Кандидатурата на проф. Габровски е опит за компромис

Шансът за партиите е ясен план за ситуацията с Шенген, смята Панчугов
7 дек 2022 11:56, Анисия Иванова
9
Кандидатурата на проф. Габровски е опит за компромис
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Достъпът до Шенгенското пространство ще ни бъде даден тогава, когато нашите партньори са убедени, че България може да защитава интересите на европейските граждани и сигурността на европейските граници. Тук темата не е техническа – тя не е свързана само с опашките по границите и летищата. Тук става въпрос за това, че българската система за сигурност изпуска информация. Българските граждани трябва да търсят отговор на тези въпроси, когато говорят със своите представители. Ако този кабинет, който предстои да видим внесен, не може да отговори на въпроса как ще се реформира адекватно тази система за сигурност, тогава остава мандат за следващия. Големият шанс за партиите сега е да видим ясен план за излизане от ситуацията с Шенген. Това заяви политологът Христо Панчугов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Панчугов партиите трябва да излязат с конкретни „пет до десет стъпки за реформиране на българската система за сигурност, които да дадат много ясен отговор кога България ще бъде приета в Шенген“.

Още по темата

Той коментира кандидатурата на ГЕРБ-СДС за министър-председател в лицето на проф. Николай Габровски. Политологът определи като изненадващ избора, но не и подхода. „Вече сме виждали опитите на ГЕРБ да се предложи човек със сериозна професия, който няма нищо общо с политиката, за политическа роля. За разлика от президентската роля, тук ситуацията налага нещо по-сериозно – налага човек с политически опит, с лидерски качества, който да успява и да постига компромис“, отбеляза експертът.

Според Панчугов липсата на опит и търсенето на неутралитет няма как да сработят в ситуация, когато са необходимо сложни политически решения и мненията са радикализирани – още повече, че се говори за кабинет на малцинството.

"Няма как изведнъж да се окажеш кандидат за премиер, без никога да си бил част от политиката… Разпадът на политическото, разпадът на институциите, кризата, в която в момента живеем, е продукт точно на липсата на такъв политически опит“, допълни гостът.

Зад номинацията, смята политологът, стои единствено опит да се демонстрира позитивно отношение, да се покаже желание за някакъв компромис.

Панчугов коментира и напрежението между президента Румен Радев и "Продължаваме промяната“. Според него най-притеснителното е подкопаването на устоите на парламентаризма в България, на което сме свидетели.

"Виждаме няколко политически субекта, които са толкова фиксирани в това да радикализират подкрепата около себе си и толкова фокусирани върху това да търсят дивиденти от скандалите, че вече никой не отговаря на сериозния въпрос кой ще управлява“.

Експертът предупреди, че ако се стигне до нови избори и формациите не осъзнаят отговорността, която носят, има възможност да се „окажат част от пейзажа“. Той добави, че въпросът е какво ще се произведе на тяхно място – кой ще е новият политически субект, който да стане част от следващия парламент. „Дали няма да видим нов тип политически радикален субект в България също е отворен въпрос“, каза той.

По отношение на среща на върха на Европейския съюз за Западните Балкани в Тирана Панчугов заяви, че основното послание е, че присъединяването на страните в блока и откъсването им от руското влияние – на фона на конфликта в Европа и заплахите за европейската сигурност –  е единственото важно нещо в този момент.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно , толкова ее и доктор , щом се е захванал с ПОЛИТИКАТА ..., пресен пример е Костадин Ангелов , гола ВОда и кал по гръбо !
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е пуснат Габровски? - Защото е зависим и корумпиран, защото го държат на каишка заради това. Той беше част от схемите за кражби в Пирогов, дясната ръка на Балтов. Няма как почтен човек да бъде кандидат на ОПГ ГЕРБ.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слушам преди малко по Хоризонт недоразумението Плевнелиев - Габровски бил уникален лекар, затова ставал за премиер?!!! То и Менгеле е бил уникален лекар, служил на злото и избил хиляди хора. Габровски пък е готов да служи на онзи дето за 12 г. успя да намали българите с един милион и да направи България най-корумпираната и най-бедна държава в ЕС. И си повтаряйте новия вариант на великана Тодор Колев - Кога ще ги стигнем румънците?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб много ''узряха'' , започнаха да използват номерата на старите партии , в момента се крият зад гърбът на проф. Габровски .Защо професорът не се усеща , в каква тиня влиза ?
4
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
какъв компромис борисов избира кариеристи и ги пуска по пързалката примерпроф герджиков и сега проф габровски професори и генерали на килограм вбългария ама къде е качеството честта достоинството затова избори 2023 гдокато случим на нови лица и до два мандата в нс
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този да си гледаше операционната! Там щеше да е по полезен! ГЕРБ ще върне мандата на президента Радев!!
2
2
 
1
 
! Отговори
Безкомпромисно преди 1 година
Основна тема трябва да бъде БИТКАТА с корупцията и неравенствата, които са огромни за една държава от европейския съюз. Къде социалните отговорности? Няколко седмици загубихте времето на обществото за да си върнете хартиената бюлетина!! Вместо да се борите с бандитите от статуквото? Е, дааа. Обаче как да стане, когато същите се опитват да се върнат на власт и да си продължават порочните практики на грабежи и усвояването им в хотели. Как да стане? Ясно се вижда, кой с кой работи! Не може повече.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Габровски, и Герджиков бяха добри предложения на ГЕРБ, но нали партиите на промяната търсят личния келепир няма как да приемат нещо предложено от ГЕРБ, пък било то и добро. Така ще си гласуваме до безкрай. Всъщност гласувалите ще бъдат все по-малко.