.а са тръгнали държава да управляват.вие за овце ли ни мислите нас.аиде у лева където ви е мястото.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в какво се състоеше"Промяната"????Каузата Македония предадена, руският газ спрян, десет милиарда лева нови заеми изхарчени на вятъра, 9 милиарда лева изхарчени за 9 дни през декември, инфлация която е доста по голяма от средната за Европа и цените надминаха западноевропейските.Та на Кирчо това ли е тая пуста Промянааааа? Да заминават и никога повече да не се връщат, че счупиха и фалираха държавата. Хората са на ръба на оцеляването.
32
14
 
1
 
! Отговори
Фуфуфу преди 1 година
Борисов взимаше заем след заем.
31
0
 
17
 
! Отговори
Стига бе, преди 1 година
Борисов 2020 бил взел 5 млда заем??? Тука за някой истината е , колкото Кокорчо е "добър"финансист! Най-добре се е изказал бившият му съдружник..."Измамник, но интелигентен измамник"! За мене по-точно е ...Безкрупулен измамник!
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялото управление на Кирил Петков и Асен Василев е зрителна измама. Удивен съм как една пътуваща циркова трупа взе властта (никога няма да забравя първата снимка на Румен Спецов като шеф на НАП като културист, което веднага ми светна, че в тези има нещо напълно налудничаво и евтино мошеническо), макар и за малко, и я употреби така само за шест месеца, че и Бойко Борисов им завидя.
29
4
 
2
 
! Отговори
Г557дт преди 1 година
2020 г. - из нета "Досега правителствата на Борисов са взели външни заеми за около 10 млрд. лв. без последния. Така общо взетите от властта пари на заем, които ще връщаме всички ние, възлизат на около 15 млрд. лв. В началото на годината пък правителството взе други 1,2 млрд. лв. от вътрешни заеми."