Министерството на отбраната е готово със списъка на въоръжение за Украйна

България няма как да даде комплексите C-300
2 дек 2022 10:08, Нели Христова
79
Министерството на отбраната е готово със списъка на въоръжение за Украйна
Снимка: БГНЕС

Вече готов списъкът с въоръжение, което България трябва да предостави на Украйна, съобщават от програма "Хоризонт" на БНР, позовавайки се на "отлично информиран източник". Парламентът даде едномесечен срок на отбранителното министерство да изготви списъка.

Избраният за помощ на Украйна вариант ще е класифицирана информация. Но решението трябва да мине през правителството и парламента.

Според Тодор Тагарев - военен експерт и бивш служебен отбранителен министър, България вече има практика със споразумения за военна помощ за силите за сигурност на Афганистан.

"И само по едно от тях ние сме изпратили стотици тонове помощ с леко въоръжение и боеприпаси за леко въоръжение, минохвъргачки, такива неща. Но с такива тонове, без да има парламентарно решение, без да има парламентарен натиск."

А решенията министерството на отбраната е вземало само.

Още през февруари военните пък са имали готовност да кажат какво могат да дадат на Украйна. Но към онова време действаше решението само за военно-техническа помощ.

До момента се знае, че пратката ще пътува за Украйна с "над 9 от големите" самолети американски Боинг С-17. По думите на украинския посланик у нас Виталий Москаленко списъкът е дълъг и сериозен. Това са артилерийските оръдия, средства за отбрана, снаряди и муниции.

България няма как да даде комплексите C-300 заради нуждите за охрана на стратегически обекти у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме най-големият производител на съветски боеприпаси в НАТО. Аки им изпратим обаче няколко милиона снаряда, колко живота ще погубим с това?
47
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До r3v0lv3r Техниката не е в окаяно състояние - Лично съм охранявал паркове когато бях в Армията. Машините се държат в бетонни сгради качени на "трупчета". Всички имат пробег 100-120км тоест тестове правени през годините. Проблемът е че седене в склада десетилетия не се отразява на метала но се отразява малко или много на каучука на разни маркучи и прочие. Но пък това го знам от механици ТО което подменя всичко каучуково в една подобна бойна машина отнема около 8 часа от пълна в комплект бригада
46
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен НИЕ ИМАМЕ 600 САУ КОИТО СА НАПЪЛНО СЪВРЕМЕННИ. Имаме ГиацинтС които са едни от най-далекобойните в СССР арсенал. С полуавтоматично пълнене. Вторите са 122мм Гвоздика които на всякъде са ценени високо - Шасито е от МТЛБ разбирай в Зимбабве и Чукотка може да се ремонтира и машината без подготовка може да преплува дори Дунава. Още от 90 години на миналия век са свързани с БЪЛГАРСКА Централизирана система за управление на Огъня(две неща са минус СССР калибър и СССР радиостанция)
45
0
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Анонимен какво имаме не е много ясно, но и още да не са го разграбили, то тази техника е 100% в окаяно състояние и ще трябва да се ремонтира и модернизира, за да стане актуална. Естествено за резервни части сигурно става, понеже и укранците имат същото старо желязо.
44
0
 
0
 
! Отговори
Наполеончик преди 1 година
Като са почнали да ни събуват гащите, направо да включват и "новите" F16 в списъка - платени са, а това е най-важното за "партньорите" ни от САЩ.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До r3v0lv3r9 самолета е почти нищо . Това в момента е измиване на очите. Ние имаме над 500 САУ които са ни съвсем ненужни, над 500 танка голи като охлюви, хиляди оръдия и хиляди тонове снаряди да които трябва да платим доста пари за да ги бракуваме. Надявам се при втория и третия курск да изпратим наистина сериоцни неща.
42
0
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Паг глупости, гърците се споразумяха да получат за бмп-1 немски бронирани машини, а ние какво ще получим не е ясно. Най-вероятно политиците ни пак ще намажат по руски обичай, да си гледат децата в лошият запад.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравят и да добавят и вазелин от стратегическите запаси,че когато ги о.но ж.да.т руснаците да им е някак си по европейско на урките.
40
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
До SSМного си се надъхал.Забави че ще получиш инфаркт.
39
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
9-10бр S-17 това са 750 тона. Да вземем една батарея М-30 122мм гаубици 3.5 Тона тежи оръдието 2бр в самолет с 60т боеприпаси. 16-18 оръдия и още два самолета с остарели джинджифилки. Това стига максимум за седмица бойни действия и то само на тези 16-18 оръдия.
38
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 1 година
Тая сутрин гледах по TV едно младо момиче ,,военен експерт" Паднах от смях. Сигурно е експерт по някой други работи но не и военен ! И защо пускат на екран такива експерти да се излагат !
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После като има Народен съд за предателите, да не се чудят Ама ние защо?
36
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 1 година
До всички бивши комунисти,комсомолски секретари доносници на милиция,и ДС и прочие други безгръбначни дето за една нощ се пребоядисахте ! ПОМНЕТЕ !!! ЩЕ ИМА ВИДОВДЕН !
35
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 година
Как ще давате оръжие купено с народни пари ? И защо ? Утре ще купуваме американско защото никой няма да ни го даде ей така !
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът гласува против. Някой интересува ли го?
33
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
ДО ВСИЧКИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ ! АВТОМАТ,БРОНЕЖИЛЕТКА КАСКА И В УКРАЙНА !ПОКАЖЕТЕ ВЯРНОСТ И ЛОЯЛНОСТ КЪМ АТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ ! ХАЙДЕ СТРАХЛИВЦИ ! УТРЕ КАК ЩЕ ЗАЩИТАВАТЕ РОДИНАТА ! МРЪСНИ КУЧЕТА ! АКО НЕ ДАЙ БОЖЕ ТУК СТАНЕ НЕЩО ПЪРВИ ЩЕ ИЗБЯГАТЕ ! НО ПОМНЕТЕ ! РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ !
32
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 година
До 31! Кой на война ще те кара да правиш лицеви опори бе ?Кой генерал в Бг е участвал поне в престрелка,да не говорим за друго ? Военните паразитират върху гърба на народа от 1945 год !Ядът и пълнят тоалетната ! Пратете ги в Украйна да се научат на съвременна война и да видят какво е война ! А мен могат да вземат като военен съветник ! Срещу добро заплащане разбира се ! Няма цял живот -дайте да дадем ! Умряха баламите!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За не забравите да им пратите и ония чертежчета на самолети за които си платихме скромните шест милиарда лева!
30
0
 
9
 
! Отговори
Пешо от с.Мечка преди 1 година
Първо,ако стане нещо,по така,тия са първите които ще се изпарят от БГ, толкова бързо че ще си забравят и семействата и любовниците....Аз съм против смъртното наказание,но тия "миролюбци" които гласуват оръжие което да убива хора,бих качил лично на бесилото за назидание на "полувиновните" а тях бих пратил в трудови лагери доживот....друга оправия няма!!!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдееее, изпразнихме складовете. Очакваме да ни дадат чертежи в замяна, хахах. Колко стотици милиони ни струваше това подаряване - някой ще каже ли?