Кой стои зад “Mакедонския културен клуб” в Благоевград?

МВнР: Очевидно е чии интереси обслужва този преднамерен план
28 окт 2022 13:16, Елка Василева
91
Кой стои зад “Mакедонския културен клуб” в Благоевград?
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството няма практика да коментира действия, осъществявани от български граждани на българска територия, които имат строго частен характер. Това заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи (МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството днес по повод постъпили запитвания на граждани относно предстоящо откриване на “Mакедонски културен клуб” на името на Никола Вапцаров в Благоевград през уикенда.

Още по темата
По този повод вчера кметът на Община Благоевград Илко Стоянов съобщи, че в Oбщина Благоевград няма заявено намерение по действащото законодателство, в което да се иска изграждане на нова или преотреждане на вече съществуваща сграда с предназначение „Mакедонски културен клуб“. Също така той информира, че нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с „Mакедонски културен клуб“, а в Общината е постъпила единствено покана, отправена към кмета за посещение на частно събитие, на което той няма да присъства.

Костадин Коджабашев обясни, че става въпрос за физическо лице, което се представя в медиите като несъществуваща обществена организация, което е наело помещение от друго частно лице и заявява, че в това помещение ще бъде създаден частен клуб с името на български поет.

По думите на зам.-министъра от интерес на ведомството е единствено как едно подобно събитие се насърчава, поощрява и подкрепя от двете основни опозиционни партии в Скопие. Не е тайна, че тези две партии изповядват антиевропейски убеждения, водят политика срещу европейската интеграция на Република Северна Македония (РСМ), заяви Коджабашев.

Той каза, че техните действия трябва да се разглеждат и в по-широк контекст на интересите на трети страни, насочени срещу Европейския съюз (ЕС) и неговото разширяване. Очевиден е опитът с посещението на тези две партии в Благоевград и техни действия изкуствено да се провокира напрежение. Очевидно става въпрос за отвличане на обществено внимание от справедливата борба на българите в Република Северна Македония за граждански права. Очевидно е чии интереси обслужва този преднамерен план, коментира заместник-министър Коджабашев.

Желязко Радуков, експерт към МВнР, заяви, че за българската държава никога не е било тайна кой стои зад финансирането на подобни мероприятия на наша територия. През последните 24 часа това всеки може да го види и в интернет благодарение на средствата за масова информация в Република Северна Македония, в случая става въпрос за Бил Николов и една ръководена от него емигрантска организация с хибриден характер, регистрирана в Торонто, заяви Радуков, цитиран от БТА.

По думите му характерното за Бил Николов и неговата организация е, че те споделят, вярват и застъпват крайни антизападни тези. Бил Николов нееднократно и публично е призовавал РСМ незабавно да спре преговорите за членство в ЕС, незабавно да напусне НАТО и на практика да преустанови своите отношения със съседните държави, каза Радуков.

Той отбеляза, че предвид всички тези факти, „бихме си позволили да зададем един реторичен въпрос към гражданите: "Не мислите ли, че ви използват? И не мислите ли, че за пореден път се опитват да използват общата ни чувствителност по общата ни история, за да настроят брат срещу брата, срещу интересите на собствените си държави?“

Заместник-министър Коджабашев добави, че всяка непремерена реакция по този повод би била в разрез с политиката и интересите на България и не би могла да се представи като представителна за българските институции или за широката общественост. Той призова обществеността да подходи със спокойствие.

Коджабашев коментира и темата за присъединяването на България към Шенгенското пространство, като отбеляза, че работата и диалогът на всички нива продължават, за да бъде постигнато решение за пълноправното ни членство до месец декември. Той припомни, че преди два дни в Брюксел беше представен Докладът от доброволната мисия за установяване на фактите относно прилагането на правото на Шенген в България и Румъния. Заключенията от доклада еднозначно посочват липсата на проблеми по отношение на прилагането на най-новите разработки на правото на Шенген, и подчертава, че България и Румъния, продължават да отговарят на условията , необходими за пълното прилагане на правото на Шенген, коментира Коджабашев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОзицията на държавата ни е позиция на щрауса. И това за нещо което се случва в границите на самата ни държава. Смятай до къде сме я докарали
69
1
 
