Младите политолози: Всички искат правителство, но никой няма желание

Изглежда партиите се подготвят за избори през следващата пролет
21 окт 2022 16:38, Красимир Ангелов
62
Младите политолози: Всички искат правителство, но никой няма желание
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителство в рамките на 48-ото Народно събрание по-скоро няма да има. Изглежда, че политическите формации се подготвят за избори през следващата пролет.

Това обобщеното мнение на изявени млади политичиски изследователи у нас, синтезирано от "Галъп интернешънъл болкан".

Още по темата
Политологът Теодора Йовчева обобщава настроенията сред парламентарно представените партии така: „искаме да има правителство, но нямаме никакво желание“. Ружа Райчева допълва, че 48-то Народно събрание ще работи трудно, изпълнено „със скандали и процедурни хватки“. а Атанас Радев го определя като „мъртвородено“ още от самото му започване, а „командното дишане е в ръцете на държавния глава“.

Според Дария-Лора Дачева политическата криза се задълбочава с всеки изминал ден, а ерозията на политическото представителство е сполетяла всички формации. Непоемането на отговорност от политическия елит  е опасно, но той „продължава да се движи по сценария на Румен Радев“, допълва още тя. "Непоследователността, деидеологизацията и липсата на ясни позиции сред партиите и техните лидери" са сред основните причини за недоверието на гражданите към политическия процес, пише от своя страна Сергей Петров.

Събитията около избирането на председател на Народното събрание пък сa обрисували картината на „разпадащия се български парламентаризъм“, допълва Ивайло Илиев. Затова Тончо Краевски поставя въпроса дали изобщо ще има парламентарна република. Според него се очертават серия от предсрочни избори, в които трябва да се формират нови политически полюси. Ако не се случи, „парламентарната система няма да може да се разблокира“.   

Юлиана Гальова пише, че партиите не искат да носят отговорност за съставяне правителство. По тази причина, Антон Стоянов вижда единствено разиграване на „спектакъл“ в действията на политическите формации и очакване на по-добри възможности за управление през следващата година. Илия Елияс стига още по-далеч. Според него партиите са се превърнали в своеобразни религиозни култове, които „не водят дискурс в политическото поле, а спорят за квазирелигиозни догми“. Партиите се готвят за кратък парламент, а служебният кабинет – за дълго управление, обобщава Калоян Велчев.

Все пак, някои от младите изследователи отбелязват и реални възможности за съставяне на правителство. Яница Петкова смята, че мнозинство може да се постигне с третия мандат чрез „неутрален компромис“ – кабинет с ясна програма и срок на действие, съставено от експерти и без политически цвят. Подобно правителство ще е нетрайно, но ще се създаде под страха от непредвидими последици, ако страната влезе в изборна спирала, отбелязва Кристиан Стефанов.        

Той посочи, че възможност за формиране на по-стабилно мнозинство ще има, когато разделението „статукво-промяна“ намалее още повече за сметка на разделението „евроатлантизъм – евроскептицизъм“. В тази логика разглежда събитията и Радослав Илиев. Според него по-стабилно правителство ще има след следващи предсрочни избори, защото формиращото се вече усещане за безнадеждност ще позволи компромис на евроатлантическа основа – „между „евроатлантическите правоверници“ (ДБ и ПП) и „евроатлантическите грехоизкупници“ (ГЕРБ и ДПС), а може би и с непоисканата, но самопредлагаща се подкрепа на „историческите евроатлантически греховници” от БСП“.
 
Според младите политически анализатори е възможно този театър да не донесе ползи на всички политически актьори, но за момента това изглежда по-приемливо от това да се сключват договорки, които прекрачват различните червени линии. Партийните централи вероятно също разчитат на успокояване на геополитическите и ценови „ветрове“ през пролетта на 2023 г. и виждат по-добра управленска възможност, когато кризите не дебнат зад всеки ъгъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Управляващ преди 1 година
Много искам да управлявам , ама нямам желание .
50
2
 
1
 
! Отговори
Хуну конспирацията преди 1 година
Атила бил монголоид от всемогъщата робовладелската ТАЙНА масонска империя Хуну заради която Китай построява Великата Китайска стена и след равния резултат на Каталунското поле хуните се завърнали,превзели Рим и си назначили последния вожд на хуните Ромул Авгостул с послание до Константинопол:"След като от Византия нямаше армия на Каталунското поле значи Вие Византийците(най непримиримият ни враг в Европа) ни разгромихме на Каталунското поле"
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов пак преметна младоците и успя да наложи свой човек за председател на НС. Буташе с всички сили. Сега ще видим дали ще ни набута във войната.бог да опази България.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам защо изнудват веждито, Вежди е творец и мъдър човек, но без съответната подготовка за това. Борисов още веднъж демонстрира, че може да мести фигурките си както иска и когато иска. Но защо жертват този възрастен и болен човек, подлагайки го на огромен стрес.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите..., всички искат пари, но да не работят. Парите растат по дърветата и "датабазе" им ги дава като биткойнт без да са засадили и едно дръвче. Който не работи, не трябва да яде.
46
1
 
