Шефът на БНБ: Решението за Еврозоната е политическо и цената му е висока

Въпросът бил дали България да остане в периферията
94
Шефът на БНБ: Решението за Еврозоната е политическо и цената му е висока
Снимка: БГНЕС

Политическото решение за Еврозоната ще има своята цена и тя няма да е малка, заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев при изслушването си в парламента относно готовността на България за членство в Еврозоната. Той призова депутатите да се фокусират върху това как да разрешат политическата криза. По думите му със служебно правителство "тази работа с Еврозоната няма как да стане".

Още по темата

Истинският дебат днес е "за" или "против" еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност с този проект, каза Димитър Радев в началото на изказването си по повод дневния ред на парламента. Той посочи, че в точката за изслушване на ръководството на БНБ този въпрос се съдържа зад експертно поставените въпроси, т.е. имплицитно. По думите му в следващата точка - за проекторешение във връзка с приемането на еврото, този въпрос е поставен директно, но въпросът и в двата случая е един и същ.

Въпросът за Еврозоната е преди всичко друго политически, а не експертен и отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание, заяви управителят на БНБ, цитиран от БТА.

Всъщност въпросът е дали България да остане неопределено дълго време в бъдещето, закотвена в дълбоката периферия на Европа с присъщата на тази периферия бедност, корупция, институционална немощ и външни зависимости, или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени чрез ускоряване на сериозно вече забавения процес на присъединяване към Еврозоната, коментира Димитър Радев, като отбеляза, че изразява личното си мнение.

Той посочи, че това е третата дискусия на тема анализ на ефектите от присъединяване към Еврозоната в парламентарен формат, в която участва в последните шест месеца.

Преди това Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България", която е инициатор на изслушването, постави въпроси към управителя на БНБ, сред които вярно ли е, че за да отговорим на изискванията за влизане в Еврозоната, трябва да свалим рязко инфлацията на 6-7%, дефицитът да влезе в рамките на 3 %, това може ли да стане с много рязко намаляване на разходите за заплати, социални плащания и това би ли довело до рецесия на икономиката. Нинова попита и за доклада, който трябваше да бъде изготвен за плюсовете и минусите от влизането в Еврозоната.

Целта на това изслушване е да кажем на хората истината, не да идеологизираме, не да политизираме, коментира лидерът на БСП. По думите ѝ в момента не можем да влезем в Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
10
 
! Отговори
Не на еврото преди 1 година
Влизането в еврозоната не трябва да се случи и не трябва да е политическо решение, защото т.н. български политици са се доказали като некомпетентни и продажници на българските интереси! С влизането в еврозоната, не само че обикновеният българин ще стане по- беден, но и ще станем още по- зависими и не суверенни!
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи път шефът на БНБ каза, че ЕЦБ ще ни вземе валутните резерви и ще ни даде същите пари да си ги сменим за левовете. Голямо признание.
66
7
 
1
 
! Отговори
123456 преди 1 година
Не слушайте госпожа Лъжа,имам усещане ,че е пред нервна криза
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И народа така смята.Влизането ни в Еврозоната ще е на много висока цена.
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно трябва да намалим разходите за заплати и социални,значи в ЕС взимат явно ниски заплати и обезщетения.Никой никога не казва,че трябва да сме на техните заплати за да приемем тяхната валута,що така,значи да взимаме пет пъти по-ниски заплати и да влезем в еврозоната като слуги и лакеи,да обслужваме заслужилите европейци
63
6
 
5
 
! Отговори
Ние от Възраждане преди 1 година
няма да позволим увеличаване цената на тока за бита!
62
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес Ви питаме: Одобрявате ли въвеждането на либеризирани цени на електрическата енергия за битовите абонати от 1 януари 2023 година и минималната работна заплата да бъде замразена до края на 2025 година? /// ДА + /// НЕ - ///
61
3
 
11
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Обикновените хора нямат пари! Имат само крадците...
60
1
 
1
 
! Отговори
ТЕОРИЯ НА ПРЪДНЯТА преди 1 година
Трябва да намерим хамилтонов, който описва сили, зависими от скоростта, като тези в (3.1). Енергията(3.2), изразено по отношение на R и V, не включва магнитното поле, докато H (P, R) (което също е предполага се, че е енергията) трябва да включва b, тъй като това се появява в уравнението на движението. Изглежда вероятно, Следователно, магнитното поле трябва да влезе чрез зависимостта на p от v. Ние пишем ХАЙДЕ ДЕЕЕЕЕЕ!...
59
7
 
4
 
! Отговори
На много преди 1 година
много им се иска да останем в рубли зоната!
58
6
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Който иска евро пътят към *** Брюксел винаги е отворен! Паричната единица на България е ЛЕВ и друга не съществува!
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен E нерде София, нерде Цюрих. Айде да сме малко реалисти.
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко зависи от нас ! Аз искам лева да остане щвейцария като не евро зоната да не са ... Проблема е във нас ето например мъри стойлов искаше преди години от наско курдов 30% от заплатата ако иска да остане в астана
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние и сега сме в еврозоната, само дето неофициално. Просто на банкнотите има други картинки. Чехите им е добре без евро, словаците им е добре със евро, ние сме както винаги колебливи и губещи. Подчертавам - губещи.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народните представители нямат цялата информация, за да гласуват информирано.
53
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще влезем на курс 3 лева за едно евро да оберат парите на хората
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В еврозоната се влиза , обаче не може да се излезе
51
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
но знайте:..-С надуването на БАЛОНА "еврозона" ще се получи същото,което се случва с всеки балон=..-Той накрая ЩЕ СЕ СПУКА.../това е тъжната житейска истина,не е измислено от мен !/..Въпроса е:..-Заслужава ли си да надуваме нещо,което е обречено на изчезване?..-Е,РЕФЕРЕНДУМА да реши !..Не си ли направихме нужните изводи от БАЛОНА ,наречен "социалистическа система" и "Бъдещия вечен комунизъм" ?.."ПАНТА РЕИ"!!!..Но нацията ни ТРЯБВА да просъществува!
50
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 млрд. евр = 40 млрд леваще седнат на една масабоци, доги, плефню, пасии др.ще играят карти и ще делятна боко ще се напълни гардеробаче сейфа нема да му стигнеа на народа 2 евро хлябатова е еврозоната
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво да каже шефа на БНБ, нали като влезем в еврозоната ще стане един чиновник, който няма да може да прикрива схемите на 3,14 Банката и Бате Борисов.