Асен Василев: Всеки се опитва да направи интрига, времето е такова

Росен Плевнелиев нямал принос за срещата между ПП и ГЕРБ
6 ное 2022 19:53, Нели Христова
68
Асен Василев: Всеки се опитва да направи интрига, времето е такова
Снимка: БГНЕС

Твърдо не на всяка коалиция с ГЕРБ. Тази позиция защити пред Лора Крумова по Нова тв съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Освен това той е много скептичен, че ще има редовно правителство.

Василев определи като научна фантастика шансът третият мандат за съставяне на правителство да отиде в ДБ. Бил почти нулев предвид отношението на Румен Радев към тях. Все пак, ако попадне при тях, ще видят какво ще предложи ДБ. Василев обаче отвхърли опцията ДБ, ПП и ГЕРБ да се обединят, тъй като "Промяната" и бившите управляващи имат фундаментално разделение и смятат, че харченето на средства трябва да се промени, защото сега е непрозрачно и клиентелистко. Ако продължим така да разпределяме средства, това е безумие, настоя бившият вицепремиер.

А ако е имало вероятност ДБ да формира мнозинство, нямало Вежди Рашидов да е председател на НС, а коалицията е щяла да намери начин да излъчи кой да е подкрепен от всички сили.

ПП тепърва обмислят кого да изпратят на срещата с ГЕРБ. Василев подчерта, че никога не са отказвали да разговарят, ако е открито и публично, но само по своите 16 приоритета. "Ние сме отказвали срещи за подкрепа на правителство с разни контактни групи, срещи за 16-те политики не сме отказвали", настоя той. Срещата е договорена от Десислава Атанасова от ГЕРБ и Андрей Гюров от ПП, а Василев отрече президентът Росен Плевнелиев да има някакъв принос за това.

"Всеки се опитва да направи интрига. Времето е такова. ГЕРБ нямат мнозинство, ако имаха Росен Желязков ще да е шеф на НС, да има правителство. И като няма мнозинство, опитват да замъглят тази обстановка, за да го прикрият", смята Василев.

На въпрос за разделението в парламентарната група по различни гласувания Василев неочквано призна: "нямаме дисциплина". Но веднага уточни, че това означава - всеки има право да изразява личното си мнение. "Ние нямаме дистанционно на депутатите с копче тук - задължително "да", тук против. Политическата култура е обсъждане на базата, на което се прави вътрешно гласуване, но от там нататък всеки депутат си следва клетвата - да защити българския интерес по най-добрия начин", обясни Василев.

Според него няма разцепление в ППи нямало санкции за лично мнение. Ако имало - Александър Дунчев нямало да остане водач на листа, тъй като имали разногласия още преди изборите.

"Монолитното партийно поведение е изключително нездравословно, защото означава, че малка група хора или лидер се налага на всички останали и ги използва за ръчички", смята бившият вицепремиер. Той и Кирил Петков например гласували различно за купуването на самолети, защото имали различни виждания кога да се плати за вторите осем ф-16 - Василев искал сигурност, че при забавяне на първата доставка, няма да платим прекалено бързо вторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ако бяхте се научили да крадете и да не ви хванат,никой нямаше да прави интриги!!! Сега обещайте на ГЕРБ,поне 10 мил.и гледай колко ще ви подкрепят!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
@Ванка без танкаТо в момента изборите са си това до голяма степен. Народа гласува за който го кефи, без нзачение колко краде, даже някои се кефят на тези, че били големи тарикати...
45
0
 
3
 
! Отговори
Ванка без танка преди 1 година
До ванка с танка: Ти хората по физиономиите ли ги определяш какви са? Ако това беше критерий, по който да си избираме управляващи, нямаше да правим избори, а нещо като конкурс или кастинг.
44
1
 
2
 
! Отговори
ванка с танка преди 1 година
Времето е според хората!Когато хората не струват,те се оправдават с времето!Вашите бащи от ДС взеха властта с помоща на руските танкове,и си въобразиха,че са много умни!Е,оказа се,че не е така!Като ви гледам крадливите некадърни физиономии,и ми домъчнява за България!Язък за хубавата страна!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Какви ли са тези,които защитават Асен и Кирил? Странно....
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Браво Асене &#10 Много умен...'честен"....но много лъжлив и крадлив...........опитен изнудвач!!!!!!!!! Това е Асен.
40
1
 
2
 
! Отговори
Асенка Василева преди 1 година
Много хора се опитват да правят интриги от брака с мъжа ми, но на запад това е законно!
39
1
 
6
 
! Отговори
крум преди 1 година
Накрая ПП ще бъдат изчегъртани!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Времената са си същите , внимавайте само да не пренатегнете резбата и да отприщите язовира на народната любов , че историята познава много такива моменти !
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Времето няма нищо общо , че сте ИНФАНТИЛНИ , ПРОСТИ , БЕЗУМНО АЛЧНИ и ПРОДАЖНИ , а и се радвай че не са други времена , че .........?!
36
2
 
10
 
! Отговори
Предполагам че преди 1 година
Под "всеки" разбира на първо място себе си и Киро !
35
12
 
3
 
! Отговори
Браво Асене &#10 преди 1 година
Чест и почитания на Асен Василев, политик номер 1 на България - умен, уравновесен, добре образован, опитен и културен, политик от класа от европейски тип! Обичам Асен Василев!❤️
34
4
 
5
 
! Отговори
Г557дт преди 1 година
А Мата Хари къде е? Жива ли е? Има ли още снимки с кюлчета и пачки?
33
4
 
9
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
В средите на женствените мъже интригата е здравословен спорт.
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един обратен клоун заряза от спецов, жалък като зарязания от парапета Кирчо
31
3
 
12
 
! Отговори
Асен е ИНТРИГАНТ.. преди 1 година
Асен не е ФИНАНСИСТ...
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше активен, нямаше да е толкова дебел.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той се прави на ястреб, но май е от пасивните.
28
6
 
12
 
! Отговори
Продължавайте П преди 1 година
Мачкайте чаршафите Кире и Асене! С вас сме