4
 
! Отговори
Котилото преди 1 година
В тоя регион, освен, че се избива по пътищата с какво още друго може да се занимава - далавери, хайдотлук, убийства, грабеж, плячкосване. Вълненията на чаламби, обслужващи политически Клондайк. Да се чуди човек защо занимавате цялата нация с лумпенизирани тълпи.Лентяйството и безгрижието ражда порока.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам надписа Ветъра в главата на Петъра от агитката на Етър в.т. пак хулиганства
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никола Вапцаров не е македонец нито е северномакедонец а е българин. Да предложат друго име, например Христиан Мицкоски.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонски е защото е на хора от Пиринска Македония,а не на хора от Северна Македония.
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо отдидохте всички на откриването на наци-фашисткия културен ценър в Македония-Битоля?Защо тогава нишо не казахте,а бяхте всички политически лидъри,включително и вицепрезидента Мис Пиги.Беше и Кандчето и ГЕРБ-овете,ВМРО.Само от ДПС нямаше хора.Защо не коментирахте кой и защо открива,провокативен център в Македония?А сега го правите.Името на Този център не е провокативен.А е име на човек обединител и обичаш всички хора,без значение на етнос.Име на велик поет.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатанистите искат да ни докарат война от където е възможно да съкратят населението."Да се унищожи семката на комунистите".Това даже като коментар го четох.Не са нормални!Трябва да внимаваме и да не се подвеждаме на провокации!
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Костадин Коджабашев обясни, че става въпрос за физическо лице, което се представя в медиите като несъществуваща обществена организация"Много е съмнително всичко!От чужда държава и се цели конфликт!Какъв интерес имат от Канада да нагнетявят още напрежение между България и Македония?Тъкмо всичко се беше успокоило...
62
1
 
2
 
! Отговори
Колю Багериста преди 1 година
Сами му придаваме тежест, като се вдига излишен шум. Да откриват каквото си искат, дори и "Васил Левски" да се казва. Някой ще се наиграе и после ще окапе.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОКУПИРАТ НИ, КАКТО НАШИТЕ СА ОКУПИРАЛИ МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ ВСВ. САМО ЧЕ БЕЗ ЖЕРТВИ.
60
0
 
1
 
! Отговори
Юсуф помака преди 1 година
От ДПС- то ви пробват нервите...просто не се подавайте!
59
9
 
1
 
! Отговори
Gancho преди 1 година
Viva Македониа!
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клуба е севрномакедонски, а не македонски.
57
6
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Не ми е приятно да го призная, но власитте в РСМ са ярък пример за държавници които отстояват държавния си интерес без грам притеснение пред всяка откачалка от Брюксел. Предидни категорично отрязаха Фон дер Лайен като директно и заявиха, че промяната на конституцията и вписването на българите като държавнотворчески народ не е в плановате на македонците.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименнякой би казал малко,но от сърце!нека който си го е финансирал този обект да си го посещава...аз като македонец си нося кръста и без такива безсмислени и евтини клубове.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименаха...почнахме да се ровим в миналото...ти знаеш ли,че всъщност граждани на република турция търсят имоти на свои предци от преди първата световна война в пиринска македония и предявяват претенци към земи и имоти...нещата са много по-сложни отколкото си мислим.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименабе да ти кажа клубът "ванче михайлов"въобще не са селски тарикати...като се има предвид в каква скъпа и помпозна сграда се намира...с този клуб в благоевград някой иска да мине евтино като наеме помещение за има-няма 100 евро на месец и то в уличка,където почти никой не минава и затова има нулев интерес към помещенията там.не само македонската,но и българската държава показаха за пореден път нищетата,с която се отнасят към македонците...не благодаря!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 54 - Внимавай, защото това се прави с реципрочни договори и може да излезе че на прадядо ми договорите за земите в битолско от преди войните още са валидни ;)
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой стои ? ... стоят селски тарикати, в очакване на кьоравото ... също като другите селски тарикати с българския клуб в македония.
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българският клуб "борис трети"се намира на централна оживена улица в охрид,да не говорим за клубът "ванче михайлов",който е в една от най-скъпите и модерни сгради с огромна зала на пъпа на битола...македонският клуб "никола вапцаров" в благоевград е в затънтена уличка,по която почти никой не минава в помещение приличащо на магазин за перилни препарати...за мен като македонец е обидно.все едно,че се крия от някого и все едно ,че съм в нелегалност.