Костадинов: Българският лев е сред най-стабилните валути в света

Той заяви, че е отправил покана към проф. Стив Ханке по темата
24 окт 2022 12:16, Петя Славова
514
Костадинов: Българският лев е сред най-стабилните валути в света
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за повече разговори по темата  за влизането на страната ни в Еврозоната. Това стана по време на брифинг на партията пред Българска Народна банка.

Костадинов поиска България да запази своя лев и своята валута, която е по думите му, една от най-стабилните в света. Това потвърдил и Димитър Радев от ръководството на БНБ.

Лидетър на "Възраждане" обясни, че има отправена покана към проф. Стив Ханке, с когото на кръгла маса да се обсъди темата. "Ще поканим представители на БНБ и абсолютно всички заинтересовани, неполитически, граждани и парламентарно представените партии, обеща той.

"За съжаление липсва публичен дебат по въпроса. Всичко се предпоставя като нещо, което е взето като решение и въобще не подлежи на коментар. Искахме да се запознаем с анализа за ползите и вредите от влизането ни в Еврозоната. Доколкото разбрахме този анализ е готов, но кога ще бъде обявен пред обществото все още не е ясно", уточни още Костадинов и изтъкна довод, че не отговаряме на инфлационните критерии.

"Най-доброто решение, което да се защити е да се спрат всякакви действия в посока влизане на България в Еврозоната, която също има своите сериозни проблеми и притеснения", заяви той.

"Датата 1 януари 2024 г. трябва да се забрави, не е осъществима.", допълни депутатът и заяви, че еврото не е панацея.

Министерството на финансите, по думите му, отделило 10 млн. лева в бюджета си за да рекламира еврото. Според него така се дава само едната гледна точка.

Той заяви, че България и Румъния не са имали референдум, което не е нормално спрямо европейската практика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
428
1
 
3
 
! Отговори
Буци преди 1 година
На практика от както сме приети в ERMII валутен борд няма. Курсът на на Еврото го фиксираха и България пое ангажимент да води политики за запазване на курса плюс/минус 15% за следващите две години. Борд на практика няма! Какъв борд ви гони?
427
2
 
5
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Коцето за много неща е прав, но е хубаво да обере малко лексиката. Щото с подобни изказвания ще изгуби хората, които го харесват.
426
2
 
8
 
! Отговори
д преди 1 година
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХ. Тоя трябва да го приберат в някоя лудница. Добре, че е валутният борд, че досега да бяхме изчезнали от картата.
425
2
 
10
 
! Отговори
Луд ли си преди 1 година
Бгблев отдавна е вързан за марката после за еврото не съществува сам, кокошките ли заблуждаваш изродддчеее
424
2
 
9
 
! Отговори
Лева е вързан към Ев преди 1 година
Лева е вързан към еврото и за това е стабилен. Ама mъnomo Коце кой да му обясни
423
6
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Дори авторите на плана ран ът бяха казали,че е по добре да караме на лев..
422
6
 
2
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО!
421
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не беше валутния борд, с тези корумпирани правителства които имаме, долара и еврото щяха да са на цени 50 лева най малко досега. Какъв стабилен лев без валутен борд.
420
3
 
14
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 година
Този човек ми действа чудесно на перисталтиката. Видя го и веднага ми се ...Смятам че партията му има хемороидална структура.
419
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя иска да ви направи милионери всичките ако някой претендира че има акъл не трябва да му обръща внимание на простотиите за съжаление има много некачествен материал.
418
10
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Левът беше "вързан" към марката, впоследствие еврото когато имаше валутен борд. Тогава ЕЦБ и МВФ се бяха ангажирали да пазят фиксирания курс, ако България изпълнява финансовата дисциплина. Валутен борд няма от повече от 15 години. В момента само БНБ има ангажимент към "вързаността", с мижавите си 7 млрд. резерв. Не е рекъл някой спекулант, не го е съборил лева за няколко часа.
417
6
 
10
 
! Отговори
Ведрата Таня преди 1 година
На Иван Костов паметник трябва да се построи, че ни стабилизира лева като въведе валутният борд и вече повече от 20 години живеем в предсказуемост и благоденствие.
416
11
 
9
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Има ли още наивници, които да вярват, че Жан Виденововата зима е негово дело. Целият сценарий дойде отвън, от тези, които сега наричате наши партньори. Ама трябва мозък, не става само с ядене, за да прозреш истината!
415
8
 
8
 
! Отговори
Bai Asen преди 1 година
Изчетох повечето коментари и стигнах до извода, че повечето хора са мал.умни. Значи левът е вързан към немската марка, не къ еврото, което го прави наистина една от най-сигурните валути, което всъщност казва и Костадинов! Първо четете, преди да напишете някоя глупост!
414
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да, защото е вързан към еврото. Шамандура.
413
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха :) нямало да има валутен борд като минем на евро. Що за тъпотия!! Сега с коя валута е вързан левът, а? Ми няма да има - кво ще вържеш, евро с евро ли?
412
3
 
4
 
! Отговори
До451 преди 1 година
еврото, което си е стабилна валута - знам че на "умните възрожденци" им трудно да възприемат,че нашия Лев е просто хартийка (на мен също не ми харесва)и това е реалност. Ние произвеждаме почти нищо ,зависими сме от заемите от чуждите банки(на 451 му са тъмна Индия причинно-следствените връзки ),ама на всичко отгоре Коце реши ,че трябва да бъдат изгонени работодатели. Да го обясня на 451 от "Възраждане" - с горни кавички белким разбере за ко му хортувам.
411
3
 
6
 
! Отговори
Христо преди 1 година
този ми ти "демократ" трие коментарите в Ютюб, които не съвпадат с пропагандата му. Поредния човешки ***.
410
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обясня на някои незнаещи!Ако минем на евро,няма да има валутен борд!Който разбира,ще разбере за какво говоря,за другите няма смисъл да обяснявам!
409
2
 
1
 
! Отговори
До444 преди 1 година
значително си опростен.