Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала

Димитър Стоянов: Докато съм министър, оръжия няма да се предоставят
Обновена: 29 сеп 2022 15:47 | 29 сеп 2022 15:47, Елка Василева
382
Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна отново е поискала въоръжение от България, но такова е отказано. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на влизане за Съвета по сигурността в Министерския съвет, предаде БНТ.

Още по темата
Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане за тежко въоръжение, а не леко стрелково, нито боеприпаси, обясни Стоянов, но отказа да уточни за какъв тип оръжия става дума.

Той е заявил пред Москаленко, че има решение на Народното събрание, което гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия.

"Докато аз съм министър, оръжия няма да бъдат предоставяни", заяви Димитър Стоянов.

По думите му засега няма пряка заплаха за въвличане на България директно във военния конфликт, но има рискове пред националната сигурност. Няма промяна в ситуацията в Черноморския регион, линиите на комуникация са отворени, но опасността е от свободно дрейфащи мини.

Стоянов посочи още, че граждани с български и руски паспорти могат да бъдат мобилизирани в Русия и че ако цифрата от 300 000 души мобилизационен ресурс бъде спазена, трудно може да има обрат във войната, освен ако не бъдат мобилизирани 1-1,5 милиона души.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов заяви, че многонационалната бойна група ще бъде в оперативна готовност в средата на октомври. Тя включва основа от 42-ри механизиран батальон - Хасково, американско усилване, английско и италианско участие.

Черната кутия на разбилия се щурмови самолет Су-25 е намерена, без повреди е и ще бъде разчетена в България, обяви военният министър Димитър Стоянов.

Разчитането ѝ ще започне още днес. Стоянов обясни, че няма проблем с пистата в авиобаза Безмер и че тезата за саботаж по самолета, който е ремонтиран в Беларус, е абсурдна, тъй като самолетът има 63 летателни часа след модернизацията.

Вчера пилотът полк. Дончев е изпълнил два полета, а самолетът е летял три пъти в рамките на деня. Дончев е без травми и в добро състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
6
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Последните съветски *** в България... дърти и инатливи, нищо де, чичо Сам се е подготвил и за това...
234
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стоянов ще умре като Кадафи.
233
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО!
232
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Най-накрая. Много умно изказване, няма що! Че нали точно Радев докара всички проблеми в България. А прага на световната война го сложи Путин. Пък служебен министър-еднодневка да бъде наричан "истински" говори за политическата Ви неграмотност, госпожо! Няма да коментирам думите "страшно много", които издават ентусиазирана бивша комсомолка, вече пенсионерка. Пази, Боже, да ти дава акъл червена бабичка! Която прави свалки с Чорапа)))))
231
14
 
15
 
! Отговори
Най-накрая преди 1 година
Най-накрая истински военен министър на БЪЛГАРИЯ (не практически човек на чужди държави)! Браво!Бълария помага СТРАШНО МНОГО на Украйна БЕЗ да е длъжна! При това сме държава с огромни проблеми! Нашата армия има ОГРОМЕН НЕДОСТИГ на оръжие (не само на модерно)! И да дадем малкото, което имаме, НА КОГОТО И ДА БИЛО, да не говорим на прага на световна война, и да казваш "ама НАТО ще ни пази" - ние сме НАТО! Ние трябва да се пазим сами! Друг пази територия не РОДИНА! Браво на Стоянов и Радев!
230
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зеленото и порошеното бият ли се за имотите си които които приватизираха с пушка или по добре е глапаците да се бият вместо тях за да не им вземат имуществото другите а те да стоят на топло и сухо хахаха
229
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единият представител на КГБ-то е Елена Йончева. Другият - Копейкин. Бареков - не, той е наемен компроматаджия само срещу пари. Малинов - да, Митрофанова - да, но кои са другите? Манолова? А?
228
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЕНСИОНИРАНИЯ ПЕДЕРУС МНОГО СЕ ДРЪВЧИ НО СКОРО ЩЕ РЕВЕ С КЪРВАВИ СЪЛЗИ
227
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въпросът е: Приятел, и аз съм се чудил същото, но се чудя и с какво Копейкин държи Радев, защото т.нар. наш президент само него не е критикувал още. Всички други "спомена" уж невинно, а за Костя - ни гък! Явно КГБ-то през Костя нещо.... Има нещо гнило и то не е в Дания.
226
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
страхливи мишки, сър
225
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗНАЧИ ДО ДРУГАТА СЕДМИЦА, ПОСЛЕ ПРОРУСКОТО ЖИВОТНО СТОЯНОВ ОТИВА В УКРАИНСКИ ЗАТВОР.
224
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!Никакви оръжия на наркоманите.
223
4
 
11
 
! Отговори
Въпросът е, преди 1 година
...със какво КГБ държи Радев, че не смее да м/П/ръдне без тяхно разрешение ? Че е зависим, си е видно отвсякъде! Даже и демонстративно ни поднася своята "сервилност", под формата на ..."патриотизъм"!
222
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва да си най-големия *** да ходиш да се биеш за имуществото на лаянарски връзкари сикаджии висаджии и други български миризливи връзкарски лаяна които притежават земите и ресурсите на територията в българия . по- скоро българия вече е синоним на наглост и берзочие и миризливи лаянари командващи и владеещи българия
221
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това беше. Поредният Радево-Йотовски провален проект. Няма страна, която да е прокопсала с генерали във властта. Сякаш им трият мозъците на военното обучение. Затова и Янев няма да го бъде. Не стават, ама се напъват. Няма смели българи. Или лъжци (Петков), или популистки фашисти (Костадинов), или лисугери (Бойкикев), или червени бабишкери (Нинова), или авторитарници (Борисов), или мутреси (Манолова), или надути комплексари (Трифонов), или тюрлю гювеч (Карадайъ). Мъкаааа!
220
2
 
9
 
! Отговори
ideyazabulgaria преди 1 година
До Руска техникаЗащото БСП и нейните проруски партийни рожби( СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ и малки) управляват неспирно целия преход!
219
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
правилно
218
20
 
20
 
! Отговори
$$$??? провалил преди 1 година
Само така може да се спре това безумие Украйна няма икономика.Заемите които искат няма как да ги върне.Бюжета вече е гръмнал с над 100 милярда Отделно способното население е вече в земята а останалите са избягали( големите родолюбци).НИКАКВО ОРЪЖИЕ ЗА ТЕЗИ ФАШИСТИ КОИТО УНИЩОЖАВАТ ЕВРОПА.
217
18
 
25
 
! Отговори
Дядо Боби преди 1 година
Никакво оръжие за фашистите в Украйна!!!!!!!!!!
216
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скоро няма да си министър.на този съвет присъства ли мутрофанова.