Василев: Смислена е идеята на служебния кабинет за нов заем

Той не предполага настъпване на финансов апокалипсис
31 авг 2022 15:38, Петя Славова
83
Василев: Смислена е идеята на служебния кабинет за нов заем
Снимка: БГНЕС

Принципно идеята на служебното правителство да изтегли нов заем е смислена, тъй като има голям падеж и трябва да върнем голям заем през март месец догодина, коментира във Велико Търново бившият министър на финансите Асен Василев. При условие, че този заем се изтегли сега, лихвите ще са по-ниски отколкото догодина, допълни той и подчерта, че ако заемът се тегли с такава цел – това е напълно разумно.

По думите му икономиката в държавата не предполага настъпване на финансов апокалипсис, а бизнесът в България е подготвен за промените и новите логистични потоци във финансовата карта на света. Според Василев българският бизнес печели много добре от това, което става на европейските пазари. Самите предприемачи признават, че електроенергията у нас е най-евтина в цяла Европа, което им дава конкурентно предимство.

Още по темата

На макро ниво печалбите на българския бизнес за първата половина на тази година спрямо същия период миналата година са се повишили с 42 процента след отчисленията. В някои от случаите печалбата е била 100-процентова, каза бившият финансов министър.

"Лошата новина за бизнеса е, че за следващата година сме заложили минималната работна заплата да бъде 50 процента от средната, което към текущите данни означава да се качи до към 860- 870 лева от първи януари", каза той, цитиран от БТА.

Това ще доведе до покачване на заплатите и пенсиите, а цените ще вървят към средноевропейските. По думите му няма как да станем средноевропейска държава, ако държим заплатите и пенсиите ниски, те трябва да се движат изпреварващо спрямо увеличението на цените.

Според него при задържане на цената на елекроенергията на текущите нива, бизнесът ще може да си позволи допълнителните печалби да започнат да стигат до работниците. По думите му през първата половина на годината заявените чуждестранни инвестиции са били от порядъка на 700 милиона евро. "Чуждестранните инвестиции са измерител, но също толкова важно е какво се случва с инвестициите на българския бизнес", каза Василев.

Той посочи, че има голям ръст на промишленото производство и ръст от 5 процента на брутния вътрешен продукт в няколко основни сфери – машиностроенето, производството на авточасти, леката промишленост и енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Минимална 870лв.?!? Хахахахаааа, а хляба ведната 5 лв., нали?!? Тоя на какви вещества е?
27
7
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
30 млрд. лв заем за 10 години на власт взе Бокича!
26
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асанкоо, Асанко... За половин година ни докара до просяшка тояга, студ, глад и мизерия - що не си обуеш фереджето и се изнесеш къмто по-южни мюсюлмански небеса, където не те познават и ще ти "уважават" редовно прекрасния дебел г...з?
25
15
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Пожарникаря през 2020 вде близо 5 млрд. лв. външен заем. Ама се туморихте тогава. Я решерширайте малко из нета да видите Боко колко много заеми е взимал, щото е имал некомпетентни финансисти. Асен Вакилев е добър и компетентен финансист.
24
4
 
16
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
До 25 А простите гриндъри Петков и ококореният Асан за 6 месеца изтеглиха 32 млрд.лева заеми. Кой ще ги връща???
23
13
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Тиквата Боко взе 30 млрд. лв заем за 10 години на власт!
22
2
 
9
 
! Отговори
Има смисъл преди 1 година
Да харчим чужди пари, вместо да депозираме своите на нулева лихва. А най-хубавото е, че винаги можем до обявим дефолт.
21
11
 
4
 
! Отговори
Раш преди 1 година
До 20 Реалист. Хахаха. Ще ти обясни, ако Тиквата обясни откъде са пачките с евраци и кюлчетата злато. И прояви малко въображение и си измисли сам ник.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този от възпятия град, като на криминалните отвора, от любимата група на това нещо Черно фередже, мисли ли, че тия пари трябва да се връщат.
19
11
 
7
 
! Отговори
Много просто преди 1 година
ГЕРБ знаят само икономии и глад.
18
3
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Когато Този обясни, къде изчезнаха ония девет милиарда за декември, тогава ще почна да му вярвам! Дотогава не бива да се допуска до държавната ясла. Краде, ама със размах...! Може ли някой да ми каже, какво е останало след тия , за година в управлението? Аз се сещам, за едни изпапани пари и раздадени на калпак! И сто метра велоалея не са построили!
17
13
 
6
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
До 11. Гърция никога не е била в соцлагера, те винаги са имали по-високи заплати. Но гръцките управляващи не са като Боко да държи ниски заплатите. ГЕРБ ще ни ракатаят ... ако дойдат на власт, ще ядете само хляб и зъби.
16
3
 
22
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Епа много ясно бе кокорчо... Схемата на баце ви хареса, вие теглуте и усвоявате а ние връщаме. Разбирам защо драпате за властта - нямахте достатъчно време и вие да напълните шкафчетата с кюлчета и евраци.... а народа нека се рови по коффите. Щом търпим и мълчим ще ровим няма кво друго да правим...
15
10
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
До 11 Анонимен. Ами в Гърция са по-високи заплатите, защото у нас 12 години оставихме да ни управлява един некомпетентен човек Боко, който ни хвърли в застой, не вдигаше заплатите, имаше отлив от чужди инвестиции, заради високото ниво на корупция, от което страдаше икономиката на страната ни.
14
1
 
12
 
! Отговори
Смислена? преди 1 година
Или добре обмислена е тази идея! Теглите заем, после вие го усвоявате, а ние го изплащаме. Пито - платено, на принципа "Един да пие, друг да му плаща, какво да направиш? Балкански синдром!"
13
1
 
9
 
! Отговори
Смислена? преди 1 година
Или добре обмислена е тази идея! Теглите заем, после вие го усвоявате, а ние го изплащаме. Пито - платено, на принципа "Един да пие, друг да му плаща, какво да направиш? Балкански синдром!"
12
5
 
4
 
! Отговори
Теглете смело преди 1 година
Ей ги на хамериканците - затънали здраво в дългове ама са си добре и ракети до луната си изстрелват, гърците и те затънали ама пак си чупят чинии и щтракат с пръсти.
11
11
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До 9 Да,бе. В Гърция бензина и тока са по-скъпи от БГ. Заплатите са ни ниски. ПП ще вдигнат заплатите.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция уж фалира , ама народа има високи доходи . Асене , къде са парите бре ?
9
16
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
ПП = високи европейски заплати и пенсии.