Горещата 2022 г.: Кабинетът "Петков" - първият паднал с вот на недоверие

Как ПП загуби властта
120
Горещата 2022 г.: Кабинетът "Петков" - първият паднал с вот на недоверие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отиващата си 2022 г. остава в историята с напрегнатата политическа ситуация в страната. На фона на войната в Украйна и глобалната икономическа криза, България е изпаднала и в политическа и властта реално се упражнява от служеbни правителство, назначени от президента Румен Радев.

Още по темата

През тази година за пръв път правителство в България падна с вот на недоверие. Досега е имало само един подобен случай – правителството на Филип Димитров, което обаче загуби властта след внесен от него вот на доверие.  

Кабинетът на Кирил Петков беше трудно формиран още от самото начало. То стана известно като кабинет на Четворната коалиция. След дълги преговори през декември 2021 г. То беше избрана от парламента. Партньорите във властта бяха освен ПП, две противоположни като идеологии политически сили – ДБ и БСП, както и вече залязлата на политическата сцена партия на шоумена Слави Трифонов “Има такъв народ“. Според много анализатори ИТН е популиски формат, а именно тази формация стана причина кабинетът „Петков“ да падне от власт.
 
Кризата в четворната коалиция настъпи в средата на юни, когато лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов оттегли партията си от управляващото мнозинство. Като претекст за решението си той каза, че премиерът Петков е опитвал да води двойна външна политика с цел да свали по-бързо българското вето над европреговорите на Северна Македония.

Реакцията на ГЕРБ на кризата не закъсня и от партията а Бойко Борисов внесоха вот на недоверие към кабинета “Петков”, а ДПС, ИТН и “Възраждане” декларираха, че ще го подкрепят. Четирите партии демонстрираха, че действат в рамките на опозиционно мнозинство, и се обединиха и около искане за предсрочното отстраняване на парламентарния председател Никола Минчев.

Той беше свален от поста с гласовете на всички депутати от опозицията, а повод за отстраняването му стана фактът, че Минчев не закри парламентарното заседание, на което външната министърка в оставка Теодора Генчовска беше изслушана.

На 22 юни парламентът гласува вота на недоверие срещу кабинета и правителството на Кирил Петков беше свалено, след като вотът на недоверие беше подкрепен със 123 гласа от ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане” срещу 116 гласа “против”.

Въпреки че партиите опитаха да съставят ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, усилията им не постигнаха успех и така се стигна до предсрочните избори на 2 октомври, които обаче също не излъчиха стабилно мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58:Наистина ли хамериканците са го свалили?Ето затова от две години не може да се оправиме...Просто друга държава ни се меси все едно сме някаква африканска държава.Все едно да дойдат извънземните и да ни учат как да живеем.И не всичко е американски и руски интереси!А нашите българските?!Добре че се разкара на Кирчо правителството.Беше антибългарско.Непрекъснато говореха против българите и даже лидера на ДПС се възмути.Не може са управляваш народ,към който се държиш все едно го мразиш.
44
21
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Докато павиана от банкя не бъде арестуван и осъден до края на дтните на затвор,нищо няма да се оправи.Вие г-да чиновници,основните избиратели на престъпната банкянска организация знайте,че един ден децата ви няма да ви простят затова.Да подрепаяте градци и грабители?!Умът ми не го побира.
43
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славуца и Лойко бутнаха правителството,,сега Тиквата да си прави сам правителство.Само, че не може.Никой не иска коалиция с един крадлив шебек.
42
8
 
7
 
! Отговори
Ресурси преди 1 година
ресурсите на България, политика водена 33 г. Енергията закриват ТЕЦ-ове, решения взети от ГЕРБ. Затриване на Козлодуй и задължителна продажба евтин ток ЕС и ГЕРБ. Концесия Вода-Фондъкова и Борисов като кмет. Закриване реактори 4-ри Кунева НДСВ и Костов СДС. Закриване проектБелене и ЮП -ГЕРБ. Гориво, несъвместимо с Козлодуй, и ядрени отпадъци ПП-служебен кабинет Радев. Закриване нефтопровод Бургас Александрополус-коалиция ГЕРБ. Износ злато НДСВ и Тройна. Въоръжаване Укр. БСП, ПП,СДС, ГЕРБ,ДБ ДПС
41
3
 
10
 
! Отговори
Дългия преди 1 година
Бил виновен за разпадането на абсурдната коалиция между двете дъщери НА БКП - БСП и ДБ. Пишете наистина, внушавате разделение. Много по просто и правилно ще бъде да кажете истината. Става въпрос за пари, за много пари.
40
3
 
