Желязков: В момента сме в условия на президентска република

Да има редовно правителство не е просто самоцел
Обновена: 6 ное 2022 13:08 | 6 ное 2022 11:45, Камелия Цветанова
33
Желязков: В момента сме в условия на президентска република
Снимка: НС

Преди вторник всички коментари за това какъв ще е резултатът от срещата между ГЕРБ и ПП ще са силно пресилени. Това заяви зам-.председателят на НС от ГЕРБ Росен Желязков пред БНТ.

Добре е, че се стигна до момент, в който да си говорим нормално и конкретно - по теми, които вълнуват обществото, добави той.

"Този парламент започна трудно - там се бяхме окопали в първия ден с избора на председател. След това сякаш всичко се отпуши, парламентът започна да работи много интензивно. Да има редовно правителство не е просто самоцел, залогът е това дали ще има парламент“, каза той.

Според Желязков служебното правителство се справя добре, но ако няма редовно, президентът ще разпусне парламента.

"ПП идват на тези разговори с ясно сложени на масата 16 точки. По голяма част от тях имаме пълно съвпадение. Въпросът е как тази система от 16 виждания ще се хармонизира с понижаването на бюджетния дефицит, но това също предстои на разговора", коментира Желязков.

Според него отиването на предсрочни избори догодина ще ни изправи пред същото положение, в което сме и в момента, но и на фона на предстоящия местен вот. По думите му нова предизборна кампания ще е посветена на лозунга "кой е виновен".

"Разговорът ще мине през това какво ще се подкрепи и това ще е темата, която във вторник може би ще даде лицето на следващите разговори, защото досега слушахме какво няма да се подкрепя. Топката е в полето и на президента, и на парламентарните групи", посочи той.

По думите му в момента сме в режим на президентска република и правителство, което не може да бъде свалено от парламента и това илюстрира разочарованието на хората.

"Конституционните модели се променят през 3-4 десетилетия, така че някой ще каже, че е дошло време нашата Конституция да бъде променена и по тези въпроси не трябва да се крием", отбеляза Желязков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Руска република(задунавская)!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това събрание е обречено, нямат дори един читав председател. Слушам изказвания и въртележката от стола не се сдържа да прекъсва за глупости.
17
2
 
4
 
! Отговори
Djo преди 1 година
Проблема тук, е че президентът е вашият, а не нашият! Ако беше нашият условията на президентска република нямаше да са проблем.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бой се другарю Желязков, сега като върнат пак хартиената бюлетина,ще имаш възможност на другите избори да напечаташ няколко стотин хиляди бюлетини повече за Боко и работата ще се оправи.. Както в доброто старо време, когато ги внасяхте и изнасяхте в чували...
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костинбродския аферист много често започна да ни облъчва с присъствието си.Явно на медиите им омръзна от Деса поетеса,Тома Биков и къдравата Сю и решиха да разнообразят пейзажа.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма президентска република в България според сегашната конституция. Този се опитва да прехвърли вината от болната глава на здравата. В момента сме в парламентарна криза.
13
5
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
цар Радев московски фон Решетников отдавна мечтае да царува над блгария като колегата у пу т лер
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-СДС освирепяха. Преди Б.Б. се опитваше да е в мир и разбирателство с всички, сега играят по нервите на всички. В предния парламент бяха единствено губивремци, досадни отвсякъде, е най-милото, което може да ги определи. С новите реалности се вижда, че са неадекватни, нямат желание да видят 3 крачки напред, единствено угднярстват на този който виждат за силния отвън.
11
3
 
11
 
! Отговори
От зайчарника преди 1 година
Вярвайте ми. Ще сменя шкафчето с гардероб.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и днес уоравлява президента... И май още дълго неговите министри ще управляват България. Тия в парламента скоро няма да съставят правителство.
9
0
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Каква президентска репубилак, за да обявят такава република, трябва да променят конституцията. До тогава сме парламентарна и ще има избори след избори.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойковистко управление пак не е хубаво. При нас в провинцията си е феодализъм отвсякъде. Което води до затлачване на държавата. Най-вредното от сегашните години е, че на никого не е изгодно да създава кадърни кадри. А всички се надяват да ги има, да излязат ей-така от нищото. Което не става с наливане на пари.Колкото е да платиш на човек, който не е изграждан като специалист, мато знаещ и развиващ се, а само като нагаждач без да носи каквато и да е лична отговорност, няма да тръгне в никоя сфера
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентска република е изхода от задънената улица в която е България. Или избори доживот? И в крайна сметка пак президента съставя правителството...
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че нещо ама президента какво ви е виновен, че сте тапири и не можете да направите едно правителство
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано станем президенска република.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво са тези 240 пиявици в парламента?! От 2 години за 3 лв. работа не са свършили!! Само лапат държавна пара, а президентът им върши работат и суставя кабинети.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум!
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да се промени от корен политическата система в България!! Време е за Президентска система! Видя се че парламентарната вече неработи!!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните 2 години Президента и наначени от него правителства са управлявали по-дълго от редовен кабинет. Практически от 2 години сме президентска република. Факт!