Военният министър: Армията ни е на ниво, но не е достатъчно технологична

Няма пряка опасност от въвличането на България във въоръжен конфликт, смята Димитър Стоянов
25 сеп 2022 21:50, Красимир Ангелов
72
Военният министър: Армията ни е на ниво, но не е достатъчно технологична
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас", заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването "На фокус" по Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Според него най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт. Стоянов припомни, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.

По-рано днес служебният премиер Гълъб Донев каза в ефира на БНР, че "риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент за България".  Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов подчерта, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична. "32 години българската армия бе подценяване и за нея не бяха отделяни достатъчно средства", коментира той. За да се преодолеят дефицитите е разработена приоритетна инвестиционна програма, която преди дни бе приета от Министерския съвет.

"Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България", категоричен бе министър Димитър Стоянов.  Той подчерта, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро.

"В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.“, каза министърът на отбраната. "Първите изтребители  Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор", поясни още министърът на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Армията .. ха ха ха На тва армия ли му вика тоя ? ,,Генералите,, пенсионери без никакъв боен опит . Нито един ден не са били войници . Нато ни наряза ракетите . Самолети няма . Танковете реябва да се преправят за новите условия а дори никой не мисли да го направи да не говорим че и не могат да го направят така наречените генерали и офицети които една ламарина не са изрязали през цалкия си живот на яка държавна ясла като осиновени от народа сирачета :))) Това ли е ,,АРМИЯ,, ????? !!!!!
14
3
 
11
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Наскоро в Карлово зад една спирка до поделението видях две воинички които пушеха цигари едната беше бременна другата беше като буре можеш да я търкулнеш и да я ползваш за гюле, гледах и невярвах на очите си. Затова бутнах колегата и му викам, виж бе това истина ли е? Посмяхме се и продължихме.
13
2
 
13
 
! Отговори
Армията била на ниво преди 1 година
Но като численост дали може да запълни един стадион? И не била технологична ... Означава ли това, че не сме въоръжени като хората, а сме на равнището на Втората световна война?
12
1
 
10
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
Днес да не обявен ден на лъжата или на тъпите вицове. То и това добре, но трябва и някой да ти вярва, пък и ти, малко от малко да си вярваш. Основния проблем е, че ни взимат за прекалено *** и глупави.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България няма армия от 1998г. Тогава беше началото на рязането на тактическите ракети. След това започна чистене на всички кадърни офицери, а в армията останаха най-големите некадърници и натегачи, които се адаптираха към бюрокрацията на НАТО. Най-вероятно презиздента Радев е един от най-читавите политици в момента, но да напомним, че като командващ на ВВС отговаряше за макс 20-30 самолета и още толкова зенитни комплекси - в САЩ това е задължение на капитан или майор, но не на генерал.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министъра трябваше да и каже - "Каня ви на изпита по физическо за министерството"
9
3
 
16
 
! Отговори
Реализацията преди 1 година
Армията не ни е ниво изобщо. Нямаме кадри
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са ви достатъчни редакторите.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ НИ ПАЗИ И НИВГА НЯМА ДА ЗАГАЗИМ АВТОМАТЪТ Е ЗА ТЕМ ПРЪВ ПРИЯТЕЛ ВСЕКИ ДЕН ЩОМ БАРУТА СИПЯТ ТЕ ВРАГЪТ ЩЕ СРУТЯТ!!! УРА-А-А!!!
6
3
 
13
 
! Отговори
шекер махала преди 1 година
на ниво с кое? народната милиция
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министре, нама армия. Война с пушки не се води от поне сто години. Това да бе ти е балканската война. Ако България стане жертва на война не правете грешки, а направо да се обявява капитулация, че иначе от шест милиона ще станем само три. И след тива край.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Армията на ниво... Ха ха..
3
8
 
11
 
! Отговори
Патриоъ преди 1 година
отваряйте казармите веднага и взимайте всички пишлемета от 16 години на горе да се научат какво е да си мъж
2
3
 
17
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Ако и армията ни е на нивото на военния министър , значи сме много , много по-зле!
1
4
 
19
 
! Отговори
СУЛЬО преди 1 година
БЪЛГАРИЯ ИМА АРМИЯ???