Йотова в Одрин: Все повече деца искат да учат български

Според нея това се дължи на факта, че езикът ни е модерен
17 сеп 2022 18:37, Нели Христова
28
Йотова в Одрин: Все повече деца искат да учат български
Снимка: БГНЕС

Илияна Йотова посети двете български църкви в пограничния турски град, подари български книги на читалище „Просвета“.

Расте интересът към изучаване на български език, стана ясно при срещата на вицепрезидента Илияна Йотова с директорката и учителка в Българското неделно училище „Иван Вазов“ Мария Чъкърък, която ръководи читалище „Просвета“, което функционира към църквата „Св. Георги“. „Все повече деца и техните родители искат да учат български не само заради връзката с България, а защото езикът ни е модерен и предоставя възможности за развитие“, посочи Йотова.

Тази година в българското училище ще учат 52 ученици, броят им нараства всяка година. Необходимо е изпращането на преподаватели от България. Учебните занятия се извършват в помещение на читалище „Просвета“ – единственото българско читалище зад граница, поради повишения интерес към уроците и заниманията се подготвят още две помещения.

В Деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им София Илияна Йотова беше в Одрин, където посети двете български православни църкви „Св. Георги“ и „Св. св. Константин и Елена“, изградени с дарения на българи и възстановени с помощта на българските институции, български сдружения и граждани. Църквата „Св. Георги“ се нуждае от изографисване. Вицепрезидентът положи цветя пред паметника на Антим I – първият български екзарх, в двора на църквата „Св. св. Константин и Елена“. Паметникът е поставен през 2010 г. от Съюза на тракийските дружества в България. Икони на Вяра, Надежда, Любов и майка им София Йотова подари на отец Чъкърък, чиято фамилия стопанисва „Св. Георги“, и на Христо Христов, уредник на „Св. св. Константин и Елена“ и преподавател в Тракийския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една охранена и скъпоплатена кобила,която харчи нашите пари и не знае за какво получава заплата!Моля не я показвайте тази .......никаквица
15
2
 
2
 
! Отговори
IYI преди 1 година
българският не е модерен изобще. Но е имало времена, когато цяла източна европа е говорила на български, т.н. църковно славянски е древно български, от Стара Велика България е станал официален език на Киевска Рус (Украйна) и по-нататък се е разпространил в Русия и Беларус. България е била една, преди хуните да я разделят на Дунавска и Волжка, от там българският е бил официалем в Румъния до средата на 19 век а сръбският се е оформил след като земите на днешна Сърбия се отделат от Първото Българс
14
0
 
7
 
! Отговори
ОЧОВЕЧВА СЕ ЙОТОВА.. преди 1 година
Вместо да подкляква и да целува грез дея на Гундяев --почна да ходи у църквите в Одрин и да се кръсти , като антикомунистка....ха,ха,хаааааа....пак е по-добре...
13
3
 
10
 
! Отговори
Vai66 преди 1 година
От години наред виждам Йотова да пазарува и посещава най скъпите бутици и магазини за дрехи,златни накити в центъра на София където човек на нормална заплата не би си и помислил да погледне подобни места.Също така скъпи ресторанти и почивки, следователно е редно да се попита възможно ли е от заплата да се води такъв стандарт на живот????!!!Всички българи които дремят и робуват да се запитат нормално ли е една възрастна жена да спи в кашон пред магазина,а Йотова да пазарува чанти за 4-5 бона
12
2
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
Колко си проста йотова...за какво харчиш нашите парин ?!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е,отишла в Одрин вице Йотова,нека подкрепя бълг.църкви и хората които ги поддържат.А имаше ли литургия на български?Наблюдава се проблем който не може да се реши църковно,а само политически и без да се отлага.Вселенския с органичната си омраза към бълг екзархия е разпоредил във всички български църкви в Турция вкл.св.Стефан в Истамбул литургиите да се 2/3 на гръцки език от гръц.свещеници идващи специално от Гърция с гр.граждани,едва накрая бълг.свещеник да каже нещо и това е унизително.
10
2
 
14
 
! Отговори
Срам преди 1 година
БСП безделница, се кръсти в църква! БСП деятелката на бившите комуно фошисти, е набожна? Е, това е тъпо.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прибирайте я тази заблудена никаквица. И преди беше кърлеж на яслата, а сега никой не знае какво върши...!
8
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите бивши поробители,турците разрешават на децата да изучават Български език,а нашите"братя"украинците забраняват на бесарабските Българи да изучават Български?
7
2
 
17
 
! Отговори
дедо пурко преди 1 година
извинете , йотова какво работи ?
6
6
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 5 "Трябва ни демографска политика подобна на израелската - всеки който може да докаже един баба или дядо българин," А искаш ли да ти кажа, че сърбите в източна Сърбия дават мило и драго да изровят някой дядо или баба които са били българи, само и само да вземат българско гражданство? Това го бях чел от сръбските медии - kurir.rs, vesti.rs, blic.rs и други.Драпат за българско гражданство да влязат в ЕС.Аналогично, в Украйна учат унгарски език - да докажат че са унгарци.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 7 и номер 8 Волене, ти ли си бе? Ей, тоя Волен, все недоволен! Когато се говори турски - да не се говори турски. Когато се говори български - да не се говори български. А какъв език да учат децата в Одрин бе, Волене??? Може би руски??? А??? Какво лошо има турчетата да знаят български? Пуснаха българите в Одрин само с лични карти, и целият град се осея с надписи на български! Волен недоволстваше че в България много названия били на турски. Е, сега като има надписи на български?
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да раздаде книжки на украинчетата,за да могат да се интегрират,отколкото на турските деца,от което нямаме нужда.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде нема нужда.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно защо.За да могат утре да гласуват в полза на ДПС.Айде нема нужда.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защото езикът ни е модерен и предоставя възможности за развитие Тая шо си не целува ръката на мутрата Гундяев докато е коленичила а обикаля и говори съвършени глупости.