1
 
! Отговори
Богат Беден преди 1 година
Монголците и Татарите са Османските турци завладели целият Балкански полуостров.............Обаче ТАМЕРЛАН(Тимур) въвежда Нов Етнически Ред кастрирайки турчина откъм МОНГОЛОИДНА раса...............Победата на ТАМЕРЛАН с нечувано унижение над Баязид Илдъръм е в това че изобщо нямало истинска битка!Като видяли истинския монголоид Тимур почти цялата Османска армия на Баязид се присъединила към армията на Тимур защото били монголоиди
45
2
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 49 Богат и Беден... само да допълня - ние Българите отблъсквахме нападенията на ордите на Кулай Хан (Кубилай хан) - внука на Чингис Хан в Мала Азия. Битката беше около Анкара!
44
2
 
5
 
! Отговори
До Вселената преди 1 година
Бог - високо, Цар - далеко, Отечество - разпродадено, Разум - който има бяга, Вяра - чужди богове са тук и там, Надежда - та умира..посшедна и Любов-та....е подтистната от гладът!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Класната Екатерина Михайлова, всъщност днес каза нещо, което не е нелогично. Да се направи поправка в конституцията и вместо служебно правителство да си управлява това в оставка до идването на ново, защото така при избори хората ще имат възможност да видят кой какво и да гласуват, а не всипки да хвърлят отговорността на служебните правителства.
42
1
 
3
 
! Отговори
Богат Беден преди 1 година
Червен Китай унищожи червения СССР................около 1990 вместо да ги подаряват на Германия бездомниците си в дадени арабски държави в Азия се бяха заели самички да си ги избият всичките............ Китайците са бедняци иначе жална им майка на бедняците.......Има такъв геноцид извършен от монголотатарски бездомници,клошари,просяци в богаташки Китай които по команда вадели ятаганите и изтребвали китайците отваряйки крепостните врати за армията на Чингиз Хан
41
2
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Бог е Българин, Цар е Българин, Отечеството е Българско, Разумът е Български, Вярата е Българска, Надеждата е в Българите, Любовта е Българска!
40
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някога БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ХУБАВА ЧИСТА имаше Хубави Добри Чисти хора - сега почти няма. Имаше сладкарници с истински закуски имаше оркестър в ресторанта музика веселие радост.Сега ви превърнаха в роботи подвластни на компютри телефони и фалшиви новини с измислени вируси с цел пари намаление на населението. БОГ Е ЛЮБОВ ! СВЕТЛИНА ЗА БЪЛГАРИЯ И ОСТАВАЩИЯТ НИ ЗЕМЕН ЖИВОТ В ТАЗИ ДЪРЖАВА. АМИН
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вежди Рашидов - голям политик и човек истински добър човек на изкуството честен симпатимен приятен човек може би най готиният политик! Аз искам той да е председате на НС и се радвам от избора му. Държавата я няма а трябва да я има. Държавата трябва да се въздигне от това което и причиниха а скапания й народ от 84 година нагоре поколенията да се осъзнаят да почнат да четата и работят. Тази държава трябва да честа както по Тодор Живков беше и се чистеше имаше закони правила ред и се спазваше ..
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя цирк го плащаме ние .
36
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Рашид си повдигна Веждите, като Гепард бягайки по Българските земи, в полезрението му се мерна галопираща Антилопа носеща Българско знаме. Разсъблече я с ириса на зеницата си... погали вълната на чочарката и..... Взе Българското знаме от Антилопата и продължи да галопира към Тюркистан, където имаше много Пуйки! Пуйка преведено на английски е Тюрки!
35
2
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
България трябва да бъде оправена в 21 век ! Трябва да бъде за добро ! Трябва да има живот за българската нация ! Живот трябва да има и за мен ! За някои хора вероятно е проблем България да се оправи, защото са бъгарофоби, расисти и дрги видове вредни хора ! Истински демни са ! Историята на България няма значение, има значение това , че трябва да се оправи и да стане чудесно място за живеене на бг нацията ! България води антибългарска политика заради хора които всъщност са българофоби !
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всичко най-позитивно е,че ПП гледаха като посрани,толкова са некадърни,че е плачевно вече,те не са и българи,да си ходят в САЩ и Канада,тук не ни трябват,няма 2 софийски квартала и машините да ни налагат да ги търпим тези дрогирани бездарници,крайни комунисти,по-леви от Корнела
33
0
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Аз не харесвам ГЕРБ, но нека погледнем реално - Този парламент заседаваше 2 дни и в които след 6 избора неуспя да избере Председател...логично бе на 3-тия ден все пак да се избере някаква фигура. Както каза един депутат без Председател могат само да си стоят в Парламента и да си вземат заплати. Не че фигурата на Рашидов е най-добрата, но да ходят на работа да им плащат заплати два дни и нищо да не са свършили - Извинявайте ама тия пари вие ги давате от вашите данъци!
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЕЖДИЧКАТА ЗАЕДНО С КОНТАКТЬОРИТЕ РОСЕН ПЛЕВНЯТА И МОНКАТА ПАСИ!!!СМЯХ В ЗАЛАТА!