"Топлофикация София" дължи на "Булгаргаз" 399 млн. лева

България продължава да подава заявки към "Газпром" за количества газ
31 авг 2022 10:21, Петя Славова
36
"Топлофикация София" дължи на "Булгаргаз" 399 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Поредно искане за по-висока цена на газа. "Булгаргаз" предлага увеличението да е 17% през септември в сравнение с август, а същевременно още чакаме отговор от "Газпром" дали ще започнем доставки на газ.

Според Деница Златева изпълнителен директор на "Булгаргаз",  увеличението е необходимо, защото ценовия микс реферира към борсовите индекси. Това се дължи на временното спиране на доставките по "Северен поток" 1.

"399 милиона лева дължи "Топлофикация София" на "Булгаргаз", обяви пред БНТ Златева.

Още по темата

Тя напомни, че "Булгаргаз" не може по закон да спре подаването на газ към топлофикационните дружества и ще търси нови заеми от Министерството на енергетиката.

По думите ѝ България продължава да подава всеки ден заявки към "Газпром" за количества газ, по които не се извършват плащания.

"Искрено се надявам, че най-накрая ще се намери решение на този проблем, защото с тези цени на природния газ, с това непрекъснато покачване през отоплителния сезон, "Булгаргаз" няма финансови средства, за да компенсира тези неплатени задължения от страна на топлофикационните дружества и най-вече на "Топлофикация София".

Знам, че има работна група към Министерския съвет с представители на Българския енергиен холдинг и Министерството на енергетиката - трябва да се мисли за кардинално и трайно решение", допълни Деница Златева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
БОНБОН преди 1 година
ЗАКРИВАЙТЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ !!!!!!
28
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тази топлофикация няма ли си управител и собственици. Ако някоя от моите фирми дължи пари на някого, държавата веднага ще намери начин да ме накара да се издължа. Нещата при Топлофикация София, Булгаргаз и КЕВР са по-различни. Просто защото са държавни или общински фирми. За тях също трябвада важат икономическите закони и да се обявяват във фалит или несъстоятелност.
27
1
 
3
 
! Отговори
Нищо не се е преди 1 година
променило от бай Тошово време - държавни дружества да си дължат пари и "държавата" да ги покрива със данаците на целокупния български народ. Даже леля Гинка от Маджерито плаща за топлото на СО ФИ ЕН ЦИИИИ... Булар, ***. Ако София изчезне по някакъв начин, България ще стане много по-добро място за живеене, обзалагам се
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако примерно газът на това дружество се субсидира като цена дали пак ще са на загуба, щото цената се е повишила последната година драстично, а те са на загуба от поне 20 години. Източват се още от времето на В. "Топлото", това не е ли непозовлена държавна помощ и като цяло изнудване на държавата да плаща загуби на дружество системно източвано?
25
1
 
3
 
! Отговори
софийска комуна преди 1 година
е кой ще плаща тез милиони оная фандъкува дето печели съмнително изборите или индианците от другите области-ако частно лице вземе и н евърне после знаете кво се случва туй държава ли е или зоопарк
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До stiling, коректен коментар. Но в русофилска България е така, винаги е било и винаги ще бъде докато не променим кардинално държавата.
23
1
 
14
 
! Отговори
stiling преди 1 година
Проблемът е друг, че при тия цени на газа топлофикация София ще натрупа 1 милярд дългове тая зима за газ, понеже сметката не излиза. Ама никой няма да смее да вдигне двойно или тройно цената на парното в София за да не излезат на улицата да хвърлят камъни по министерски съвет. Затова държавата ще плати масрафа на софиянци да им е евтино. И става парадокс хората с най-високи доходи се дотират от държавата за сметка на баба Гица от Левуново която купува дървата по 200 лева кубик и цепи и мъкне!
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софийска община е собственик на топлофикацията, как са приемали годишните отчети, как досега са все на загуба и нищо не са предприели, а цяла България трябва да им поеме сметките? Да ги го плащат от общинския бюджет като не могат да си контролират разходите. Защо хората по селата цяла година спестяват за дърва примерно да им плащат загубите? Както и останалата част от България? Нали се хвалеха как половината от БВП го правела София?
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, само без София да субсидирала провинцията, ок! Всичко в провинцията беше оставено на самотек, никакви смислени инвестиции в продължение на 30 години, Българската провинция е заприличала на Германия след ВСВ. Аре мерете си приказките като не сте виждали за какво иде реч.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лойко, проблема е, че парното им е свръхнеефективно, типичен комунистически ***, който е по-добре да го няма. Ако се плащаха реалните цени, софиянци щяха да кихат по 200 лева всеки месец, а тази година щеше да скочи до 1000-1500 месечно. Ето това е продукцията на комунизма!
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измислица е, че цяла България плащала парното на София. Обратното е вярно - София субсидира провинцията.
18
0
 
3
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Георги Беловски търсете за това задължение ,питайте го от къде има 5 апартамента и 5 магазина ,питайте го от къде са му парите.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При капитализма е така - някой дължи на някого нещо. Народът плаща, а престъпниците си пълнят чекмеджетата
16
3
 
5
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Докога цяла БЪлгария ще плаща на софиянци ,за да им е топло през зимата.Тези задължения са скрита форма на плащане от всички в България на топлофикация Софиа.Един ден тези задължения трябва да се платят отново от целия български народ.Докога на столичани ще им осигуряваме добър стандард на живот и ще им плащаме сметките???
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управлението се напълни с мазни комунисти и комунистки дайбаи орисията. Ей само като им видя снимката ми иде да взема сопата мамицатави!
14
1
 
2
 
! Отговори
Тони преди 1 година
и къде точно ги подавате? у фейсбук ли?
13
4
 
5
 
! Отговори
топлофикация софия преди 1 година
е пропаднала фирма. Както всички държавни и общински. Резултатът - топлят се софиянци, а дългът ще го плаща цялата страна. Цената трябва да е според вложените суровини и труд, а както на Майчето и се иска.
12
2
 
5
 
! Отговори
даа преди 1 година
до "повишение на цените киловатчаса парно е ПО-СКЪП от киловатчаса ток!" -- и това е дори без термопомпа. Имам климатици с COP 5! Дали да не си заврат парното и топлата вода където трябва..
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като хората не си плащат сметките(в много случаи и умишлено), това е положението. Тоя народ иска всичко без пари. После излиза Мая, омбудсманката и се почват популизмите, че трябва да е без пари или държавата на помага. Сиреч едни да плащат, а други да не плащат. Комунизъм.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕМЕЙНА ФИРМА БУЛГАРГАЗ ХРАНИ РУСКАТА ОКУПАЦИЯ