Крум Недялков обясни ситуацията на "Капитан Андреево"

Обясни решението за професор Христо Даскалов
10 окт 2022 23:50, Росен Стойчев
7
Крум Недялков обясни ситуацията на "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Сблъскахме се с тежка ситуация на граничния пункт "Капитан Андреево", до която се стигна заради бездействието на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов по отношение на някои ключови дейности, които е трябвало да се предприемат, за да се гарантира безпрепятствено контрола на границата. Това каза в БНТ зам.-министърът на земеделието Крум Неделков.

Според него проф. Даскалов е уволнен поради няколко причини. Едната от тях е нарушение на Изборния кодекс.

"След неколкократни опити се свързах него на 4 октомври, за да го уведомя, че съгласно чл. 161 от ИК е длъжен да излезе в платен или неплатен отпуск до обявяване на изборните резултати. Той ми отговори, че няма да пусне заявление за отпуск. Казах му, че нарушава закона, но той отговори с насмешка. Каза, че се е консултирал с юристи и единственото нещо, което можем да му направим е да го глобим", разказа Неделков.

Още по темата


Проф. Даскалов, който се явява на работа, въпреки нарушаването на изборното законодателство, разпорежда преназначаване, освобождаване от длъжност на няколко човека. Освен това сключва анекс към договор за одит на интегрирана информационна система ВЕТИС, който е изтекъл на 30 септември, каза Неделков.

"Имаме сериозни подозрения и сигнали, че фирмата, която е извършила този одит е планирано да спечели една обществена поръчка, подготвяна от Даскалов на стойност 7.5 млн. лв без ДДС.  Фирмата, която одитира ВЕТИС е декларирала, че има интерес към тази обществена поръчка. Още повече ВЕТИС беше обект на кибератака през август. При един одит всяка една частна фирма има достъп до много от информационните масиви на агенцията", каза зам.-министърът.


По думите на Неделков тази обществена поръчка е спряна, а миналата седмица с постановление на МС целият информационен масив на агенцията, включително и ВЕТИС, е прехвърлен към "Информационно обслужване" АД. "Така гарантираме сигурността на системите и защитаваме националния интерес", каза Неделков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Жалки опити да злепоставят професора, който отказа подкуп и им разбута мафиотските схеми.
5
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Това са политиците ни, да изгоним вашите фирми, че да сложим нашите....Прав е Алеко "...дайте ми само Солунската митница..."
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека отказа подкуп от 100к на месец, те пак в схеми го слагат. Истинските схемаджии са в служебното правителство и в тия дето спечелиха изборите.
3
3
 
8
 
! Отговори
АА преди 1 година
До Анонимен 1 Че то професорчето е от ДБ, къде ти че привиждат гербаджии!
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1: Те само герберски да бяха...
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните герберастки схеми за крадене