"Булгаргаз" обяви търгове за втечнен газ, преговорите с "Газпром" продължават

Това обявиха Деница Златева и Росен Христов
Обновена: 20 сеп 2022 12:16 | 20 сеп 2022 12:15, Росен Стойчев
53
"Булгаргаз" обяви търгове за втечнен газ, преговорите с "Газпром" продължават
Снимка: БГНЕС

"Булгаргаз" ще обяви търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември и декември 2022 г. Целта ни е максимално широк кръг компании да участват, заяви директорът на "Булгаргаз" Деница Златева.

"Търговете ще преминат през няколко етапа.

Още по темата
Първият е подбор на участниците в търга, вторият етап е проверките на участниците, третият - класифициране на офертите. Тези търгове са изключително важни за гарантиране на енергийната сигурност на страната. Булгаргаз" разполага с 10,6 млн. мегаватчаса на терминала в Александруполис за период от 10 години. Водим преговори за осигуряване на слотове за регазификация за ноември и декември", добави Златева по време на брифинг с министъра на енергетиката Росен Христов.

Деница Златев добави, че "Булгаргаз" води паралелни разговори за осигуряване на допълнителни слотове в Турция за 2023 година. А страната ни стартира и търгове за дългосрочни доставки на газ за периода 2024-2034 г.

"Тези търгове са само за втечнен газ. Предстои да обявим и търг за тръбен газ. Не сме затворили вратата за никого. Истинската независимост означава да имаме възможност да преминаваме от един доставчик на друг, ако някой не може да си изпълни задълженията. Преговорите с Газпром продължават. Към момента нямаме някакво развитие. Възнамеряваме да обявим търг за тръбен газ. Имаме индикации от други компании, включително и турски, които са готови да преговарят с нас. Преговаряме с Азербайджан за допълнителни доставки. Завършат ли всички преговори успешно, ще гарантираме двойно повече газ. Булгаргаз може да стане един европейски, а не само местен доставчик. Това е част от нашата стратегия за компанията. Хранилището в Чирен е пълно на около 70%. Вървим по график. Съобразили сме графика на търга с пускането на терминала в Алексондрупулис, което е важно, защото имаме наш терминал със запазен капацитет и това е решително за страната", заяви енергийният министър Росен Христов в допълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
7
 
! Отговори
СДС ++ преди 1 година
Събудете се СЕДЕСАРИ ДБ ГЕРБЕРАСТИ не позволявайте да пускат договори и трябва да спрем топлофикацията хората могат и са длъжни да живеят на студено.
25
8
 
6
 
! Отговори
Еко Евро-ЛИБЕРАСТ преди 1 година
Трябва ДА ПРОВАЛИМ всякакви ПРЕГОВОРИ ние сме ЕВРО-ЛИБЕРАСТИ и част от ЕС и НАТО и трябва да изпълняваме САНКЦИИТЕ и да живеем на СТУДЕНО и ТЪМНО това е бъдещето. Екологично и чисто само велосипеди, тротинетки и хомосексуализма обединява и топли хората в студените месеци от годината.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тези европейски цени потреблението на газ ще приключи за по малко от една година. Правителствата няма да имат пари за постоянно субсидиране на високите цени. Отоплението ще премине на дърва и ток, а производството ще хлопне кепенци. Това е ясно още от сега. Обаче токът и той е в опасност да стане непосилно скъп, ако домакинствата преминат на европейски "борсови" цени. А еврокомисията настоява това да стане във всички пазари на ЕС.
23
3
 
5
 
! Отговори
СеДеРаст преди 1 година
Кой не скача е Червен, кой не иска да е на студен и на тъмно е долеен Путинофил и Русофил.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще го ползва този скъп газ не е ясно. Ако цялото упражнение е да се осигури газ за софиянци и после цената му да се дотира от държавния бюджет, можеше и без търгове. Бизнесът, който ползва газ и няма енергийна алтернатива просто ще затвори, ако не бъде дотирани. А пари в бюджета за дотации за години напред няма да има.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тръбата Колета, мъка им е че им секна кранчето на копейките. Сега драпат ли драпат за гъзпром.
20
13
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Няма лошо! Русия вече увеличи производството на втечнен газ с 30%. Ще го внасяме пак Руски, но не по тръбите, а с американски газовози... и с 50% надценка. Защото 95% гласуваха да слугуват на ЕС и НАТО. И да се пените, и да не се пените козяшките т'р'олита - това е факт.
19
14
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Азерите, още есента на миналата година, отказаха на турците да им доставят повече газ, защото нямаха... Aзерски, турски или ирански, пак руснаците ще го подават в тръбите. И да се пените, и да не се пените козяшкити т'р'олита - това е факт.
18
7
 
13
 
! Отговори
не се унижавайте преди 1 година
Не се унижавайте за тоя кървав руски газ!!!
17
2
 
17
 
! Отговори
Тръбата преди 1 година
Какво значи преговорите продължават като никой от Газпром не отговаря? Отчаяното звънене от наша страна не е преговори.
16
0
 
20
 
! Отговори
Ала - бала преди 1 година
В условията на дефицит в цяла Европа, най-малкият клиент обявява търг, и очаква да се избият на него! Звучи като небивалица, но не е! На търга ще участват фирми на един наш човек и на едни други негови хора!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов - е какво друго да искаш от червена п'аchа като теб - разбира се, защита на руското. Въртиш, сучеш - се към руското те тегли. В кръвта си ти е русофилството, което пък е равнозначно на предателство. Но както Благоев е рекъл вече, русофилията неизбежно води до национално предателство. Така че, знаеш си. Все едно съм ти го казал!
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛАВА ЗА ГАЗПРОМ СЛАВА ЗА РУСИЯ
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега да обясня на невменяемите от правителството! Търг правиш когато имаш нещо ценно, търсено и пускаш купувачите кой ще наддаде по-висока цена за това нещо. Когато искаш да купиш дефицитна стока, която по принцип я няма на пазара - не правиш търг, ами почваш да се буташ с тълпата да докопаш ти кокала. Каквото прави правителството ще е търг на който ще има 0 наддаващи, или само един, с ужасни цени, предварително курдисан, правещ търга фиктивен.
12
4
 
10
 
! Отговори
1989г. преди 1 година
До Христо Христов... Доста си заблуден др. путинец.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отказаха танкери втечнен газ, сега обявяват търг за втечне газ... Нещо не мога да им разбера играта... Било е едно от условията на "Гъzпром"? Пдокупили са ги да ги откажат?
10
8
 
15
 
! Отговори
Истински Икономист преди 1 година
вижте сега, утре войната в Украйна да спре и в другиден, Русия да забрави и взаимоотношението да се върнат към старите, то за 10 години, не може да се поправи надробеното за последтите 7 месеца от Кики и Коко. така, че тука отдавна не става въпрос за 1 зима, става въпрос за поне едни 15 години на мъчителни икономически мъка, за още 1 загубено поколение, защото имахме вече през 90те, поне 1, ако не и 2 загубени поколения, чака ни демографски апокалипсис, заради смъртност от иконом. безизходица!
9
3
 
13
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Булгаргаз трябва да бъде разтурена ,А тази дебелана трябва да се ....
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Булгаргаз" разполага с 10,6 млн. мегаватчаса на терминала в Александруполис за период от 10 години. Това прави по 88 333 мегаватчаса на месец.
7
1
 
7
 
! Отговори
Лапането на п*Шки преди 1 година
Продължават да го лигават