Застрашена ли е националната ни сигурност, ако дадем оръжие на Украйна?

Двама бивши военни министри: Можем да дадем, важното е да го компенсиране
217

Депутатите обсъждам днес дали страната ни да изпрати въоръжение на Украйна.

"Такова решение, положително или отрицателно, трябваше да се вземе отдавна, след дебат, а ние се разделяме на русофили и русофоби. Твърди се, че ние, като подпомагаме Украйна с оръжие, продължаваме войната. Т.е. някой отдавна е решил, че Русия ще спечели - не бих могъл да споделя тази теза", коментира бившият военен министър Николай Свинаров в студиото на "България сутрин".

Той определи поставянето на въпроса с предоставяне на оръжие като закъсняло, защото страната ни по-трудно би могла да се възползва от придобиване на ново въоръжение.

Още по темата
"Тежко е за решаване на въпроса сега, когато има кръгови сделки с поне 5 държави и са поизчерпани възможностите за заместващо въоръжение. Ако ние получим такова, това няма как да стане в кратък период от време, ние не можем да чакаме края на войната и тогава да решим какво правим", подчерта Свинаров.

Бившият военен министър не вижда пряк риск за страната ни, ако предоставим въоръжение на Украйна.

По думите на друг бивш военен министър - Ангел Найденов, в момента България е сред най-големите непреки износители на оръжие за Украйна, за повече от 2 млрд. евро годишно.

"Даваме си сметка, че това оръжие през трети страни достига до Украйна. Сега въпросът е дали България да бъде пряк износител и да предостави въоръжение налично в Българската армия или в складовете. Ние разполагаме със съветски образци, които скоро няма да имаме възможност да поддържаме. България разполага с Програма за развитите на отбранителните способности. В нея има проекти за придобиване на нови образци на военна техника. Което означава да снемем старата военна техника", коментира Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Той обаче изрази своята резервираност относно възможността за предоставяне на тежко въоръжение за Украйна.

"Не само, че трябва да бъде направен списък с въоръжението, но и оценка в каква степен се намаляват отбранителните ни способности, дали се увеличава дефицитът, който и без това съществува. Не е за пренебрегване и технологичната пропаст между българската армия и съюзниците ни. Можем да дадем въоръжение, въпросът е по какъв начин ще го компенсираме и можем ли да си позволим, ако не получим нищо, да стартираме процедурите по закупуване на нова техника", посочи Найденов.

Николай Свинаров подчерта, че на първо място трябва да бъде поставен въпросът за националната сигурност на България.

"От началото на войната до днес, разбира се че изнасяме въоръжение, но това са търговски сделки, които са платени. Въпросът сега е дали безплатно ще го предоставим. Ако нашите партньори от Алианса ни дадат в замяна или при добри цени, това би бил оптималният вариант", каза още Свинаров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
3
 
! Отговори
До 175 Аз преди 1 година
Кои НИЕ ? Печелят определени личности - приватизатори а народа нищо неполучава
162
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън сатанистите,които искат война да ни докарат!Господ ще ви накаже!Има фронт.Заминавайте си там.Не въвличайте държавата ни в чужда война!Неутралитет!Неутралутетът не означава взимане на страна,а си означава,че не взимаш никоя страна.И не ми обяснявайте как неутралитета бил проруски.Такова нещо няма!Швейцария проруска ли е?!
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, че да! Нямаме читави политици, уви!
160
7
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Колкото повече оръжие продадем, толкова по-добре за държавата. Защо да не печелим и ние?!?
159
1
 
2
 
! Отговори
Простатата алармира преди 1 година
Нека мобилизацията започне сега.
158
0
 
3
 
! Отговори
Прави ви чест преди 1 година
Г-н Свинаров, правите чест на името си.
157
9
 
