Сабрутев: Половината българи ще обеднеят догодина

Причината щяла да е безхаберието на служебния кабинет
1 дек 2022 10:28, Елка Василева
58
Сабрутев: Половината българи ще обеднеят догодина
Снимка: архив, БГНЕС

Венко Сабрутев - депутат от „Продължаваме промяната", обвини служебния кабинет в безхаберие.

„Половината от населението на България ще обеднее догодина заради безхаберието на служебния кабинет. Този кабинет се опитва да бъде над парламента. МС не изпълни конституционното си задължение да изготви държавен бюджет до 31 ноември. В закона никъде не се казва служебен или редовен кабинет трябва да го направи”, обясни Сабрутев пред Нова тв.

Още по темата
„Не сме избрали служебните министри, но те са там, за да изпълняват временното ролята на редовен МС. Ако казват, че служебният кабинет не трябва да води дългосрочни политики, защото той трябва само да осигури единствено изборите, питам защо тогава пуснаха търг за 10-годишен договор за природен газ? Това да не би да не е дългосрочна политика? Или там, където има възможност за кражба – може, но там, където е грижата за хората –не може”, каза Сабрутев.

Той коментира и това, че парламентът забрани износа от България на петролни продукти с произход Русия. По думите му има риск България да остане без дизел или той да бъде на много висока цена, ако държавата не си свърши работата – да контролира действията на „Лукойл”.

„Вчера в Енергийната комисия разглеждахме законопроект, който изисква спазване на договорената дерогация. Това е едно от огромните постижения на кабинета „Петков”. България е една от малкото държави, които ще може да ползва евтин руски суров петрол до края на 2024 г. Вместо „Лукойл” да ни говори през говорители за това как може да затвори рафинерията, по-скоро държавата трябва да влезе в роля и да изисква план за действие, така че това да не се случи. Забраната за износ е факт, дерогацията ще бъде до края на 2024 г. Тя не е за вечни времена. Отсега „Лукойл” трябва да предостави план как ще се трансформира, какви инвестиции ще направи в своите технологии. Мерките са краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Краткосрочни, за да има балансиран микс между руски суров петрол и неруски, който да могат да го изнасят. Проблемът на рафинерията е, че от една единица суров петрол половината, което излиза след преработката, е бензин. В същото време потреблението на бензин много рязко спада, а на дизела много рязко се качва. Войната в Украйна увеличи драстично потреблението”, обясни депутатът.

Депутатът коментира и ДДС-то на храни и напитки.

„Преди известно време депутати от ДПС решиха да се упражняват на тема ДДС за детски храни, ресторанти. И какво стана? Не се понижиха цените за крайните клиенти, а в същото време рязко спаднаха приходите от данъци в държавата. За да компенсира това нещо, страната трябва някъде да вдигне данъците или да намали някъде разходите”, обясни Сабрутев.

Според него в България не са проблем високите цени, а ужасно ниските доходи. „В Германия заплатата е 2000-3000 евро и инфлацията не се усеща така”, поясни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България по-голямата част от инфлацията е заради мизерните заплати и пенсии. Увеличението на заплатите и пенсиите би могло да намали инфлацията или поне да спре увеличението на инфлацията.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината е в увеличение цената на газта, заемите, борсовите цени на енергоносителите! Причината е ясна! Въпросът е риторичен!
31
0
 
3
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Ей, държавните nлъx4eтa, нахранихте го здраво тоя Венко, а?Факт е, че е прав, обаче. Един грешен ход с Лукойл и всичките масово ше тичате да бутате колички с олио и шитпейпър в работно време!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
?!? преди 1 година
По догодина всичките ще обеднеят заради вас. Когато почнат вноските по кредитите които профукахте.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината ще обеднеят , но 3% ще забогатеят , т. е. , СЪЩИТЕ КОИТО НИ БАЛАМОСВАТ 33Г. , БСП , ДПС и герб-сдс !
28
5
 
25
 
! Отговори
Влади преди 1 година
50-60 млади наглеци с криминална нагласа ни правят луди вече две години. Все те са последна инстанция за морал, ученост и все такива големи приказки, а то си е чисто крадене, а там където не могат да краднат, спират финансирането. Както стана с магистралите и ремонтите на пътищата.
27
3
 
18
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Сабри, *** ние сме бедни веке 33 години, христовата възраст на бедността достигнахме, ***;))) Та ти, за кои българи, говориш, че не се сящам?;))) Все още, обаче, сме живи, въпреки опитите да бъдем убити чрез нищета и глад;)))
26
3
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Важното е, че на новите избори с хартиената бюлетина, такива вчерашни специалисти като Сабрутев вече ще гледат парламента по ТВ :)))))))))))))))))))))))))))
25
4
 
27
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Поразиите които направиха за има-няма седем месеца КирчуТъпуту и ПоркиПиги,направо заробиха държавата с век напред! Не се намери някой луд от карловските села да му играе една лопата на това хюм.е,докато гледаше като излязъл от помощно училище
24
5
 
28
 
! Отговори
543 преди 1 година
Причината сте вие, некадърници жалки! За осем месеца сътворихте толкова глупости, колкото Герб за 12 години не успя!
23
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на промяната
22
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно бе,то и половин Европа обедня заради безхаберието на служебният кабинет!
21
3
 
17
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
"Мерките са краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Краткосрочни, за да има балансиран микс между руски суров петрол и неруски, който да могат да го изнасят." Още един лаладжия с общи съображения за всичко.
20
2
 
29
 
! Отговори
алоо преди 1 година
В Германия заплатата е 2000-3000 евро и инфлацията не се усеща така. Ей Сабрутев, сине майчин,в БГ ако средните заплати са като Германия- 2000-3000 евро,картелите на храните и горивата така ще направят,че цените ще скочат 3-5 пъти,защото от 32 г. нямаме закони за спекулантите в търговията и те винаги са си правили и правят каквото си искат.Така че ади моля,да не говорим че проблем са САМО ниските заплати...
19
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчната Тиква е виновна! Толкова беше опротивял на хората, че всички бяхме готови да изберем и най-големите некадърници и мошеници, само и само да се отървем от Мутрата. Е, избрахме ги...
18
2
 
32
 
! Отговори
А ти? преди 1 година
Браво. А господина прави ли нещо срещу тази констатация или просто констатира? Тя неговата депутатска ще си върви минимум до март.
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И до сега ни бяха крали ама, тия над минаха и Иван Костов и мутрата взети заедно Киро Ментата и Кокорчо
16
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойдоха нови месиий да, ви освободят от мутрата о боже те се оказаха, лъжепророци по големи крадци здраве му кажи
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, нали за това драпате 30 години. Не се наядохте. Срамота. Колко още да обеднеем? С едно дете е зор голям. Работа-трябва да си 24/7 на разположение - дали ще стигне за храна и сметки (доктори, лекарства) не се знае. Второ дете- мираж(далеч съм от идеята да продавам, че да има как да отгледам2) , нямам кредити и живея в собствено жилище. Това ли ви е целта? Да унищожите окончателно раждаемостта.
14
2
 
20
 
! Отговори
a преди 1 година
Тия измамници и нов ден в календара си измислиха - 31 Ноември. Долно племе...