Наследството на ПП било тежко, чакали ни сериозни дефицити

Чобанов: Има риск работещите бедни да стават все повече
34
Наследството на ПП било тежко, чакали ни сериозни дефицити
Снимка: Dnes.bg, архив

Ако продължим бюджет 2022 през следващата година, това ще ни донесе над 11 милиарда лв. дефицит и над 15 милиарда дълг. Тежко е наследството на кабинета на "Продължаваме промяната" и компания. Оттам нататък трябва да се подхожда отговорно как може да се овладее подобна ситуация. Това не може да бъде направено от служебен кабинет и вариантът, който избра служебния кабинет ни насочва точно натам, коментира пред БНР доцент Петър Чобанов - депутат от ДПС и председател на бюджетната комисия в 48-то Народно събрание.

"Това, което виждаме в данните за октомври за изпълнението на бюджета е показателно за цялата следваща година - октомври имаме над 1 милиард дефицит само за месеца. Това ни чака и следващата година средно месечно, както виждаме, ако продължим действията на сегашния бюджет. Оттук нататък всякакви спекулации, че тези оценки не са достатъчно коректни, отпадат, тъй като октомври е месецът който ни показва какво ни очаква", коментира той.

"Ако все пак до март няма редовно правителство, в разпоредбите е предвидено да продължават социалните плащания, както и възможност да се вземе нов дълг, както и „някои буфери“, които допускат известна гъвкавост, ако се наложат плащания извънредни теми, както и актуализация на пенсиите от средата на годината“, допълни Чобанов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". Минималната работна заплата няма да расте и това увеличава риска повече хора да влязат в графата „работещи бедни“, коментира той.

"Това е допълнителен аргумент в посока да се увеличи общественият натиск бързо да се създаде редовен кабинет, който има своя политика по доходите и ще помисли не само за минималната заплата, а и за останалите доходи", каза Чобанов.

"Не призовавам към протести, възможностите за натиск са и други и включват най-вече това хората да са сигурни, че политиците ще седнем и ще преговаряме, а няма да се оправдаваме с едни сини и червени линии, а ще поемем своята отговорност в тази трудна ситуация да бъде съставен редовен кабинет. Протестите в момента няма да доведат до това. Протестира се, когато дадено правителство не си върши работата", поясни той.

"Наследството на „Промяната“ е твърде тежко и ни чакат много големи дефицити. Въпросът е как по-ефективно да бъдат изразходвани тези средства, без да се пренебрегват социалните нужди на хората. Трябва да видим как да се харчат по-ефективно тези средства, а това става само тогава, когато се участва реално във властта, когато имаме достъп до цялата налична информация. В мента я нямаме. Дотогава можем да гадаем по редица теми. Имаме много информация, но тя може да се окаже недостатъчна, тъй като нямаме механизма, с който да се вземат решения", посочи той.

"Винаги, когато ДПС е участвало във властта е доказало, че е намирало решения. Това са периоди, които се характеризират с висок икономически растеж, с намаляване на дълговете", заяви Чобанов.

"Предстои да разглеждаме данъчните закони. Към момента в тях не е предвидено увеличаване на данъците. Възможно е, но няма как в момента да се пипат данъци в тази трудна ситуация на практика".

ДПС все още очаква покана за разговори на с президента на „Дондуков“ 2, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: бюджетПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Дядо преди 1 година
Ама не сме ли богати? Нали казваха че Киро и тоя дебеличкия са ни направили богати? Като сме богати защо дефицити? Да не са ни излъгали Тея мушмороци.
27
0
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Няма такова нещо Асенчо харчи по 9 милиарда за нищо всяка седмица тегли кредити та вече и не ни дават при по благоприятни условия 1 милиард за Хемус потъна инфраструктура две години нула комисионери на газ инфлация невиждана задължиха ни да гласуваме само с мадуровките Рашков С 22 имота милиони в сметките си забогатял от държавна заплата се изживява като най най най инфлация огромна ето подмяната в действие
26
7
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
*** от ГЕРБ ни върнаха под Турско и сега още се разолащат на свойте протежета с пачки под юргана,в шкафчета и под пясъка на магистралите....
25
4
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
Абе поне дават на хората,а не да казват дефицит за вас ,,юрош на маслините за нас''!!!
24
0
 
