Минималната заплата става 850 лв. или 50% от средната

Сега реалният й размер е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност
Обновена: 8 дек 2022 12:20 | 8 дек 2022 11:31, Камелия Цветанова
216
Минималната заплата става 850 лв. или 50% от средната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене парламентът като прие предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда (КТ). Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева, се посочва в мотивите.

Още по темата

"За" бяха 175 народни представители, трима се въздържаха. Не бе прието предложението срокът между двете четения да е 14 дни, както поиска  "Български възход" и в крайна сметка остана срок от седем дни.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

Георги Гьоков от левицата припомни, че от доста години се работи за механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е внесен и техният законопроект, който ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от "замразяване“ за определени периоди на нейния размер.

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите. Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
8
 
8
 
! Отговори
До136 преди 1 година
Трайно безработните в България които си плащат сами здравните осигуровки са не повече от 50 хиляди,вноската им ще се покачи от 28.40 на 34 лева,или разлика от 5.60 лева на месец,това ли е проблема?Съжалявам ако си от тая група,но ще ти се наложи да внасяш малко повече на месец!
126
4
 
12
 
! Отговори
Forever преди 1 година
Абсурд е безработен човек да плаща здравна осигуровка, държавата изисквайки такова плащане поставя тези хора в много странна ситуация, няма доход а от някъде вади пари да я покрива. Да не говорим че се третират хората с лихви ако не я платиш веднага
125
4
 
3
 
! Отговори
ДА преди 1 година
До ЬЬЬКогато се пенсионирах,пенсията ми беше два пъти по-висока от минималната Рз,сега -да не казвам къде съм,колко под нея!Безобразие!
124
2
 
3
 
! Отговори
ДА преди 1 година
До До134- Безработните също плащат здравна и то цялата!
123
1
 
6
 
! Отговори
До134 преди 1 година
Здравната ти осигуровка е процент от това което получаваш,ако си наемен работник-3.2% плащаш ти,4.8% плаща твоят работодател!Къде е проблема?
122
5
 
3
 
! Отговори
Кол и вЪже преди 1 година
Точно така, увеличават здравната осигуровка и данъкът на най-бедните. Да им дава който иска заплатата, но увеличението в хазната е факт и единствено сигурно. Но овцете ще похвалят сега "вдигналите заплатата им".... останете си овце.
121
2
 
14
 
! Отговори
яаож преди 1 година
Много драги данъкоплатци не са наясно, реално какво увеличават.Депутатските заплати и партийните субсидии,здравните осигуровки за безработни са напълно обвързани с вдигането на минималната заплата.Така вашата заплата няма да се увеличи особено, за разлика от тази на дупетатите и горепосоченото плюс инфлацията ествено и безтова безобразно и най-висока в Европа.
120
2
 
15
 
! Отговори
увеличаватситехните преди 1 година
Реално увеличават субсидиите за партиите драстично,техните заплати, които автоматично се увеличават с минималната,плюс здравните осигуровки за безработни и без това драстични и сега
119
2
 
9
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
А пенсиите?...Максималният осигурителен доход е 3400лв,който е равен на максималната пенсия, а защо тогава и останалите пенсии не са равни на сумата върху която се е осигурявал всеки един от нас или това е само за "богоизбраните"? Само питам книнова и останалите като нея...
118
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато смятат средната заплата броят ли безработните за 0 ? Защото те рязко ще се увеличат след тези промени!
117
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
минималната заплата е неефективен механизъм, който само пречи за наемането на най-нискоквалифицараните работници, които имат най-голяма нужда от работа. От минималната заплата печелят единствено КНСБ, които съществуват, за да искат увеличение на минималната заплата.
116
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че е ЕС за да задължи нашите "работодатели"да осигуряват на своите служители,поне петдесет процента от средното заплащане за страната,защо ако се разчиташе на тяхното"великодушие"отдавна повечето от нас щяха да работят само за хляб и вода!
115
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МРЗ трябва да се определя от тези, които произвеждат, продават навън и вкарват валута в страната. Останалите трябва да мълчат. Омръзна ми да ми обезценяват живота!
114
5
 
11
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Нинова си прави предизборната кампания на гърба на народа вдигайки таксите реално само.А хората ,които са на минимална и то посред зима ще ги изкарат в отпуск.Лятото не се работи в доста сектори ,които са на минмална през зимните месеци.
113
4
 
12
 
! Отговори
До122 преди 1 година
Какви такси се вдигат с това покачване на МРЗ?
112
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО И ДО 2 МЕСЕЦА ЛЕВА ДА Е 0,0003 ДОЛАРА ТА ДА СИ ИЗПЛАТИМ КРЕДИТИТЕ ЗА ЖИЛИЩАТА
111
10
 
24
 
! Отговори
Военен брокер преди 1 година
Да вдигаш с 100 лв минималната заплата при бюджет разчетен на стара заплата си е риск.Тия популисти реално не вдигат заплата . Вдигат всички такси .Кирето иначе сега чак разбрал ,че имало инфлация .Тоя е за психиятър.
110
6
 
2
 
! Отговори
Чичо Мастичо преди 1 година
Ще се увеличи ли максималния праг на облагане. В момента плащам 5 пъти повече от тези, които се осигуряват на минимална заплата. Искам да почна да плащам 7 пъти повече и да не ползвам нищо повече от тях. Каква е тази полвинчата статия. Дайте цялото инфо, или както *** казват: "Дайте да дадем!"
109
1
 
16
 
! Отговори
До АЕГ преди 1 година
Не държава я определя,има директива на ЕС която гласи-МРЗ трябва да е минимум 50%от средната за всяка една страна членка,тая директива става Закон от началото на 2025 година!
108
3
 
3
 
! Отговори
Чичо леля преди 1 година
До АЕГ.Те там само теб чакат, кадърен съм и съм правил бизнес но ми го развалиха такива к.а.п.у.т.и. като теб дето са евтини на брашното а скъпи триците , вкарах си парите в бизнес имоти и дера наеми от такива като теб тарикат пенчовци , ти ще местиш в румъния цял бизнес пък ще си го местя от единия в другия крачол