Министерството на отбраната е готово със списъка на въоръжение за Украйна

България няма как да даде комплексите C-300
2 дек 2022 10:08, Нели Христова
79
Министерството на отбраната е готово със списъка на въоръжение за Украйна
Снимка: БГНЕС

Вече готов списъкът с въоръжение, което България трябва да предостави на Украйна, съобщават от програма "Хоризонт" на БНР, позовавайки се на "отлично информиран източник". Парламентът даде едномесечен срок на отбранителното министерство да изготви списъка.

Избраният за помощ на Украйна вариант ще е класифицирана информация. Но решението трябва да мине през правителството и парламента.

Според Тодор Тагарев - военен експерт и бивш служебен отбранителен министър, България вече има практика със споразумения за военна помощ за силите за сигурност на Афганистан.

"И само по едно от тях ние сме изпратили стотици тонове помощ с леко въоръжение и боеприпаси за леко въоръжение, минохвъргачки, такива неща. Но с такива тонове, без да има парламентарно решение, без да има парламентарен натиск."

А решенията министерството на отбраната е вземало само.

Още през февруари военните пък са имали готовност да кажат какво могат да дадат на Украйна. Но към онова време действаше решението само за военно-техническа помощ.

До момента се знае, че пратката ще пътува за Украйна с "над 9 от големите" самолети американски Боинг С-17. По думите на украинския посланик у нас Виталий Москаленко списъкът е дълъг и сериозен. Това са артилерийските оръдия, средства за отбрана, снаряди и муниции.

България няма как да даде комплексите C-300 заради нуждите за охрана на стратегически обекти у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 година
Ей така се раздава народна пара ! Цялото това въоръжение е купено за армията ни с парите на бълг. данъкоплатец ! Обаче имаме военни -хвани единия ,удари у другия ! Всъщност ,ако имахме истински военни които да мислят за народа и държавата нямаше да сме на това дередже ! Политици се доказа ,че нямаме !Затова ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ ! НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА НАРОДА ! И НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ЗАЩИТИ !
7
16
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Когато стигнеш до ниво да плащаш 10к месечно плосък данък и да храниш държавата, и ти ще се изказваш! В момента с нулевата си добавена стойност за икономиката си никой. Решаваме тези, които издържаме държавата. Не ти харесва- заминавай за Русия.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И така влизаме ва банк. Лошото е,че тези дето се пенят много,ще се скатаят и ние ще го отнесем.
5
5
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Предатели. Ще си платите рано или късно за тия оръжия, които пращате срещу руснаците. Ще има Белене доживот за всички имащи някакво участие в тия пратки. Прошка няма да има.
4
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно всичките руски *** моментално да заминават за Украйна! МОМЕНТАЛНО! Повече милиарди към Русия за поддръжка на допотопна техника НЕ! Малцина знаят, че новите Ф-16 идват със завод за поддръжка и излизат 12 пъти по-евтино за 20 години от МиГ-овете ни. ХАЙМАРС на 40 години се подиграва с тотално "модерната" руска ПВО и ПРО С400. Смятайте новите ХАЙМАРС-и с последен писък на модата откъм управляемост какво правят... Трябва ни нова, западна техника. Било то от САЩ или не.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпратете на Украйна всичкитеФатмаци и генерали. които сте ги избрали да ви упрвляват.
2
1
 
13
 
! Отговори
П. Петков преди 1 година
"Когато атовете си мерят *** не си подлагай ***". Стара и много вярна б.г. поговорка.
1
2
 
19
 
! Отговори
Доказателства много преди 1 година
МО, ДАНС, Прокуратура, МВР слугуват на САЩ не на Българският народ!