Първан Симеонов: Ще започнат призиви за ревизиране на парламентарния модел

Играта на партиите е кой да излезе най-малко виновен, смята политологът
20 окт 2022 14:42, Елка Василева
38
Първан Симеонов: Ще започнат призиви за ревизиране на парламентарния модел
Снимка: архив, БГНЕС

"Тъжното е, че много хора ще се разочароват от парламентаризма в тази ситуация." Това коментира пред БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Той анализира блокиралия избор на председател на парламента.

Още по темата
"Това има две страни. Много хора приемат случващото се за нещо страховито, а то не е. Парламентът е сблъсък на идеи. В България от поне две години живеем в доста рязък сблъсък на идеи. Не трябва неминуемо да приемаме случващото се в парламента за нещо драматично. Първият проблем е хиперболизирането на драматичността. Вторият проблем е политическа недостатъчност. Хората не държат много-много да гласуват, а партиите не държат много-много да упражняват властта, а директно започват да се готвят за следващото състезание помежду си, оставяйки на президента да я упражнява", каза Симеонов.

Разочарованието от партиите лесно може да прерасне в разочарование от парламентаризма въобще, предупреди той.  

Ще започнат призиви за ревизиране на парламентарния модел въобще, как трябва да сменим системата, как системата е импотентна, как правилата са грешни, прогнозира Симеонов . Това по думите му е "още по-сигурен път надолу".

Важните проблеми са икономически, а не процедурни, категоричен е политологът.

"Всяка процедурна заблуда премахва значението на най-важния разговор – как да произвеждаме повече, как да няма толкова социални неравенства и как да не изчезваме като нация", каза политологът.

Според Симеонов "играта на партиите е кой да излезе най-малко виновен". Политологът обяви, че вижда "зачатъци на евентуална бъдеща ос между ГЕРБ и ДБ".

"Отдавна Христо Иванов дава мигач към диалогичност с ГЕРБ, но това събужда винаги подозрения у ПП. Между ПП и ДБ има известна мнителност", каза Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Долу преди 1 година
Браво на авторите на прозвището на законодателния орган на република Бг (от френски ез.) parler-говоря / mentir- лъжа = parle-ment (заповедна форма на глаголите) значи говори-лъжи. Затова ви припомням, б о ку ци: смърт на партиите, които се надлъгват за различни чужди интереси и корупционни схеми. Свобода на народа и всекиму своето! Сменяйте формата на законодателната власт защото държавата изчезна.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма проблем с парламентарния модел. Всичко върви по конституция.
20
4
 
6
 
! Отговори
Меркуцио преди 1 година
ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е ПОЛЕЗНА ЗА БЕДНИЯ, ОБИКНОВЕН ЧОВЕК.......
19
0
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Не знам къде циркът е по-голям - у нас или в UK. Много съм нещастен, че Лизито подаде оставка. Така се забавлявах с нея!
18
0
 
2
 
! Отговори
Я преди 1 година
ЗАКРИВАЙ
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДБ Герб и Пеевски са скачени съдове
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха и да има референдум е губвне на време. Накрая ще е невалиден както всучки досега.Каквото ще става ще е пак отвън.Всичко се решава в Украйна.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тря си чегаренье просто, с камънье пред определени политически централи и чегаренье
14
6
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
още от юмрука на радев стана ясно че той играе за смяна на системата и в момента помага за подготовка на общественото мнение. След няколко провалени парламента е много по-лесно да се отвори приказка за смяна на системата. И ето ИТН вече говорят за референдум по темата. Нещата са ясни, мислете добре!
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българино, знай, че всеки ден, ти , с твоите данъци ПЛАЩАШ ЗА ТОЗИ ЦИРК !
12
12
 
6
 
! Отговори
Чест и почитания преди 1 година
Борисов ще остане в историята, като строител на България, а Киро и хАсен, като далавераджии, които са се опитали да фалират държавата.
11
2
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
" В България от поне две години живеем в доста рязък сблъсък на идеи." За това питайте масонската ложа "Слънце" със силов отдел Първо РПУ, гр. Пловдив, милиционери Чакъров и Стефанов и кмет на Община Родопи, Павел Михайлов! Те са главните виновници за днешната ситуация, както и цялата ложа "Слънце" част, от която са именно Радев и Узунов! Нещата са прости, зад тях стоят личности на постове, които не би трябвало да заемат, обаче;))) И се прикриват от прокуратурата!
10
11
 
5
 
! Отговори
Сам паднах преди 1 година
ГЕРБ е поделение на най-голямата европейска партия(ЕНП): и никъде няма да изчезва! Който и цupkaджия да иска да участва в управлението на България ще трябва да отнся почтително с ГЕРБ и лидера й! Желанието за чегъртане на ГЕРБ неименно ще води до изчегъртване на чегъртачите! Капиши!
9
2
 
5
 
! Отговори
Али Баба преди 1 година
Първи ще ревизираме всички цоцалози като този Параван!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нашитв политици един шеф на НС не могат да изберат,ама ще имали сили за ревизиране на парламентания модел.Пълни щуротии.Това дето става е от НЕМОЖЕНЕ.Преходът също се провали от НЕМОЖАЧИ.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижда ми се диктатура на хоризонта, дано греша.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия социолози са много елементарни.Постоянно подхвърлят разни глупости и след това почват да ги обсъждат.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казах ли ви, че целят да спрат да си играят на избори и да наложат режим, при който никой за нищо няма да ви пита. Изяснява ли се картинката вече за овците?
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С червени линии не става! Но това трябва да се разбере от гласоподавателите. Всички тези обещания на партиите, че няма да се коалират за нищо на света с други са пълна глупост. По-добре лоша коалиция отколкото никаква! Докато не се осъзнае това, няма да вървим напред!
3
15
 
7
 
! Отговори
Революция преди 1 година
Време е за Възраждане на България!! Време е за президентска република!