РСМ моли България за евтин ток

Македония има сериозен проблем с осигуряването на енергия
Обновена: 23 сеп 2022 13:30 | 23 сеп 2022 13:30, Йоана Цонева
84
РСМ моли България за евтин ток
Снимка: БГНЕС

Северна Македония отправи молба към България за оказване на помощ - за осигуряване на сериозно количество електроенергия на цена, която е много по-близо до производствената, отколкото до пазарната.

Това обяви държавният експерт в Дирекция "Югоизточна Европа" в Министерството на външните работи Желязко Радуков на брифинг днес.

Македония има сериозен проблем с осигуряването на енергия. Страната не е членка на ЕС и е обявила кризисно положение в енергетиката, което ѝ позволява да игнорира собствените си регулаторни механизми, каза той.

По думите на Радуков, тъй като ние сме член на Европейския съюз и не сме в това положение, се затрудняваме да помогнем по искания от Македония начин, защото ще нарушим цялата регулаторна рамка и регламентите на съюза.

Още по темата
"Полагаме усилия да намерим начин да им помогнем. Водят се двустранни и тристранни разговори, като в ЕС са на възможно най-високото ниво", обясни експертът.

В началото на септември министър-председателят Гълъб Донев се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски, на която бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на електроенергетиката и преносът на природен газ.

Тогава стана ясно, че ще помогнем на Македония и с ток, и с пренос на природен газ.

"Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в Чирен, така че Северна Македония да може да се възползва по-пълноценно от участието си в терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис, Гърция", каза тогава Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
31
 
! Отговори
Шyт y Гzo преди 1 година
Някой трябва наистина да ти е доказан приятел, да ти е помагал, когато ти имаш нужда,за да подаряваш нещо на половин цена. Ние от 10 год. молим мakeтата да махнат лъжите и обидните квалификации към българите от учебниците си, а те ни показваха cpeден пръст!Хайде първо да си напишат правилно учебниците и да ни впишат в Конституцията и тогава пак ще говорим за евтин ток.До тогава да искат от Сърбия- нали тя им написа и учебниците и азбуката! Нема нещо по-безочливо от мake- псува те и вика дай пари
28
0
 
19
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Сега ни паднаха на шута.... да ги питам кон боб яде ли. Ако нашите кретенополитици сега не отиграят тези позиция , заначи сме си смъкнали гажтите
27
1
 
23
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Същите наглеци ,като укропите са ,неблагодарни и нахални никаква мяра ,наглост до небесата!Плюе обижда и после ти иска 5 лева на заем!
26
0
 
10
 
! Отговори
ВЕТО преди 1 година
ВУЧИЧ ИЗСПРАТИ КОВАЧЕВ ЗА ТОК УЖ ЗА МАКЕДОНЯ ОТ БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ НАИСТИНА ЛИ МИСЛЯТ ЧЕ ЩЕ СЕ ВЪРЖЕМ, НА ОТВОРЕН БАЛКАН ВУЧИЧ ДАВА ГАС НА СЕВЕРНИТЕ А ТЕ ТОК ТОВА ИМ Е СДЕЛКАТА АЙДЕ МАРШ ***
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Белград ще им даде ток, а и нали ние бяхме "фашисти".
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти му говориш то мидички събира
23
0
 
17
 
! Отговори
Абе то преди 1 година
И едни танкове т55 им подарихме 98а! Защото ни са излишни и можехме да ги продадем наафриканските страни! Братята макета ги нарязаха за скрап и го продадоха, защото били стари и неефективни! Що не ги оставите да *** от студ??? Или да си произвеждат ток от генератори с ***????
22
0
 
6
 
! Отговори
Нане преди 1 година
То и ние, ще гриземе дръвцето.... ===))) но пъ тез не мога да ги мислим,те нямат нито една читава електроцентрала...
21
0
 
31
 
! Отговори
Не, мерси! преди 1 година
За антибългари ток нЕма!
20
0
 
24
 
! Отговори
Антички Македон преди 1 година
Српскио ток е правиа ток! Ваш татарски е крив!
19
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"на цена, която е много по-близо до производствената, отколкото до пазарната." - Чакай малко, бе, и аз искам ток на близка до производствена цена, а не както е в момента на почти 900 лв на мегават без ДДС и акцизи промишлен ток!!! Пълна *** е ние да продаваме евтин ток на съседите и техните граждани да плащат по-малко отколкото ние!!!
18
0
 
26
 
! Отговори
Теляк преди 1 година
Не виждам какъв е проблема- къпят се веднъж със студена вода, стават чисти българи и получават ток на цени като за българи.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мога да им изпратя няколко свещи и торба въглища :****
16
0
 
21
 
! Отговори
перко преди 1 година
Нали до вчера бяхме фашисти и окупатори за вас, а днес искате помощ! Приципа на мекедонците е когатозакъсат да свалят звезди, а след това си е.и мамата!
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко пъти палиха българското знаме, разрушаваха български паметници в Скопие, плюят по България, а сега тръгнали да искат евтин ток. Я марш, стоите без ток.
14
0
 
27
 
! Отговори
тия мрънкащи преди 1 година
хорица все искат нещо ако може без пари и все мърморят за нас
13
0
 
28
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Евтин ток значи,.....а отношението Ви до сега ни излиза дооооста скъпо!?
12
0
 
14
 
! Отговори
бай Лазо преди 1 година
Аааа... Ти молив му даваш, то *** ти рисува!
11
0
 
30
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
Понеже сме щедри, даваме им за без пари всичкия ток от първите 4 блока на АЕЦ Козлодуй, да свикват със "светлото" европейско бъдеще.
10
0
 
10
 
! Отговори
Едисон от Луковит преди 1 година
И аз! От най-евтния, дето ти плащат да го ползваш.