Военният министър: Предложението ни за Украйна ще е крайно консервативно

Димитър Стоянов след решението на НС за даване на оръжие
3 ное 2022 16:15, Елка Василева
179
Военният министър: Предложението ни за Украйна ще е крайно консервативно
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на отбраната в съответствие на решението на парламента ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод приетото от парламента решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване.

Още по темата
Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал, обясни Стоянов.

На въпрос какво въоръжение може страната ни да предостави на Украйна министърът каза, че в конкретика може да се влезе, след като бъде направен съответният анализ.

На уточняващо питане за даване на системи за противовъздушна охрана министърът отговори следното: "Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент".

За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи, подчерта Стоянов.

Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО, коментира също военният министър.

Ние имаме излишна техника, която е обявена за продан, каза Стоянов и даде пример с вертолет Ми-24, като уточни обаче, че такъв не е бил поискан от украинската страна.

Досега нормативната база, която съществува, е ясна и категорична – освобождаването от техника става чрез разпродажба на търгове, поясни също Стоянов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И докога ще се дава оръжие на Украйна, не говоря само за нас, а по принцип? Още години напред или какво?! Само не казвайте докато Украйна победи Русия, защото това няма как да стане. Тая Украйна се оказа някаква каца без дъно!!!
16
4
 
3
 
! Отговори
do 2 преди 1 година
много скоро ще го разбереш
15
9
 
7
 
! Отговори
Коколо от Бенджамини преди 1 година
Юристите в Министерство на отбраната явно са завършили във Варненски свободен. Парламента решава да се предостави. Той противопоставя аргумент за закон приет от същото НС, че трябва търг. Ами правете търг, да се яви Украйна и да наддава ли предлагате ? Какви Вашингтонски договори какви пет лева. Шапкарите юристи да се вземат в ръце и лично на гръб да занесат оръжието на Зеленски. И 100 тояги на голо за това, че трябва да им чета напъните и стенанията.
14
5
 
18
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 1 година
Пратете им 3 гаубици от онея , парадните за 3ти март ,и да се приключва с това евроатлантическо солидарство
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си припомним малко история - Афганистан - ФАЩ избяга и си изостави "съюзниците", Ирак - ФАЩ избяга и си изостави "съюзниците", Виетнам - ФАЩ избяга и си изостави "съюзниците".
12
9
 
28
 
! Отговори
irkd преди 1 година
Един здраво мислещ за България човек се изказва днес! Адмирации! А продажните на сащ коплета от ГЕРП, ПП, ДПС и ДБ не се интересуват от българския национален интерес, а само от това, за което им плаща америка за България, сиреч мумията от сащ и сорсоидната мафия!
11
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ние сме парламентарна република." - парламент избран с 35% активност не е редно да говори от името на народа. Та ние сори нямаме правителство. Тези продажници, събрани от кол и въже, в парламента въобще не ги знам за какви точно са се помислили.
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще им пращаме ковчези?
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо вади списъка, който ви е подготвен вече от Вашингтон. това не е държава, това е прсото една територия управлявана от васали.
8
3
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
ми да ти кажа може и така да е да има мобилизация ама нашите мишоци продажните медии да си мълчат...все пак руското разузнаване надали спи...
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
политическия вариант на 'аз съм само за малко'
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете кой и какво държи на каишка, та вършите предателствата едно след друго?
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им пратим консерви, за да сме консервативни? Имаше едни с русенско варено, в казармата ми бяха любими.
4
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По руския пропаганден държавен канал казват, че България е въвела частична мобилизация...:))) Смешно е от техна страна, смешно е и от страна на урките постоянно да ни замесват в техните си конфликти :)))
3
11
 
34
 
! Отговори
Предават ни преди 1 година
Не бе, що, давайте всичко! Пък нато ще ни прати чужда армия да ни пази! Може турска! Че са най-близо!
2
33
 
16
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 1 година
Абе бай Буй слугинаж на Путята, ние сме парламентарна република. Какво сепениш? Кръгом марш слушай и изпълнявай. Ти нямаш думата, никой не ти я и дал. И кой беше ти, че не помня името ти?
1
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пролетните избори ще са крайно консервативни!