20
 
! Отговори
Петя преди 1 година
Какъв кеф, че падна четворната агония! Тея не си знаеха цената, че за нищо не струват и си мислеха, че са безценни!
39
8
 
4
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
До Анонименразбрахме...дпс-гроб са съоснователи на ***...и ще спасите света от...за бога хора..ако сте,в тези светли дни...вършите грях за Бога...*** сте съучастници в геноцида в Украйна...престъпници сте...и сте ни депутати...и имате претенцията да определяте как да живеят децата ни?ще ви съдят както фашистите на хитлер...не се съмнявайте!!!
38
8
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
от десетилетия дпс-гроб налагат цензура над Ахат..."аз не съм като вас..." те мачкат имащите смелоста да заявят себе си,да си Черна овца не е грях...Апостола ни бе Черна обца...и ин има като Народ заради такива "черни овци",21 век...ЕС на путин... е цензурирана от десетилетия,Свободата в ЕС е в ръцете на мафиотите на путин...борисов,орбан,гешев,доган,пеевски,мЕбер финансира мафията на путин с парите на ЕС...и очакват САЩ да продължи да е толерантен...успех в крепостното на народите ви ЕС!!!
37
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко го свали неговата собствена простотия.Искаше да е на два стола- американски и руски ! Американците казаха "край "и му пуснаха снимките .Всяко твърдение че умрялото БСП му направли това са смешни ! От 2014 -та НАТО въоражаваше и обучаваше Украйна ,а Боко се правеше на ударен ! Киро и Асен бяха част от ДА България фондация станала партия след страшен гаф във второто правителство на Бойко Борисов Христо Иванов заършил на теория право в САЩ е без адвокатски ценз (тоест той е едно нищо и неможе да нарежда закони на хора с ценз ) КироиАсен са съ основатели наДа България но трябваше но
36
5
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
"хората сега са глупави стада водещи борба за власт и за трева".."браните с рогца жалката си власт...не аз не мога да съм като вас"...дпс-гроб,и сме милиони,няма да ви простим грабежите и убийствата,униженията,децата ни и внуците ни няма да простят на вашите,дпс-гроб...имате само..пари...толкова сте бедни...нещастници,има Бог!!!защо цензурирате Ахат бг телевизийте???кога ще чуем Черната овца???слушаме си я и без вас...доказвате ни,че служите на дявОла дпс-гроб.."злото ви поглъща..."
35
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първият паднал, защото са първите опълчили се на мафията.
34
7
 
4
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Махнахме окончателно ГЕРБ от властта, независимо от травмата, която ще ни нанесат, те са отмъстителни, но е едно добро начало да се измъкнем от мизерията и от празните обещания, просто не се спряха да лъжат. Не са лоши хора, просто ние им дадохме възможност да си правят каквото искат.
33
12
 
9
 
! Отговори
Емигрантка преди 1 година
Тази година "матряла"в Чалгаристан не можа да преживее че има и кадърни българи, които могат да видят нещата "по високо от Витоша и да разкрият далавери по дълбоки от Искъра". Или както е казал поета" Не народ, а ***", нооооо всеки народ си заслужава съдбата.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам Митофанова се е разкешила яко. Нищо ново.
31
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова падна точно ПП, заради русофилите и ГЕРБ, които видяха в тяхно лице истински конкуренти и Борисов се изплаши. Нито БСП, нито ДБ можеха да надвият ПП на избори. Особено след като Петков успя за нула време да достави първо един после още 5 танкера газ, това изплаши Радев и русофилите, че ще завием към Европа.
30
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не ни приеха в Шенген именно благодарение на Кирил Петков, който събори оградата на границата и пусна стотици хиляди мигранти на наша територия.
29
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не народът поиска вот на недоверие на кабинета! Поискаха го противниците на К. Петков в парламента - Герб, ИТН, Възраждане, защото здраво засегна далаверите на мутрите и на руската мафия в БГ. Затова бяха компроматите срещу ПП, а лековерните нека си вярват на лъжите. Е, сега по-добре ли е, не ни приеха дори в Шенген!
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-крадливото и предателско правитеслтво за последните 40 години беше това на Кирил Петков. Никой не помни такива кражби, такива беднотия, инфлация и безработица , както сега!
27
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен не, 20 лв щеше да е бензина. лакеи бойковски си ти
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен какво са се усетили хората? хората като теб? хората ли свалиха правителството или активираните чалгари и лакеите на бойко? ти си предател