Донев увери: Правим всичко възможно цените за ток, газ и парно да бъдат поносими

Мислим за размера на минималната работна заплата, посочи премиерът
29 ное 2022 21:35, Красимир Ангелов
43
Донев увери: Правим всичко възможно цените за ток, газ и парно да бъдат поносими
Снимка: БГНЕС

Правителството прави всичко възможно цените за електроенергия, газ и парно да бъдат поносими, заяви премиерът Гълъб Донев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Народното събрание, ако иска да постъпва коректно към българските избиратели, не трябва да предлага такива мерки и политики, зад които не стои редовно правителство", отбеляза още служебният премиер. Той коментира решението на депутатите на първо четене да се удължи действието на бюджета за 2022 г.

"Мислим за размера на минималната работна заплата, предприели сме определени действия. Мислим и за това по какъв начин да запазим покупателната способност на българските граждани. Инфлацията за октомври месец намаля исторически с 1,1% от предходен месец", посочи премиерът.

"Гражданите могат да са спокойни, че всички цени за електроенергия, газ и парно са под контрола на съответния регулатор и правителството прави всичко възможно тези цени да бъдат поносими за българския бизнес и за българските граждани", подчерта Гълъб Донев.

Още по темата
Той изрази предположение, че и цените на някои хранителни стоки ще започнат да спадат.

"Служебното правителство подкрепи Централната избирателна комисия (ЦИК) в България да се проведат едни честни избори и това го декларираха както вътрешните наблюдатели, така и международните. Те казаха, че нямат никакви забележки към провеждането на изборите с машини. Решението на парламента за промяна в Изборния кодекс и въвеждане на смесено гласуване не бих казал, че може по някакъв начин да даде тласък на избирателната активност", коментира той за дебата около промените в Изборния кодекс. Кодът на мишините се държи от ЦИК, заяви Гълъб Донев за съмненията за манипулиране на резултатите от изборите.

"Гарантирам, че това не може да бъде направено и не е правено вмешателство в изборите от 2 октомври", посочи той.

Гълъб Донев заяви още, че служебното правителство е овладяло мигрантския натиск за по-малко от месец. „Служебното правителство, вътрешният министър, "Гранична полиция" се справят успешно с това. България беше подложена на засилен мигрантски натиск, такъв, какъвто не е отчитан никога – 2015 г. беше най-големият натиск, когато за година имахме 90 000 незаконно опитващи се да преминат границата мигранти, а до 1 ноември тази година бяха 140 000 мигранти“, обясни премиерът.

"Трагедия е, че има жертви от страна на служителите на полицията, но това, което прави политическото и професионалното ръководство на МВР, е да направи реорганизация на охраната на границата по начин, който да гарантира недопускането на мигранти на територията на България", добави служебният премиер.

Донев отново увери, че България отдавна е изпълнила всички технически изисквания на шенгенското законодателство, за да бъде член на свободната Шенгенска зона.

Ако България не продължи до края на 2024 г. схемата, която позволява на "Лукойл" да изнася преработени нефтопродукти, рафинерията трябва да затвори, предупреди Донев. До края на седмицата се очаква отговорът на Европейската комисия. Ако рафинерията затвори, ще бъдат засегнати 10 000-12 000 души.

Това, което служебното правителство направи вследствие на преговорите с "Лукойл" за миналата година компанията е внесла 3,5 млн. лв. данъци в бюджета. За тази година се очаква да бъдат внесени 100 млн. лв., а за следващата година се очаква да са 600-700 млн. лв., обясни премиерът. Той отбеляза и, че "Лукойл" премества икономическия си център на дейност от Швейцария и Нидерлания в България - нещо, което не се е случвало никога и нито едно правителство не е успяло да договори това. Служебното правителство обаче го договори, уточни Донев.

Премиерът каза още, че правителството ще намери средства да се разплати с изрядните пътностроителните фирми след решението на Конституционния съд. Ще се справим и с този проблем, каза Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Fena преди 1 година
Комунизмът си отивал.... Да, ама не! Цените на газ, ток и парно имат различна себестойност, другарю Донев! С прости думи - различна цена се дава на входа, за да се получи 1 киловат енергия. Ако изравните изхода и кажете, че този киловат струва едно и също - незаивисмо дали е от ток, газ или парно, значи ПЛЮETE на пазарните отношения. От парното киловата струва 100 лева, а от ток - 20 лева. Как ще ги изравните?
27
0
 