0
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Защо някой слагат проблема от болната глава на здравата или така е най добре като имаме предвид изказванията се
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A Наследството от ГЕРБ още не може да бъде изичлено, колко много ни загробuxa!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неблагодарници! ПП-то рай направи за 7 месеца, пенсионерите се чудят де да харчат големите пенсии, майките си пият щастливи кафето, щот дечицата на безплатни градини, туй мостове над Дунав, тунели под Шипка........абе СичкУ УпраЕно! Е, кредити теглили, *** нали рекоха, че Щатите само от тях живеят, що не и ниЙ? Некви там 9 милиарда изчезнали, абе на фона на благополучието кой ще ти се занимава с тях?
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дефицитът за тази година се очертава 4.1%, миналата и по миналата години бюджетите на ГЕРБ и ДПС бяха също на към 4% дефицит. Внушението за по слабите приходи може и да се тълкува като по лоша събираемост от служебнците. Криза може и да има, но още не е факт. Важното е да се плаши населението..тия от Харвард са гола вода, ама наше мутри и ченгета са световната икономическа мисъл!
20
10
 
10
 
! Отговори
Мда преди 1 година
А нима не е за вярно? Кики, Асен и компания направиха ли нещо смислено или теглиха по 500 млн. всеки понеделник? За едни 9 млрд. питам ...
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво наследство? Кражбите не са наследство!
18
6
 
10
 
! Отговори
гражданин преди 1 година
Защо ли не ти вярвам? Ясно е,че за ГЕРБ,ДПС,БВ,Възраждане - ПП са виновни само след 7месеца управление?! Това ходи обяснявай на простите но не и на интелигентните и образовани българи!!!!
17
1
 
4
 
! Отговори
Тони Монтана преди 1 година
Отделно мигрантския натиск от Африка се засилва, Сърбия има проблеми с Косово, Шотландия и Сев. Ирландия пак започват да се ослушват за независимост, Китай гледа да лапне Тайван, Каталунците и те са на стенд бай.
16
0
 
6
 
! Отговори
Тони Монтана преди 1 година
Гледайте сега какво става в Бразилия. Ако Болсонаро каже , че не признава изборите, нещата може да отидат на гражданска война. Това ще изпрати цените на стоките до небето.
15
7
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Така е. Тежко е да слушаш ЕС и НАТО и изпълняваш нарежданията им. Но пък 95% у нас гласуваха за това и ПП слушаха волята на про'с'тия народ.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че нещо, но цяла Европа е в колапс. За разлика от нас те имат потенциал да издържат за малко. А ние ще го отнесем на дедовия. Пак извадихме късата клечка. И без правителство, че отговорни няма да има, но ще въоръжим Украйна със съветски оръжия. В момента някой въоръжава Укрите със съветски оръжия от 60-тте. Дали не сме ние?
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде,прегръщайте се с гербавите и управлявайте.Нали сте си дружки в кражбите.
12
2
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
30те години в САЩ вече са строяли небостъргачи и на строителите се е плащало доста а нашия соцаджия промит мозък се подмокря как тука червените скакалци са ползвали овцете за роби да строят пътиша без да им се плаща
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За такива неверни неща дето си съчинява тоя чичак не е ли редно да има проверка , арест, дело ? Нещо ? Гешев пак ли ближеш задния край на някой вместо да работиш ?
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чобанов,депесарю,България е една от страните в ЕС с най-малка задлъжнялост.Ама нали ПП ви бръкнаха в здравето с разкритията за далаверите,затова сега солидарно с ГЕРБ ги плюете,та пяна ви излиза на устата.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как бе това е промяната на радеф и неговите пионки. Държавата цъфти