3
 
! Отговори
! преди 1 година
Националната сигурност е застрашена, тъй като има война и сме продънени от корупция и руски шпиони. Даването на оръжие не застрашава нищо, само ползи ще има. Плюс ние сме обявени за неприятелска държава от Русия. Да не говорим за обидите на техния посланик.
156
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 168 Нито е злоба нито е завист и не сме русофоби. Русия е в Украйна а не обратното. Не мисля че има човек който да мрази руснаците като нация но има кръгове в Русия които са готови на всичко само и само за да си запазят статуквото и позицийте. Аз лично много искам да пътувам до Русия. Тая държава да има няколко партий в парламента им, повече свобода на медийте и братушките да усетят малко демокрация. А не някакъв тотален театър и задкулисие някой да дърпа някакви конци
155
2
 
3
 
! Отговори
Хой преди 1 година
Активирани са всички от възраждане!
154
4
 
6
 
! Отговори
До 168 преди 1 година
До Анонимен168 И после по принцип, когато НАТО почне война с Русия ще трябва да воюваме срещу руснаците. Да ти имам логиката русофобска и фашистка. Защо не си изливате злобата и фобията, като отивате на фронта, ами се правите на тарикати и хитреци да ми говорите за принципни позиции. Ами то и принципна позиция е да не се намесваме, там където нито ни засяга, нито имаме някакъв интерес.
153
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
въпроса с въоръжаването на Украйна, от България е повече принципен, ясно да се заявим - със съюзниците си ли сме, или сме руски троянски кон в съюза, дали сме с терористите или със свободния бял свят, на всички им е ясно с какво разполагаме
152
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобииииии,даже и да дадем оръжие на Украйна,с това тя няма да стане по-силна и с нищо няма да промени хода на СВО на Русия.Вие също няма да изпитате удовлетоворение освен още по-голяма злоба и омраза към Русия.Когато почнат и тук да пукат бомбите,няма как да излъжите народа, колко лоша е Русия и как сте били много прави да въоръжавате фашистите за да могат те да победят руснаците,а народа знае,че който сее ветрове ще жъне бури или който сее смърт ще жъне смърт.От вас само злобата ще остане!
151
2
 
6
 
! Отговори
Те това е преди 1 година
5 HIMARS-a, 10 Байрактара, 16 Ф-16, 100 Леопарда, 50САУ , 2 IRIS-a и това е.. а..и всички генерали в пенсия...
150
11
 
11
 
! Отговори
хм.. преди 1 година
След тази война се видя какви са възможностите на старото натовско въоръжение и какви на руското. Старото натовско превъзхожда прехваленото руско оръжие, а най-новите разработки са се оказали анимация. Всички зелени чорапи начело с Резидента Гумен Радев да слязат от розовото пони и да се примирят , че животът им е минал в измислени илюзии за руската непобедимост и велики оръжия...Да се уволняват всички генерали и пълен рестарт на въоръжените сили с млади офицери с натовско оръжие !
149
2
 
11
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
Да дава... :)? В този живот няма нищо безплатно уви. Сделка с Нато на принципа даваш-получаваш. Нали от това имат полза както Нато така и БГ армия, която всъщност е и част от алианса, а трябва и да се превъоръжа че с този руски инвентар за никъде, а и кой ще го поддържа:)?
148
0
 
2
 
! Отговори
До 162 преди 1 година
Искаха април, сега, като имат хаймарс, насамс и други, с300, може само за примамка да са! Колко годишни са, и как са подържани....
147
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"..оръжие е само за скраб!......" - -------------------- Нашето оръжие не е скраП, укрите искат зенитните комплекси Ц-300, които служат за въздушна защита на АЕЦ Козлодуй и София.
146
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двама дебели, тлъсти и охранени продажника не могат да бъдат никакви експерти. Замяната на тежкото въоражение ще струва на тези пари около 40 Милиарда Евро (на сегашното ниво на цените) нови заеми и ще бъде в армията след 20 години. Колко "стари" самолета, танка, гаубици и оръдия дариха Турция и Гърция на Украйна?
145
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Застрашена е националната ни глупост ако не дадем. Седиш ли на 2 стола обикновено падаш и от свата.
144
2
 
0
 
! Отговори
Нашето преди 1 година
оръжие е само за скраб! Ако дадем, ще се ползва, като,, мюре"за руските ракети!