1
 
! Отговори
бургазлия преди 1 година
Лукойл може и да не бъде затваряна, ако работи с петрол от други държави. Възможно е, но не им изнася на братушките. Съвсем отделен е въпросът, защо години наред не внасяха данъци и си правиха каквото поискат. Сега щели вече да внаят.. Всяка една данъчна администрация по света, ще им наложи глоби със задна дата. Изключам банановите държави като нашата.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво означава поносими? Махнете картелите и ще паднат на половина. Горивата са на 3лв при положение, че петрола се срина на Брент е 84 долара, Уралския който ние ползваме е 58 долара. Преди като от 92 стигна 140 долара качихте цената на 3лв от 1.86лв. Сега при 58 долара е 2.90лв. АЙДЕ ОБЯСНЕТЕ КЪДЕ Е СЕГА РЕГУЛАТОРА? Газта същата история. Беше 350 евро/мегават, сега е 130 евро/мегават. Цените паднаха с 60% преди МЕСЕЦИ, а крайния потребител яде дедовия! КЕВР и мин. на енергетиката спят ли?
25
1
 
5
 
! Отговори
митко преди 1 година
Задържането на минималната заплата е престъпление срещу работещите- бедни българи.А те са хиляди.Когато Гълъб Донев ги види под прозорците си ще запее друга песен.
24
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И като мислите за минималната работна заплата - какво измислихте? Май да я намалите ще е по-добре. Така и вие ще сте доволни и т. н." бизнес". Колкото до хората - да се спасяват, не са нужни.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи поносими, бе гъзи? Аз лично си плащам. Но проблемс, ама така не става. Приключвайте със санкциите срещу Русия и мирясвайте.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне да спрат износа на дърва, че да спре изсичането на горите.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лори ква е тая трошка за 50 хилки, как да те покани човек на среща и ти да се явиш с тоя таралясник, сигурно и прическата ти е евтина за 200-300 кинта, лорче знаеш и 4 чужди езика, ами вземи научи и 2-3 наши.
20
2
 
9
 
! Отговори
морски преди 1 година
Я кажи ми облаче ле бяло,бай Гълъб де си го видяло?!Приказки големи да говори,като Боко той да се кокори...
19
1
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
А на Лори ще й кажа: Лорче, колата не прави човека! За какво ти е толкова скъпа кола, като се замислиш? В България шофьорите карат като башибозук. Не дайси боже някой джигит като Семерджиев да те удари - и скъпата ти кола ще стане тотал щета. И ще си щастлива, че си жива, ако от удара оживееш.
18
0
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Щирлиц, милиардите са гласувани от парламента. Аз също съм много против да се плаща за стока, която я няма. Как така ще плащаш за нещо, което още не е произведено? Но депуткатите така разбират нещата, така гласуват.
17
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Не разбрах размерът на минималната работна заплата дали е повлиян от похарчените милиарди,които отлетяха в ФАЩ,за да платим едни рисунки на самолети?Моля въпросният другар-господин-премиер,да уточни този важен социален въпрос.
16
1
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Гълъбът е птица на мира. Увековечен е от Пикасо. И той, като всеки гълъб, прави всичко възможно да умиротворява обстановката. Много добре разбира, че една негова необмислена дума може да взриви и без това твърде сложната обстановка, в която живеем. Продължавай така гълъбе, но си давай сметка, че много котараци те дебнат!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гугутката и неговият ментор трябва да виснат на улична лампа за национално предателство!
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност целта ви е да затворите рафинерията, ТЕЦовете, АЕЦа, нови АЕЦ няма как да станат...ще се греем на слънце и сладки спомени...
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност елта ви е да затворите рафинерията, ТЕЦовете, АЕЦа, нови АЕЦ няма как да станат...ще се греем на слънце и сладки спомени...
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами национализирайте Лукойл и готово- както направиха и в други държави ...И без това работят "само на загуба" (но само за пред данъчните.. мижи да те лажем) от време на време "на белот" - напълнят чекмеджето в Банкя...Росенец армаган на "социално слабия хидроинжинер - пазителя на националния мир- разпределителя на порции...-за Сарай- кинги тук там ..сега пък да ги затрудняват..Стиска ли му на някой патрЕот от Възраждане ...например заради НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС ДА НАЦИОНАЛИЗИРАТ ЛУКОЙЛ
11
3
 
8
 
! Отговори
До Лори преди 1 година
По правописа ти не личи да имаш и средно в България!
10
2
 
4
 
! Отговори
До Лори преди 1 година
Аз предпочитам да имам просторен уютен дом и да инвестирам в бъдещето и образованието на децата си , колата ми е последната грижа. А и има нови коли по евтини от такива на старотова е много относителна тема..
9
0
 
7
 
! Отговори
Гугутка Проскубана преди 1 година
Аз ще пея на всеки който ме приклещи в ъгъла на улицата... толкова съм мека! На всеки ще изпея..