Буяр Османи: Преговорите с България приключиха с 3:1 за РС Македония

Запазихме езика, преговаряме за ЕС, историческите въпроси са извън пътната карта
Обновена: 16 сеп 2022 07:05 | 16 сеп 2022 07:00, Анисия Иванова
100
Буяр Османи: Преговорите с България приключиха с 3:1 за РС Македония
Снимка: БГНЕС

Изходът от преговорите с България приключи с 3 на 1 за нас. Ние запазихме езика, започнахме преговори за членство в ЕС и оставихме историческите въпроси извън пътната карта. България получи промяна на Конституцията някъде по средата на процеса - след започването на преговорите. Поради тази причина смятам, че това бе един добър компромис.

Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи и добави: В обществото има консенсус, че конституционните промени не нанасят вреда. На въпроса, защо е срещу поискания референдум от страна на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ за Договора с България Османи отговори: По същество никой не е срещу промените в Конституцията. Дори и във ВМРО-ДПМНЕ има хора, които смятат, че това е в интерес на македонския народ и на държавата. Това означава и институционално дефиниране на отношенията между мнозинството македонски народ и българското малцинство. За първи път в най-висшия държавен документ се определя това отношение и това става по искане на България. Ако ние бяхме поискали това нещо, това нямаше да го получим.

Още по темата

"Въпросът за промяната на Конституцията измести дебата за идентичността от това кой какъв е бил някога в дебата за правата на човека. Това е една голяма победа за нас, защото изместихме дебата за правата на малцинствата и правата на човека", каза Османи пред местната телевизия "Сител".

Според него с постигнатото споразумение с България "Северна Македония е приключила с екзистенциалните си предизвикателства".

"Референдум за Договора с България не може да има. Това е един международен договор. Охридското споразумение, Договърт с България и Преспанското споразумение са трите столба на Македония. Няма как те да бъдат премахнати", каза още Буяр Османи. Той смята, че "проблемът с интерпретацията на историята е реален".

В началото на септември ВМРО-ДПМНЕ поиска в РСМ да бъде проведен референдум за анулиране на Договора за приятелство между България и РСМ, който бе подписан на 1-ви август 2017г. Лидерът на партията Християн Мицкоски нарече Договора "отровно дърво".

Председателят на парламента Талат Джафери отхвърли искането и го определи като антиконституционно. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дълъг не се научи да мислиш. Какво е това 3:1 македонците са си македонци и никога няма да станат българи ако ще резултата да беше 0:100. Дали са биля българи преди 100 години след като не са биле в границите на националната българска държава? Може би но Сърбия и Югославия са променили това. Сега няма защо да обявяваме война. Не си струва след като сме загубили три войни на националистите да загубим още една.
80
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бързай , мача сега започва !БГ доста ще навакса с резултата! Може да замитате под килима важните въпроси , но нали знаеш че всичко е до време!? На края да не видите ЕС през крив макарон!
79
2
 
13
 
! Отговори
L. преди 1 година
Стига негативизъм към човека - не виждате ли че поне може да брои!
78
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албанците не са стока...........знаем ги добре..............тоя Османи да си мери думите...........тъ.пака му с тъ.пак!!
77
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е надиграване и кой ще измами повече съседа си. Това са добросъседски отношения. Ако не сте способни на такива, по-добре забравете за ЕС.
76
2
 
18
 
! Отговори
Подлеций преди 1 година
Боярче Османовски се изказа за славната победа на РСМ срещу България. Северомакетата да внимават. Да не се окаже че са настройвани срещу България само за да им се отклони вниманието и да не заподозрат че им се готви албанска тояга. България да не започне да граничи с Албания.... ИзведнАж.
75
2
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Всъщност, те наистина си имат изкуствено създаден език, който навремето не се е разбирал добре дори от местното население и това е документирано в много статии на "македонци", живеещи на Запад, избягали от Тито и комунизма. Та от тая гледна точка, те си имат език-хибрид от македонски диалекти с много сърбизми, нарочно поставени за книжовни, отдалечавайки българския от македонския. И за това никой не спори. Те не рабраха, че България просто иска да се признаят общите корени.Това е.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
толкова и е мача в Скопие толкова си можем
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости от македонските внушения! Изобщо не става въпрос за българско малцинство! А за признаване на българите като държавно-творен народ! С лъжи и демагогия нямате място в ЕС.
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам колко си мисли тоз, че води в резултата, ама допускам ЕС да се разпадне докато макетата се накумят да влезнат и тогава ще трябва да се гушкат с албанците )))
71
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО НА ГЕРБ ЧЕ НЕ ПОЗВОЛИХА БЪЛГАРИЯ ДА ОТСТЪПИ!
70
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са нашите украинци, . Ха, признайте, че са толкова нагли та на всички ни се иска да ги подпукаме и да им напомним откъде идват и накъде ще тръгнат. Ама не ни стиска, че нямаме армия, а и сега сме заети да спонсорираме украинците. Можем само да се снишаваме и да гледаме как ЕС ги признава и обича, а нас мъмри. И още има хора които не разбират защо Путин прави, това което прави.
69
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ашколсун как са ги натренирали тез албанци- по- големи македонисти от македонците! Това си е постижение! Нашите турци дали така ще защитават родината? С едното око все нататък гледат!
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да кажем,че *** и твой единоверец е убил Гоце Делчев,за когото претендирате,за да си съчините история.
67
1
 
20
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Не се връзвайте на приказките на тоя!Те са за вътрешна употреба!Нали трябва да се изкарат победители в преговорите!?Така неутрализира кресливия киртак,дето иска референдум!
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако така ще го преглътнат по- лесно, ок!
65
0
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
То е все едно цар Иван Шишман да го прекръстим на Ибришим Паша и да го почитаме като национален герой хахаха няма как да стане...
64
0
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Когато в Турция външен министър стане човек наплюл исляма за да приеме християнството тогава ще изслушаме Буяр Османи и неговите приказки.
63
1
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Какъв е тоя народ дето почита своя НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ - ГЕОРГИ КАСТРИОТИ!!!!! но го е прекръстил на скендер бег???
62
2
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
ЧОВЕК ПРЕДАЛ ВЯРАТА СИ ЗА ДА ПРИЕМЕ ИСЛЯМА НЯМА ТЕЖЕСТ. ОСМАНИ ДА СЕ ПОУЧИ ОТ БАЛКАНДЖИ ЙОВО...