ПП внесоха проект за ниски цени на горивата за гражданите

Няколко решения
7 ное 2022 18:29, Росен Стойчев
44
ПП внесоха проект за ниски цени на горивата за гражданите
Снимка: БГНЕС

„Продължаваме промяната“ внесе в Народно събрание проект на решение за прилагане на дерогацията за внос на руски суров петрол, с която да бъдат намалени цените на горивата на българския пазар.

Още по темата

Договорената от кабинета „Петков“ дерогация беше едно от големите постижения на последното редовно правителство в борбата с растящите цени на енергийните ресурси. Тя защити техническата обезпеченост на най-голямата рафинерия на Балканския полуостров и й даде срок от две години, за да се подготви за пълното спиране на внос на руски петрол. От 5 декември дерогацията ще даде възможност и за намаляване на цените на горивата за българските граждани, се казва в ново съобщение.

За да може тази мярка да бъде приложена и усетена от българските потребители, е нужно Министерският съвет да разработи и изпълни план с конкретни мерки за нейното прилагане. От „Продължаваме промяната“ внесохме решение, с което предлагаме следните четири мерки:

1. Да се въведе режим за проследяване на горивата и нефтопродуктите, произведени на територията на Република България от руски суров нефт. Той гарантира изпълнение на дерогацията, предоставена на Република България чрез Регламент (ЕС) 2022/879 на Съвета от 3 юни 2022 година, с цел произведените от руски суров нефт горива и нефтопродукти да се продават само на българския пазар.

2. Считано от 5 декември 2022 г., МС да разреши изпълнението до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г., или на допълнителни договори, свързани с купуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, с произход от Русия или изнасяни от Русия, единствено в полза на дружества с регистрация или стопанска дейност в България, които внасят в страната такива стоки с цел преработка и/или продажба от свое име и за своя сметка.

3. С цел намаляване на високите цени на горивата в България, МС да предприеме действия за незабавно въвеждане на мерките от Глава III на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, с оглед облагане с допълнителен данък на свръхпечалбите както за 2022 г., така и за 2023 г. от дейностите в отраслите на суровия нефт и нефтопреработването в България.

4.Данъчните приходи, генерирани от облагане на свръхпечалбите от дейността в сектора, следва да бъдат използвани за мерки за финансова подкрепа на физическите лица - крайни потребители на горива.
В мотивите на проекта се посочва, че „с оглед осигуряване на пълни постъпления от данъка върху печалбите от дейността по преработка и продажба на горива от суров петрол, дерогацията следва да се предостави само на дружества, които са регистрирани в България или имат място на стопанска дейност в страната“.

Изпълнението на предложените от „Продължаваме промяната“ мерки ще доведе до значителни приходи, които могат да бъдат използвани за по-голяма компенсация за потребителите на горива у нас. Решението е възможно благодарение на договорената дерогация за внос на руски петрол от кабинета „Петков“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: горивагражданирешение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задачата на този парламент е изпълнена, а именно връщането на хартиените бюлетина, която ще даде мнозинство на следващите избори на греб и дпс!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че още има отстъпка от 0.25ст. и е само за физ. лица!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз още чакам дядо Бойко да намали цените на горивата с 1лв. и на тока.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проект за високи цени на обикновените хора
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Популистки мерки от некадърни лгбт-та. Знае ви цялата страна, предатели!
33
1
 
17
 
! Отговори
Михаааал преди 1 година
Туй нящо от къде го изкопираха. По тяхното време защо не го направиха. Мошенници.
32
0
 
16
 
! Отговори
Бля бля бля, преди 1 година
Проект ,как да нълним гушите на посредниците на Газпром и Лукойл! Е, ...и своите!
31
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 година
Чакам с нетърпение как ще гласуват Възраждане.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвра...телни човечета са тези двамата!
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези лъжливи *** едва ли знаят пред чии портрети са се снимали!!!! Срам!
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гавра пред портретите на Каравелов,Вазов,Ботев!
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни мало..умница и лъжци. Всъщност Лукойл е предприятие работещо на ишлеме т.е не продава горива в Бг и няма значение каква е цената на нефта!
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кириле,ЛЪЖЕЦО нагъл,защо ни докарахте тези космически високи цени,защо това предложение не го приложихте докато управлявахте????? Лично ВАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО НИ НАПРАВИ ОТ БЕДНИ ПО-БЕДНИ ,ОГРАБИХТЕ ВСИЧКО ЗА НУЛА ВРЕМЕ!!!!КАК НЕ ВИ Е СРАМ!? СЕГА СЕ СЕТИЛ ПРОСТО КИРО,ЧЕ НАРОДА ИЗНЕМОГВА!!! НАГЛОСТ,НАГЛОСТ,ЛЪЖИ И АЛЧНОСТ ДО БЕЗКРАЙ-ТОВА СА ПОДЛИТЕ ПРОДАЖНИЦИ НАЧЕЛО С НЕДОРАЗУМЕНИЯТА НА ПРИРОДАТА-КИРИЛ И АСЕН!!!!!!!!!!!!!!!
25
3
 
14
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 година
от както Борисов каза че горивото е с лев на горе и ше го махне , тия решиха да се правят на вносители на предложението . е що не го направихте до като бяхте на власт бе аматьориии ?
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кокорчо кога ще има отстъпки за колите с товарна регистрация и моторите??
23
0
 
17
 
! Отговори
аз преди 1 година
Тея дето са се снимали пред портретите на Каравелов и Вазов - доста нагличко. Рядко можеш да видиш народен предател да се снима пред личности символи на държавата. Та Кире и ти г-н Кокорчо, кат са издигнахте в очите на бабите и дядовците с увеличението на пенсийките им като взехте милиари на заем за да им ги раздавате, ша дойдете ли да обясните на децата ми, защо трябва да останат тук и да ви ги плащат - пенсионеролюбимци мамини такива.
22
0
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
ПП ПАК лъжат.
21
1
 
23
 
! Отговори
тези са българския преди 1 година
кошмар и като визия , и като управление
20
3
 
15
 
! Отговори
Пфу преди 1 година
Горива ли ще ядем - лишиха ни от евтиният руски газ и цените литнаха бьлгарина изнемогва а тия се надпреварват да коленичат с бацун
19
2
 
20
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Що бе Кирчо и Кокорчо, изтеглете още едни бързо 10 милиарда заем, и напрайте горивата през следващите 5 години по 20 стотинки литъра. После ясно - вие у канада, а тука внуците и правнуците на всеки имал лудоста да остане в тая държава, ще връща и живей в мизерия.