Шефът на БНБ: Решението за Еврозоната е политическо и цената му е висока

Въпросът бил дали България да остане в периферията
94
Шефът на БНБ: Решението за Еврозоната е политическо и цената му е висока
Снимка: БГНЕС

Политическото решение за Еврозоната ще има своята цена и тя няма да е малка, заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев при изслушването си в парламента относно готовността на България за членство в Еврозоната. Той призова депутатите да се фокусират върху това как да разрешат политическата криза. По думите му със служебно правителство "тази работа с Еврозоната няма как да стане".

Още по темата

Истинският дебат днес е "за" или "против" еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност с този проект, каза Димитър Радев в началото на изказването си по повод дневния ред на парламента. Той посочи, че в точката за изслушване на ръководството на БНБ този въпрос се съдържа зад експертно поставените въпроси, т.е. имплицитно. По думите му в следващата точка - за проекторешение във връзка с приемането на еврото, този въпрос е поставен директно, но въпросът и в двата случая е един и същ.

Въпросът за Еврозоната е преди всичко друго политически, а не експертен и отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание, заяви управителят на БНБ, цитиран от БТА.

Всъщност въпросът е дали България да остане неопределено дълго време в бъдещето, закотвена в дълбоката периферия на Европа с присъщата на тази периферия бедност, корупция, институционална немощ и външни зависимости, или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени чрез ускоряване на сериозно вече забавения процес на присъединяване към Еврозоната, коментира Димитър Радев, като отбеляза, че изразява личното си мнение.

Той посочи, че това е третата дискусия на тема анализ на ефектите от присъединяване към Еврозоната в парламентарен формат, в която участва в последните шест месеца.

Преди това Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България", която е инициатор на изслушването, постави въпроси към управителя на БНБ, сред които вярно ли е, че за да отговорим на изискванията за влизане в Еврозоната, трябва да свалим рязко инфлацията на 6-7%, дефицитът да влезе в рамките на 3 %, това може ли да стане с много рязко намаляване на разходите за заплати, социални плащания и това би ли довело до рецесия на икономиката. Нинова попита и за доклада, който трябваше да бъде изготвен за плюсовете и минусите от влизането в Еврозоната.

Целта на това изслушване е да кажем на хората истината, не да идеологизираме, не да политизираме, коментира лидерът на БСП. По думите ѝ в момента не можем да влезем в Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
8
 
7
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
Пак излязоха тролищата на амбразурата, да казват колко е лошо еврото и еврозоната (директен намек, колко е хубава другата мракоббесна система). Не ви ли е срам да работите срещу държавата, бре? 8млн човека страдат, заради някакви които са взели няколко копейки или 4хил.лв
47
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евро Не Благодаря !
46
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
На България й трябва владетел, който да измисля велики, интересни, красиви, полезни и чудесни проекти ! Само така България и бг нацията ще се оправим !
45
1
 
11
 
! Отговори
хе хе преди 1 година
Обещават ли ви да превърнат мечтите ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността ви в мечта.
44
2
 
6
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
С малко повече късмет, високата инфлация и необходимостта от нов дълг(което води до по-голям дефицит) ще ни отдалечи от еврозоната с години. Освен ако европейците не решат да пренебрегнат собствените си правила (няма да е за пръв път) и не ни набутат в еврозоната въпреки, че не покриваме критериите за конвергенция.
43
4
 
19
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да се напъваш да се качиш на потъващ кораб ... не го разбирам. Моля се само един ден да има нов народен съд за всичките ни предатели. И да не успеят голяма част от тях да избягат, когато кораба потъне и трябва да носят отговорност пред народа.
42
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мога да потвърдя, бях студент в Герамния когато се смени марката с евро, рязко падна стандарта и яко поскъпна всичко. Което беше марка стана едно евро
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 30 евро кашкавала после защо партизаните са обирали мандрите? ами и вие като сте гладни ще станетете партизани!
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако го приемат, заминаваме към Русия, тука ще има човекоядство, дъртите кучета искат да прееват бъдещето на младите, после на опразнената територия се връщаме
39
3
 
9
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Народа ли ще плаща вашите политически подмазвания на Запад?Изгонете го тоя нехранимайко от банката!
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум!
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не ми трябва нито шенген нито евро нито ес ес още повече пък нато. това че са ни вкарали в някаква група с тях, по никакъв начин не ни е подобрило живота. Преди ЕС си имах бизнес и печелех добре след ЕС се появиха една камара кризи приключих с бизнеса заради големите картели олигарси или както искате им казвайте на некорумпираните западналиевропейци, с разрешени от закона (или по-скоро написани за тях) тарикатлъци принуждават малките да стоят в бедност и мизерия.
36
3
 
8
 
! Отговори
акуд преди 1 година
защо и плашат с еврозоната???? АМИ ЗАЩОТО НАШИТЕ ЧОРБАДЖИ ЩЕ БЪДАТ ПРОВЕРЯВАНИ ОТ ЕС и селските им тарикатлъци за ограбване на гражданите , ПРИКЛЮЧВА!!!!
35
5
 
2
 
! Отговори
байчо преди 1 година
заплата 500евро. ток и вода 100 евро, кашкавал 25 евро и так. нат
34
0
 
1
 
! Отговори
ТЕОРИЯ НА ПРЪДНЯТА преди 1 година
Трябва да намерим хамилтонов, който описва сили, зависими от скоростта, като тези в (3.1). Енергията(3.2), изразено по отношение на R и V, не включва магнитното поле, докато H (P, R) (което също е предполага се, че е енергията) трябва да включва b, тъй като това се появява в уравнението на движението. Изглежда вероятно, Следователно, магнитното поле трябва да влезе чрез зависимостта на p от v. Ние пишем ХАЙДЕ ДЕЕЕЕЕЕ!...
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще позволяваме да си играят с живота ни както си искат, питам?! Докога ще мълчим като риби?!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Колинс И още искаме развитие на българското селско стопанство и промишлеността , субсидиите за стопанството и условията от ЕС, да бъдат еднакви за всички държави от ЕС, а не различни и да не ни развалят отношенията с Русия и ни нареждат откъде да си купуваме газта и с кой да търгуваме, ще търгуваме с когото си искаме, както ни е най-удобно и най-евтино, най-изгодно!
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КолинсКак да не знаем какво искаме?Искаме да няма наркотици, престъпност и българските граждани да са защитени, сигурни, да има правов ред, искаме по-високи заплати за работниците, а минималната заплата да бъде като в Германия, искаме да не замърсяват и увреждат природата,да не крадат държавни средства само за един вагон хора, докато останалите са зле, да има безплатно образование и пансиони за обучение,възпитание, искаме да не ни спират руската газ и развалят отношенията,търговията с Русия
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно, колега! Ползата от еврото е за богаташите, които плащат на политиците да напират за въвеждането му.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на политическите решения обикновено е висока и това не е проблема. Проблема е че цената обикновено се плаща от работещите бедни, според профсъюзите, за което са си прави.