Севлиевски: Най-голямото оръжие на Европа е да спре да купува руски газ

Путин се опитва с най-голямата си ракета – "Газпром", да удари Европа
Обновена: 8 сеп 2022 21:20 | 8 сеп 2022 21:10, Йоана Цонева
35
Севлиевски: Най-голямото оръжие на Европа е да спре да купува руски газ
Снимка: БГНЕС

Путин се опитва с най-голямата си ракета – „Газпром“ да удари Европа. Това каза бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски пред Нова телевизия. По думите му най-голямото оръжие на Европа е да спре да купува и използва руски газ.

"Трябва да преговаряме с Турция и станция Странджа да стане легитимна", каза Севлиевски.

„Целта да се сложи таван на цените на руския газ е да се изключи политическата премия“, каза от своя страна дипломатът Илиян Василев. Според него Русия не може да си позволи изобщо да не изнася газ. „Това е тръбопроводен газ и той няма как да се пренасочи. От гледна точка на търсенето въпросът е дали може да се реализира“, каза той.

„Целта на тази мярка на ЕС е да се направи така, че цената да не е изгодна за Русия. Само че руската страна казва, че това е политика, а не пазарно решение и спира доставките на газ. Вече оперираме в една среда, в която е ясна, че тези количества ги няма. Може би ще влизат от друга страна, но цената ще е много по-висока“, заяви икономистът Кузман Илиев.

Още по темата
По думите му проблемът с газа няма да е тази зима, защото повечето хранилища вече са пълни. "Проблемът ще е следващата зима, когато няма да има откъде да дойдат тези количества", смята Илиев.

"Газът става дефицитна стока заради една грозна политика", каза още икономистът.

Икономистът Евгений Кънев обясни, че освен въвеждането на таван на цената, ЕК има и друга идея – разделянето ѝ на зони. Втората опция е Европа да се раздели на зони – Замисълът е „зелените” зони да преливат газ към „червените”, които нямат никакви осигурени количества.

Според Кънев ще отнеме време, докато се усети ефектът от евентуалното налагане на таван на цените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
5
 
! Отговори
Бачо Киро преди 1 година
Никой нямаше да употребява думата "сакнции", камо ли да налага такива, ако всички се връщаха като бумеранг и удряха със същата сила тези, които са ги наложили, както в случая, но явно все още мазохистите не са изчезнали и изказвания на ретард като този само го затвърджават.
25
3
 
8
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Нда, от студ *** - евро.г.еец бъди. Лично аз предпочитам да съм азиатец на топло.
24
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко до следващата зима Просия ще продава всичко на безценица...
23
7
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
само руски газ за да ни е мирна главата всичко друго са празни приказки особеноот така наречените царисти
22
10
 
18
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
""Путин се опитва с най-голямата си ракета "Газпром", да удари Европа"" Европа с мазохистично удоволствие, сама се удря по тАпата си глава,за което никой не е виновен,тя сама се справя много добре ,под заповедите на САЩ
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мирослав Севлиевски е известен национален предател и под ли зу рко. Слагач на евроатлантизма, мошеник и крадец, на всичкото отгоре с доста оскъден умствен багаж. От такива екземпляри единственото което може да се чуе е поредна тъ по тия която екземпляра гордо разпространява. Иначе видяхме до къде се докара марионетната Европа с мерките - студ, глад и както се очертава граждански протести, а още не е почнала зимата. Честито баламурници, време е да се порадвате на вашите национални предатели.
20
5
 
11
 
! Отговори
Селянски преди 1 година
А стига бе! Аз пък мислех, че икономическите санкции, които наложиха на Русия, са най-якото оръжие. А то са имали още! От същото?
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой и какъв е тоя и от къде е но това което говори не кореспондира с мнението и настроението на българския народ.
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа па Севлиевски mъn си беше и mъn си остана ...
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам чувството че тия хора завиждат на Руското лоби у нас и навсякъде. Понеже те самите не са в никакво лоби никой и нищо не са и злобеят.
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Севлиевски и останалите каквито и да са там нямат връзка с народа никаква. Като извънземни са, макар че повечето са от село.
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неграмотните като Петко не трябва да се допускат до изборите със закон, пияниците също. Има и нахалството да дава акъл, а напълно неграмотен !
14
2
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Ей Иване, ние сме на всеки километър!
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами що не спира ? Нали било най голямото оръжие ? Германия що се надяваще Русия бързо да победи и дълго време не даваше оръжия на Украйна ? Поредния ,,експерт,,
12
3
 
23
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Стига да има от кого и на каква цена Европа да го купува. Но, като гледаме геополитическата обстановка, май това твърдение на "анализатора" Севлиевски не струва и пукнат грош... Другия негов събрат пък, твърди, че, това било тръбопроводен газ и нямало как да се пренасочи??? Абе, пишман "анализатори". Този руски газ отдавна е пренасочен към Индия и Китай и се продава там като топъл хляб.
11
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ходи на гурбет и да живее в Русия а в ЕС и САЩ а тук сте по комунисти от Ленин.
10
21
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Всички беди в България идват от комунистите.Дано тези *** и копейките изобщо не влизат в парламента,продажбите за жалки корейски.Изобщо не им пука за народа!
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Били намерили официалния документ с който ЦК на БКП е помолила СССР да включи България като съветска република. Я го преправете и искайте от Путин да влезем в РФ. Гледам, че много ви се иска...
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този Кънев едно време се правеше на десен икономист, но сега е по-комунист от Троцки! Еех какво ли не прави човек за няколко долара!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** пускат пяна от остата!